26.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaInfocentarKraj tjedna uz DSO, Nataliu Ponomarchuk i Traiana Sturzu

Kraj tjedna uz DSO, Nataliu Ponomarchuk i Traiana Sturzu

MGF Dubrovnik u pozno ljeto donosi koncert DSO-a pod ravnanjem renomirane ukrajinske dirigentice Natalie Ponomarchuk, uz solistički nastup fagotista Traiana Sturze (Rumunjska), pobjednika Aeolus natjecanja za puhače.

U Dubrovniku, 2. rujna 2022.

The Winner’s Circle ove je godine već pred publiku doveo sjajne mlade glazbenike kroz četiri koncerta u Dvoru. Uz pozitivne reakcije naše domaće i strane publike, DSO nastavlja dalje s Festivalom, najavljujući večerašnji simfonijski koncert.

U petak, 2. rujna u 21 sat u Kneževom dvoru nastupaju Dubrovački simfonijski orkestar uz dirigenticu Nataliu Ponomarchuk (Ukrajina) i fagotista Traiana Sturzu (Rumunjska), pobjednika Aeolus International String Competition. Publiku očekuje zanimljiv program koji uključuje već poznato djelo našeg rezidencijalnog skladateljan Petra Obradovića: contraVals & contraDans. Traian Sturza će se Orkestrom izvesti Koncert za fagot i orkestar u F duru, WoO 23 J. N. Hummela, rijetko izvođeno djelo u našem programu. Na programu će se također naći Simfonija br. 94 u G duru, H. 1/94 ‘Surprise’ J. Haydna koja će zaokružiti cjelokupnu večer.

Natalia Ponomarchuk jedna je od najtraženijih orkestarskih dirigenata u Ukrajini. Glavna je dirigentica Kijevskog komornog orkestra Nacionalne filharmonije Ukrajine. Od 2003. do 2020. bila je umjetnička ravnateljica i glavna dirigentica Dnjeparskog akademskog simfonijskog orkestra Dnjeparske filharmonije iz Ukrajine. Gospođa Ponomarchuk također je bila dirigentica Nacionalnog simfonijskog orkestra Ukrajine (2009.- 2011.). Osim ovih pozicija, često se pojavljuje kao gost dirigent s Nacionalnim filharmonijskim orkestrom Odese i Lavovskim akademskim filharmonijskim orkestrom “INSO-Lavov”. Od 2007. do 2009. bila je dirigentica Nacionalnog ansambla solista “Kiev Camerata”. Natalia je dirigirala nastupima na ukrajinskim međunarodnim glazbenim festivalima: “Kiev Music Fest”, “Prvi nastupi godine”, “Kijevske ljetne glazbene večeri”, “Glazba mladih”, “Kontrasti”. Gospođa Ponomarchuk imala je brojne nastupe kao dirigentica orkestra u svim većim ukrajinskim gradovima. Uz svoj rad u Ukrajini, gospođa Ponomarchuk je često gostovala, kao gost dirigent, diljem Europe. Tijekom svoje dirigentske karijere, Natalia je napravila brojne audio i video snimke, kako u Ukrajini tako i u inozemstvu. Od 1996. do 1998. radila je kao dirigentica na Ukrajinskom nacionalnom radiju, s emisijama na ukrajinskom radiju i televiziji. Nastupala je na koncertima s mnogim međunarodno priznatim solistima. Yevhen Stankovych, jedan od najistaknutijih suvremenih ukrajinskih skladatelja, o njoj je napisao sljedeće riječi: “Iako je gospođa Ponomarchuk relativno mlada, već je dosegla razinu orkestarskog dirigenta svjetske klase. Njezin stil dirigiranja definiran je snažnom disciplinom, snažnom energijom i sposobnošću dubokog razumijevanja kreativnih ideja u glazbi prošlosti i sadašnjosti. Zato svaki suvremeni ukrajinski skladatelj želi da njegovu orkestralnu glazbu dirigira Natalia Ponomarchuk.”

Traian Sturza, rođen 1997. u Rumunjskoj, počeo je svirati fagot s 10 godina u Nacionalnoj umjetničkoj školi u Iaşiju u Rumunjskoj kod prof. Valentina Petrescua. Također je dugi niz godina studirao kod Constantina Barcova. 2015. godine dobio je trofej Ioan Goia. Nakon što je diplomirao na Umjetničkoj školi u Iasiju, Traian Sturza je nagrađen stipendijom Woodruff Award i završio je diplomu na Schwob School of Music u Columbusu, Georgia, SAD, gdje je podučavao dr. Ronalda Wirta i dr. Stephanie Patterson. Sudjelovao je na brojnim glazbenim festivalima, kao što su Britten-Pears Young Artist Program, Brevard Music Festival, Pacific Music Festival i Schleswig-Holstein Music Festival. Kao orkestralni glazbenik, Traian Sturza je surađivao s orkestrima u SAD-u, kao što su Columbus Symphony Orchestra i Lagrange Symphony, a proveo je jednu sezonu kao glavni fagotist Opere Malmo u Švedskoj. Kao solist nastupao je s Moldavskom filharmonijom u Iaşiju u Rumunjskoj, Lagrangeovom simfonijom, Filharmonijom CSU-a i orkestrom Brevard Music Festivala. Trenutačno Traian Sturza završava magisterij kao student Daga Jensena na Visokoj školi za glazbu i kazalište u Münchenu.

*************************************************************************

Svi koncerti počinju u 21 sat, a ulaznice se već sada mogu kupiti putem sustava ulaznice.hr, a mjesto možete rezervirati na sales@dso.hr ili broj telefona 091 613 7314. Isto tako, ulaznice će se moći kupiti najmanje jedan sat prije početka koncerta pred Dvorom i na našim prodajnim mjestima.

Sve detalje o solistima, programu i koncertima možete pronaći na stranici www.dso.hr, a Orkestar je ove godine pripremio i e-knjižicu o Festivalu, koja je dostupna na ovom linku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA