9.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 6 prosinca, 2021
NaslovnicaVijestiKRAJ BABLJEG LJETA Idući dani donose jako jugo, obilnu kišu i grmljavinu

KRAJ BABLJEG LJETA Idući dani donose jako jugo, obilnu kišu i grmljavinu

Iznadprosječno toplo vrijeme na kraju rujna i početku listopada, koje u Hrvatskoj popularno nazivamo babljim ljetom ili Miholjskim ljetom, završit će tijekom srijede dolaskom vlažnog i hladnog zraka. Nerijetko će biti obilne oborine, a temperatura zraka će se u četvrtak 7. listopada osjetno sniziti, u unutrašnjosti ponegdje 10 do 15 °C u odnosu na one s početka tjedna, 4. i 5. listopada 2021. g, navodi se u priopćenju Državnog hidrometeorološkog zavoda.

“Sa sjevera nam se približava visinska dolina praćena mlaznom strujom koja će sljedećih dana djelovati na vrijeme u Hrvatskoj (Animacija 1.).

Animacija prognoza ECMWF modela

Animacija 1. Apsolutna topografija (crne linije) i vjetar (strelice) na visinskoj izobarnoj plohi 300 hPa (na otprilike 9.5 km visine); područja s mlaznom strujom (brzina vjetra veća od 30 m/s) obojana su zelenim tonovima – animacija prognoza ECMWF modela za razdoblje od utorka 5. 10. 2021. u 18 UTC do nedjelje 10. 10. 2021. u 00 UTC.

Izražen frontalni sustav povezan s ciklonom nad sjeverom Italije (Slika 1.) prelazit će već noćas i sutra preko naših krajeva donoseći oblake i kišu, a mjestimice će biti i izraženih pljuskova s grmljavinom.

Prognostička karta prizemni tlak zraka
Slika 1. Prizemni tlaka zraka (hPa) – prognoza DWD modela za srijedu 6. 10. 2021. u 00 UTC.

Tijekom četvrtka će se nad Italijom i Jadranom dodatno intenzivirati ciklona (Animacija 1.) pa se u Hrvatskoj očekuju još veće količine kiše, osobito na zapadu unutrašnjosti i na jugu zemlje (Slika 2.).

Prognoza ALADIN modela
Slika 2. Akumulirana 24-satna količina oborine – prognoza ALADIN modela za četvrtak 7. 10. 2021.

Zbog obilne oborine moguće su lokalne bujične i urbane poplave, a naglo će porasti i vodostaj nekih rijeka, primjerice Kupe.

Budući da su još uvijek temperature i zraka i mora relativno visoke moguća je i pojava grmljavinskog nevremena s tučom te pijavica.

Nakon juga će zapuhati bura, podno Velebita od četvrtka olujna s orkanskim udarima, a vjetrovito će biti i u unutrašnjosti. Stoga će osim upozorenja za obilnu kišu i izražene grmljavinske pljuskove, biti i onih za vjetar. Razine upozorenja pratite ovdje.

Ova izražena promjena vremena uvod je u hladnije razdoblje koje će uz mjestimičnu kišu potrajati barem do sredine idućeg tjedna”, zaključuje se u priopćenju.

DHMZ je za sutra, srijedu 6. listopada 2021. izdao i tri žuta upozorenja za dubrovačko područje. Prvo se upozorenje odnosi na jugo, srednje brzine veće od 40 km/h. Iz DHMZ-a pozivaju na oprez zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom,a mogući su i lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom.

Drugo upozorenje odnosi na predviđene oborine, količine od 40 – 65 mm.

“Budite na oprezu i svjesni mogućnosti lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom. Očekuju se teški uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika”, navodi se u upozorenju.

Treće upozorenje odnosi se zbog izraženih i lokalno obilnih pljuskova s vjerojatnošću grmljavine većom od 60 posto.

“Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume, livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi aktivnosti na otvorenom”, upozoravaju iz DHMZ-a.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić