28.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiKošta podigla kaznene prijave protiv Miljka, Miletića, Lise i Sekonda zbog tragedije...

Košta podigla kaznene prijave protiv Miljka, Miletića, Lise i Sekonda zbog tragedije u HE Plat

Tijekom pauze današnjeg ročišta za tragediju u Hidroelektrani Plat, odvjetnica dijela oštećenih Doris Košta dala je izjavu za medije i otkrila kako je podnijela kaznene prijave protiv Miljenka Miljka, Pera Miletića, Iva Lise i Tea Sekonda. 

“Mi kao oštećeni, i Državno odvjetništvo znamo puno više o glavnom projektu jer sam u početku postupka podnijela kaznene  prijave protiv upravo osoba koje sam navela da su napravili i bili sudionici u glavnom projektu. Neovisno o tome, govorilo se o elaboratu protupožarne zaštite, i svugdje se decidirano navodilo da ne smiju biti zapaljive stvari. Tako da mi znamo malo više nego ona druga strana koja vjerojatno nije upoznata jer je to drugi predmet, ali ovo je sve na tragu jedne stvari. Ono što bih ja rekla i zašto sam pitala tko je donio odluku da se ide na uporabnu dozvolu – oni su izvršili radove i bili su svjesni da su postupili protivno pravilima, pa su onda to htjeli nekako legalizirati i išli su na tu uporabnu. Mene interesira tko je dao nalog da se to napravi. Imate pojedine osobe koje su zadužene i oni moraju svojim položajem i znanjem jamčiti sigurnost, meni je jako čudno da direktor ne zna ništa. Ali to smo već u ovom postupku naučili, nitko ne zna ništa”, poručila je Košta

Otkrila je kako je podnijela nove kaznene prijave.

“Ja sam danas kao punomoćnica oštećenih podnijela kaznene prijave protiv arhitekta Miljenka Miljka, protiv Pera Miletića, Iva Lise, i Tea Sekonda. Iz dosadašnjih iskaza i stanja spisa evidento je da su počinili  kaznena djela iz članka 221. Stavila sam stavak 1. jer su bili  svjesni s obzirom na svoja znanja i položaj i svjesno su to propustili napraviti. U čijem interesu? Vjerojatno investitora. Međutim, podnošenje te kaznene prijave samo će po nama doprinijeti jednom cjelovitom i potpunom utvđenju odgovornosti svakog pojedinca, ali neće ekskulpirati ove koji se sada nalaze na optuženičkim klupama”, kazala je.

Hoće li se optužnica širiti?

“Kada bi se postupalo po tome, izvidima našlo utemeljenosti, a mi ne bismo podnijeli kaznene prijave da nema utemeljenosti, onda bi državno odvjetništvo moralo podignuti optužnicu, ali zavisi u kojoj ćemo fazi ovoga postupka biti. Međutim, vjerujem da oni mogu ići samostalno, da se ovaj postupak dalje ne produžava”, pojasnila je. 

Komentirala je i današnje svjedočenje Iva Miletića, direktora Hidroelektrane Plat u trenutku tragedije. 

“Meni je nepojmljivo da nitko ne zna ništa, i vrlo je interesantno u cijelom postupku da je investitor HEP dao značajna sredstva za izradu glavnog projekta, a 2015. su zadnji kontakti i njega se više ne spominje. Ja bih rekla da je to vrlo skupa investicija i onda se išlo pribjeći na ovaj način, uporabnim dozvolama prikriti ono što je napravljeno i to za znatno manja sredstva”, izjavila je. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA