16.8 C
Dubrovnik
Utorak, 27 veljače, 2024
NaslovnicaLifestyleKoliko ih ima? Jesu li srodne? Odakle potječu? Kako su postale svjetski...

Koliko ih ima? Jesu li srodne? Odakle potječu? Kako su postale svjetski vinski brend? Saznajte na simpoziju “Malvazije Mediterana” u Cavtatu

Brojne sorte vinove loze imena Malvazija već stoljećima daju izvrsna vina diljem Mediterana, doprinoseći time prepoznatljivosti mediteranske enogastronomije i mediteranskog načina života uopće.

Malvazije već godinama intrigiraju stručnu i znanstvenu javnost brojnim nepoznanicama – koliko ih uopće ima i jesu li srodne? Po kojem su “ključu” različite sorte dobivale isto ili slično ime? Odakle potječu? Kojim putovima su se širile i kako su postale jedan od najstarijih i najpoznatijih svjetskih vinskih brandova? Iz toga se razloga od 2005. godine u različitim mediteranskim zemljama održava simpozij “Malvazije Mediterana”, na kojemu se stručna i znanstvena javnost upoznaje s najnovijim istraživanja proizvodnje grožđa i vina, ali i povijesnim, kulturnim i društvenim aspektima uzgoja ovih sorata na Mediteranu.

I u Hrvatskoj ove sorte imaju važan gospodarski, ali i povijesno-kulturni značaj. Tako je Malvazija istarska druga najzastupljenija sorta vinove loze u Hrvatskoj, a Malvasija dubrovačka sorta vrlo bogate povijesti čije se ime spominje još u 14. stoljeću te je i danas važan dio dubrovačke kulturne i prirodne baštine.

Stoga je veliko zadovoljstvo organizirati skup baš u Dubrovniku, gradu izuzetne povijesti, jednom od simbola Mediterana. Okupit će se znanstvenici, stručnjaci, proizvođači, sommelieri i potrošači, ukratko, sve one koji mogu na razne načine doprinijeti unaprjeđenju naših saznanja o ovim vrijednim sortama i vinima. Plenarni predavači na ovom skupu bit će eminentni znanstvenici iz različitih zemalja koji će uvodno dati presjek najnovijih spoznaja i iskustava s „Malvazijama“ različitih mediteranskih zemalja, a kroz ostala usmena i poster priopćenja očekujemo rezultate recentnih znanstvenih, stručnih i promotivnih/marketinških aktivnosti.

Sve to, i još malo više od 27. do 30. rujna 2023. u Cavtatu u Hotelu CROATIA gdje će održati VII međunarodni simpozij „Malvazije Mediterana“.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA