31.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaNaša čeljadKnjige po izboruKnjige po izboru Franice Miloslavić iz Župe dubrovačke

Knjige po izboru Franice Miloslavić iz Župe dubrovačke

Jedva smo je nagovorili da napiše popis knjiga koje su je se dojmile. Turistička djelatnica Franica Miloslavić iz Župe dubrovačke voli čitati, ali se ne voli eksponirati, pa kada je riječ i o ovako lijepoj i korisnoj rubrici koja će ponekoga navesti da pročita neki novi književni naslov. Tim više nam je drago da je pristala. Na nečijem noćnom ormariću zasigurno će se naći poneki od ovih naslova, ne sumnjamo.

MOJA ALJASKA – KRISTIN HANNAH

U isto vrijeme i prekrasan i potresan roman koji govori o bračnom odnosu ratnog zarobljenika i njegove žene koja mu želi pomoći, te se skupa sa svojom kćeri sele na Aljasku. Umjesto da tamo uspiju riješiti svoje probleme, surova divljina još više produbljuje jaz koji se pretvara u borbu za goli život.

(sve ostale knjige od Kristin Hannah su izvrsne i za preporuku, ali ova je ostavila najsnažniji utisak na mene)

MEDVEDGAD – FRIEDRICK BACKMAN

Priča o malenom gradu u kojem svi žive za hokej. Kad zvijezdu hokeja djevojčica optuži za zločin, grad se dijeli na većinu koja vjeruje dječaku i manjinu koja vjeruje djevojčici. Kroz borbu da istina ipak pobjedi učimo o prijateljstvu, odanosti, zajedništvu i hrabrosti.
(svakako pročitati i oba nastavka ove trilogije, Mi protiv vas i Pobjednici)

DJEČJA MEĆAVA – MELANIE BENJAMIN

Knjiga je temeljena na ispovijestima preživjelih u velikoj mećavi kada dvije sestre donose odluke koje će jednu pretvoriti u junakinju, a drugu u tragičarku. Isto tako priča je o hrabrosti, o djeci koja prebrzo odrastu, preživljavanju i oprostu.

(dojmljiva knjiga u kojoj vidimo kako jedna naizgled bezvezna odluka može odlučivati o tuđim životima)

DJEVOJKA IZ MOČVARE – DELIA OWENS

Prekrasan roman koji govori o prebrzom i samotnom odrastanju jedne djevojčice koja ostaje bez roditelja, a zajednica je ne prihvaća jer je drugačija. Dirljiva je to priča o preživljavanju i borbi, te ljubavi prema prirodi koja stvarno dira u srce.

(ova knjiga mi je posebna jer govori o hrabrosti jedne djevojčice / djevojke a kasnije i žene da se izbori za sebe)

MATILDIN POSLJEDNJI VALCER – TAMARA MCKINLEY

Priča nas vraća u prošlost koju proživljavamo sa ženom koja neočekivano dobiva dar od supruga. Na njoj otkriva dnevnik prethodne vlasnice s puno obrata, ljubavi i emocija.

(Epski roman u rangu Ptice umiru pjevajući)

FRANCUSKA FOTOGRAFKINJA – NATASHA LESTER

Roman govori o novinarki iz New Yorka koja dolazi 1942.g. u Francusku pisati o ratnim strahotama, gdje susreće Victorine, ratno siroče. 2005.g. dugo nakon završetka rata junakinja romana dolazi u Francusku gdje će joj posao koji ju je doveo tu, zauvijek promijeniti život.

(iako ratovi donose tragedije volim ovu priču jer nakon puno godina ipak priča ima svoj završetak)

PRODANI U PONEDJELJAK – KRISTINA MCMORRIS

Priča je to o posljedicama koje je ostavila Velika depresija u Sjedinjenim Državama. Objava jedne fotografije u novinama pokrenut će lavinu događaja

(svaka naša odluka može utjecati na tijek tuđeg života i to je nešto što jako rijetko uzimamo u obzir)

DIJAMANTNO OKO – KATE QUINN

Istinita priča o najpoznatijoj sovjetskoj snajperistici Ljudmili Pavličenko. Pratimo njen mladenački život koji biva prekinut ratom, njenu posvećenost ratnim zadaćama, ljubav koju upoznaje u ratnom vihoru, te najveći izazov odlazak u SAD koji joj donosi neočekivano prijateljstvo s prvom damom Eleanor Roosevelt.

PTICE UMIRU PJEVAJUĆI – COLEEN MCCULLOUGH

Epska priča o Meggie Cleary koja odrasta u bogatoj obitelji na farmi Drogheda na Novom Zelandu, te njenoj ljubavi prema katoličkom svećeniku Ralphu. Priča o borbi sa savjesti, dužnosti koja završava tragično.

Serijal SEDAM SESTARA – LUCINDA RILEY

Priča je to o ocu koji je usvojio 7 kćeri iz različitih dijelova svijeta, te nakon njegove smrti kćeri dobivaju tragove kako pronaći svoje korijenje. Svaka od 7 knjiga govori o jednoj sestri. U knjigama se na zanimljiv način isprepliću sadašnjost i prošlost. Posljednja knjiga govori o ocu, te otkriva sve tajne njegova životnog putovanja i pronalaska svojih kćeri.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA