26.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaKinookus u EU projektu obnove kina na Braču

Kinookus u EU projektu obnove kina na Braču

Udruga Kinookus, skupa s partnerima iz Italije (Slow Food, povijesno Kino Boaro u mjestu Ivrea, Kino Vittoria u mjestu Bra, Festival Cinemabiente i Općina Cherasco) i Francuske (Mobile Film Festival iz Pariza), osvojila je sredstva iz pilot projekta Europske komisije “Cinemas as Innovation Hubs for Local Communities” programa Kreativna Europa MEDIA i to za projekt CINE – Filmske zajednice za inovaciju, umrežavanje i okoliš (Cinema communities for Innovation, Networks and Environment – CINE).

Glavni cilj projekta širenje je filmske kulture u mjestima u kojima kino dvorane ne postoje ili im pak prijeti zatvaranje, uz istovremeno jačanje kulturne i društvene uloge kina i filma u lokalnim zajednicama. Programski naglasak bit će stavljen na Slow Food tematiku odnosa proizvodnje hrane i budućnosti planeta.

– Kinookus recept kombiniranja filmskih projekcija s predavanjima, raspravama i degustacijama bit će primijenjen u niz mjesta na sjeveru Italije, u Francuskoj i na otoku Braču – pojasnio nam je voditelj projekta za Hrvatsku, Ivo Kara-Pešić.

– Sretni smo što ćemo ovim projektom pomoći obnovi i očuvanju jednog prekrasnog ljetnog kina u Sutivanu – naglasila je Ines Vasiljević, umjetnička direktorica Kinookusa.
Na ideju o obnovi kina došla sam za vrijeme produciranja filma LikeMeBack koji je u potpunosti snimljen na Braču. Ljetno kino u Sutivanu jedno je od najvažnijih mjesta u mojem filmskom odrastanju i najzad mi se pružila prilika barem djelomično mu se odužiti – dodala je Vasiljević.

U projekt je uključena i Općina Sutivan kojoj je obnova i očuvanje ljetnog kina jedan od prioriteta kulturnog programa mjesta.

Ljetna pozornica Kavanjin (Ljetno kino Sutivan) jedna je od ključnih točaka razvoja i održavanja kulturnog programa “Stivansko Lito” koji se kontinuirano održava više od dvadeset godina. Kino je također dom filmskim festivalima (“Dalmatia Film Festival”, “Music, Film, Food & Mingling”), brojnim filmskim projekcijama, uglavnom europske produkcije, te nizu večeri dokumentarnog filma. Susreti filmskog kluba vrlo su dobro posjećene i daju vjetar u leđa daljnjem ulaganju u opremanje ovog zaista divnog filmskog kutka. Sama činjenica da je projekt obnove prepoznala i Udruga Kinookus jako nas veseli i daje nam veliki poticaj u daljnjim planovima uređenja kulturnih dobara na području Općine Sutivan – rekao nam je Valerio Radmilović, zamjenik načelnika Općine Sutivan. Projekt CINE trajat će dvije godine i u Hrvatskoj predviđa susrete i filmske laboratorije s mladima, filmsku turu u šest mjesta na Braču te digitalizaciju ljetnog kina u Sutivanu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA