32.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiKijevska delegacija kod gradonačelnika Frankovića: "Dubrovnik je primjer obnove razorene kulturne baštine"

Kijevska delegacija kod gradonačelnika Frankovića: “Dubrovnik je primjer obnove razorene kulturne baštine”

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković primio je danas Volodymyra Prokopivoma, zamjenika gradonačelnika glavnog grada Ukrajine Kijeva. Prijemu su nazočili i savjetnik zamjenika gradonačelnika Kijeva Oleksandr Nykoriak, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin i ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaela Skurić. 

Dubrovački gradonačelnik zaželio je dobrodošlicu kijevskoj delegaciji, istaknuvši u ovoj prigodi kako hrvatski narod ima posebne simpatije prema Ukrajini, ali i suosjećanje prema Ukrajincima, njihovoj borbi za slobodu. 

Savjetnik zamjenika gradonačelnika Kijeva, Oleksandr Nykoriak prezentirao je trenutnu situaciju po pitanju uništenih spomenika kulture koji su pod zaštitom UNESCO-a. Naglasio je kako je Dubrovnik pravi primjer, koji može poslužiti za daljnja postupanja zaštite, restauracije i obnove kulturne baštine. Iskazao je želju za suradnjom i pomoći, kako bi sada ugrožena baština, u budućnosti doživjela preporod. 

“Hrvatski narod je 90-ih godina proživio strašne ljudske gubitke i materijalna uništavanja. Želim poručiti Ukrajincima kako je hrvatski narod nakon nemilih događanja iz Domovinskog rata, siguran i uvjeren u jedno, a to je da će Ukrajina izaći kao pobjednik, jer upravo onaj tko srcem brani domovinu, svoju obitelj i najbliže, nikada ne gubi i ne ostaje poražen”, kazao je gradonačelnik Mato Franković. 

Današnji susret bila je prilika za razmjenu iskustava i promišljanja vezanih za cjelovitu obnovu i revitalizaciju spomeničke i kulturne baštine Kijeva. Ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika, Mihaela Skurić predstavila je evidentirane štete te bitne odrednice i segmente koji su bili ključni u poslijeratnoj, kompleksnoj obnovi Dubrovnika. Naglasila je ključnu ulogu branitelja grada, svih stanovnika i stručnjaka koji su uspjeli promišljenim djelovanjem očuvati stoljetnu baštinu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA