25 C
Dubrovnik
Naslovnica Naša čeljad Knjige po izboru Kakve knjige voli Hrvoje Ivanković?

Kakve knjige voli Hrvoje Ivanković?

Nevoljko kreirajući ovu „top listu“ više sam mislio na knjige koje sam izostavio nego li na one koje sam u nju uvrstio, ali to me ipak nije ponukalo da odustanem (što bi, ruku na srce, bilo jedino razborito rješenje) – zapisao je dramaturg Hrvoje Ivanković, ipak! dostavljajući svoju listu dragih knjiga. 

1. Joseph Roth: Job – roman jednog običnog čovjeka

Katarzičan roman velikog i zlosretnog Josepha Rotha knjiga je o sudbini, vjeri i emigraciji, o žrtvama zemljopisa, povijesti i predrasuda; o čudu koje nije samo imaginarni pojam iz predracionalističkih vremena.        

2. Stefan Zweig: Jučerašnji svijet

Autobiografije što prerastaju u zaokružene slike epohe moja su omiljena literatura, a način na koji je Zweig u svojim sjećanjima oživio srednjoeuropski svijet svoga doba čini ovu knjigu remek-djelom toga žanra.

3. Klaus Mann: Prekretnica

Iako je riječ o žanrovski eklektičnom djelu, Prekretnica je još jedna maestralna slika vremena ispisana kroz prizmu vlastitih doživljaja, traženja i (ne)uspjeha te protkana, kao i kod Zweiga, virtuoznim portretima suvremenika, ali i intrigantnim svjedočanstvom o životu obitelji Mann.      

4. Victor Klemperer: LTI – Lingua Tertii Imperii i Želim svjedočiti do kraja

LTI, Klempererova studija o jezičnim novotarijama i „duhovnim“ fenomenima Trećeg Reicha, usko je povezana s njegovim dnevničkim zapisima u kojima opisuje užase kroz koje je, kao Židov u Dresdenu, prolazio tijekom Hitlerove vladavine i Drugog svjetskog rata. Obje ove knjige britka su anatomija bezumlja, zla i kolektivne histerije, a analogije koje nam otvaraju čine ih i poučno-opominjućim djelima.      

5. Czeslav Milosz: Rodbinska Europa

Miloszevi eseji, ponovno s presudnim udjelom osobnog, pravi su kompendij za upoznavanje (sjevero)istočne Evrope; knjiga o ljudima, gradovima i narodima, o identitetu i povijesnim turbulencijama koje su ga oblikovale. Rodbinska iliti Druga Europa knjiga je bez koje je današnju Europu teže čitati i razumijevati.

6. Orhan Pamuk: Istanbul – grad, sjećanja

Mnogo toga što volim u književnosti slilo se u ovu knjigu; povijest, atmosfera i mitologemi jednog čudesnog grada/imperije isprepleteni su u njoj s autorovom interpretacijom vlastite prošlosti. Nadahnuto, uzbudljivo i dirljivo, pogotovo za one kojima je melankolija važna kategorija estetskog. 

7. Miljenko Jergović: Sarajevo, plan grada

Topografija grada kao povod za šetnju skrovitim stazama njegove memorije u kojoj su se male osobne povijesti često događale na rubu globalnih tektonskih poremećaja. Sarajevo između zbilje i fikcije, između autorovih uspomena i saznanja, glavno je lice ovog bedeker romana kakav je zaslužio svaki grad s tako bremenitom historijom.

8. Milan Milišić: Dubrovačka zrcala

U svojim pronicljivim, poetičnim  i nerijetko duhovitim  esejima na dubrovačke teme Milišić je dodirnuo samu bit egzistencije na ovoj našoj „pustoj hridi“, unoseći u njih i snažan pečat vlastitog osjećaja za Grad, ljude i fenomene koji su ga oblikovali. Dubrovačka zrcala jedna su od knjiga koje stoje na samom vrhu popisa moje Bibliothece Ragusine.

9. Karl Kraus: Posljednji dani čovječanstva

Gorko-duhoviti odjek razdoblja koje je odredilo europsku budućnost; forenzički prikaz (oko)ratnog ludila iz rakursa novinara, dramatičara i satiričara koji je 220 prizora ove svoje monumentalne „tragedije“ napisao za vrijeme i nakon Prvog svjetskog rata, kao svojevrsni palimpsest čija su podloga bili autentični materijali vremena iz kojeg progovara.   

10. Allen Ginsberg: Collected Poems 1947-1980

Prvi pjesnik kojeg sam obožavao i prva poezija s kojom sam doista komunicirao. Poslije su došli i drugi, ali Ginsberg je zauvijek ostao temelj i prapočelo.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Na 117 od 120 plaža more izvrsne kakvoće

Prema Programu utvrđivanja kakvoće mora na morskim plažama Dubrovačko-neretvanske županije za 2020. godinu, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije obavio je deveto...

STIŽE NOVA SEZONA Kazalište puvuklo riskantan potez!

Bliži se službeni početak kazališne sezone u dubrovačkom teatru, a prve izvedbe odigrat će se idući tjedan na Velikoj Sceni KMD-a, kako...

Poziv za natječaj za program zapošljavanja žena

Grad Dubrovnik objavio je Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u prijavi projektnog prijedloga za natječaj „Zaželi – program zapošljavanja žena...

U našoj županiji 7 novih slučajeva pozitivnih na koronavirus

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je sedam slučajeva zaraze COVID-19 infekcijom. Riječ je o jednoj muškoj i dvije ženske...

Dubrovnktv.net

KRATKI REZOVI: “Mater”, “Mulan”, 15. Trash Film Festival …

U ovotjednom izdanju Kratkih rezova pogledajte osvrt na film "Mater" - naslov najboljega filma regije na beogradskom FESTu, nagrada za najbolju glumicu...

PRIDRUŽITE SE U HLADU IGORU & DADU: Boris Njavro

U zadnjoj ovosezonskoj epizodi hlada pridružio nam se Boris Njavro, predsjednik Udruge dubrovačkih pisaca. Prvo smo bili u điru s Borisom i...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić