30.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleKako smanjiti onečišćenja plastikom u Gradu Dubrovniku?

Kako smanjiti onečišćenja plastikom u Gradu Dubrovniku?

U sklopu projekta „Plastic Smart Cities“ u Lazaretima je održana dvodnevna radionica na kojima se predstavio projekt, kao i „Akcijski plan smanjenja onečišćenja plastikom u gradu Dubrovniku za razdoblje 2021.- 2026.“.

-Grad Dubrovnik je napravio  značajan iskorak činjenicom da je Gradonačelnik potpisao Akcijski plan projekta „Plastic Smart Cities“ te smo time postali prvi grad u Hrvatskoj koji ima takav dokument i naš je cilj, kao i želja da se sve što je sadržano u Akcijskom planu i provodi. Ove radionice koje  su okupile predstavnike gradske uprave, javnih poduzeća, kulturnih ustanova i  ostale, zapravo pokazuju da je riječ o veoma ozbiljnom pristupu koji se odnosi na sva poduzeća i ustanove čime Grad Dubrovnik upravlja, a koje su na jednak način kao i mi dužni provoditi Akcijski plan – istaknula je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Glavni koordinatori su Udruga Sunce Split, Čistoća Dubrovnik, kao i dva gradska upravna odjela – odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša te odjel za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju.

-Međutim, odgovornost da se aktivnosti  Akcijskog plana provode leži na svima jer je to cilj i svrha donošenja takvog  dokumenta – da njegovom realizacijom Dubrovnik napravi još jedan korak naprijed prema zaštiti okoliša, očuvanju zdravlja ljudi i svemu onome što je kroz ovaj projekt sadržano kazala je Tepšić.

„Ovaj projekt je nastavak svih dosadašnjih aktivnosti i napora Grada Dubrovnika po pogledu zaštite okoliša i nastojanja smanjenja količine otpada u okoliš. U pripremi je „Odluka o ograničavanju korištenja jednokratne plastike za Grad Dubrovnik te ustanove, komunalna i trgovačka društva u (su)vlasništvu Grada“ kojom će se donijeti mjere ograničavanja korištenja plastike u redovitom poslovanju te svih javnih događanja u organizaciji ili potpori Grada, a sve u cilju sprječavanja i/ili smanjenja nepovoljnog utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš. Osim ovih radionica, organizirat će se i individualni sastanci sa svim tijelima čija će obaveza biti provođenje ove Odluke kako bi se na jasan način artikulirale i konkretizirale sve potrebne aktivnosti“, izjavila je pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Jelena Lončarić.

„Izuzetno smo zadovoljni i ponosni što se Grad Dubrovnik uključio  u ovaj projekt te ćemo svim ustanovama, trgovačkim i komunalnim društvima Grada Dubrovnika biti potpora u provođenju Akcijskog plana, a nastavljamo i  dalje u davanju smjernica koji se tiču našeg područja djelovanja“, izjavio je direktor Čistoće Marko Iveković.

Naime, riječ je  o projektu  na kojemu Grad  Dubrovnik surađuje s Udrugom za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i WWF Mediterranean Marine Initiative na razvoju niza aktivnosti, uključujući provedbu mjera za smanjenje ili zaustavljanje uporabe plastike za jednokratnu uporabu u raznim segmentima društvenog života grada, kao i boljim gospodarenjem plastičnim otpadom.

U suradnji s partnerima, Grad Dubrovnik je izradio Akcijski plan te će pokrenuti projekt na pilot području s ciljem smanjenja onečišćenja plastikom za 30% u roku od dvije godine.  

Također, donošenjem Akcijskog plana za smanjenje onečišćenja plastikom, Grad Dubrovnik je poduzeo bitan korak u okviru globalne inicijative WWF-a pod nazivom „Plastic Smart Cities“, a koja ima za cilj spriječiti dotok plastike u prirodu do 2030. godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA