13.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 30 studenoga, 2022
NaslovnicaVijestiKako se zaštititi od rastuće inflacije koja trenutno pogađa Hrvatsku?

Kako se zaštititi od rastuće inflacije koja trenutno pogađa Hrvatsku?

Inflacija raste velikom brzinom u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je već premašila 7%, a situacija nije mnogo bolja ni na području država Europske Unije.

U Hrvatskoj je u siječnju 2022. godine inflacija porasla za 5% u odnosu na prošlu godinu, a tu granicu je probila i na području čitave eurozone.

Cijene nisu bile u ovolikom porastu od veljače 2013. godine.

Što nas očekuje 2022. godine te kako se zaštititi od inflacije pročitajte u nastavku.

Što je to inflacija?

Da bismo znali kako se boriti s ovim globalnim problemom, prvo moramo shvatiti što je to inflacija uopće. Inflacija se po definiciji odnosi na povišenje cijena dobara, usluga i proizvoda, dok plaće ostaju iste. Drugim riječima, ona umanjuje kupovnu moć plaće, odnosno za istu svotu novaca možete si priuštiti manju količinu namirnica, struje, goriva, itd.

Kako se zaštititi od inflacije

S obzirom da je inflacija stanje koje se događa kako na lokalnoj, tako i na globalnoj razini, u vezi nje pojedinac ne može ništa znatno promijeniti. Ono na što možete utjecati, a mnogi će i morati, jesu životne navike i troškovi.

Inflaciju  je moguće izmjeriti zahvaljujući Državnom zavodu za statistiku koji međuostalom mjeri i indeks potrošačkih cijena. Ovim putem dolazimo do saznanja koliko prosječno hrvatsko kućanstvo potroši na određene stvari. Naravno, svako kućanstvo ne troši jednako, već prema svojim mogućnostima, stoga se procjena troškova uzima kao prosjek svih domaćinstava.

Svako pojedino kućanstvo ima drugačiju osobnu inflaciju od drugog kućanstva, a također i od državne inflacije. Građani zemalja koje koriste Euro kao službenu valutu imaju opciju izračuna osobne inflacije na internet stranici Europske središnje banke.

Primjerice, s obzirom na veliko povećanje cijene goriva, netko tko inače mnogo troši na gorivo će imati znatno veću osobnu inflaciju od nekog tko koristi javni prijevoz. Budući da su cijene javnog prijevoza porasle za svega 2,8%, a cijena goriva za čak 26,6%, lako je zaključiti da ćete češćim korištenjem javnog prijevoza smanjiti osobnu inflaciju što se tiče goriva.

Državni zavod za statistiku izdaje informaciju da se prosječnom hrvatskom kućanstvu 24,65% sveukupnog troška odlazi na hranu. Pametnom kupovinom te pomno smišljenom organizacijom možete ovaj broj uvelike smanjiti za vlastite potrebe. Ne odlazite u kupovinu impulzivno, ni na dnevnoj bazi u potrazi za određenih nekoliko namirnica kako biste pripremili jelo koje vam se u tom trenutku jede.

Napravite spisak te radije odlazite u veću kupovinu na tjednoj bazi te uvijek potražite proizvode koji su na popustu, iako vam možda još nisu prijeko potrebne. Higijenske potrepštine se, primjerice, neće pokvariti, a znate da ćete WC papir svakako potrošiti.

Koristite akcije koje vam mnoge trgovine često nude te razne proizvode kupite i po upola nižoj cijeni. Tako na internetskoj stranici Kimbino možete pronaći online letke mnogobrojnih trgovačkih lanaca pomoću kojih možete organizirati svoju kupovinu.

Kako biste lakše podnijeli inflaciju morat ćete si na neko vrijeme ograničiti “luksuze” na koje ste inače navikli. Primjerice ne trošite novce na precijenjene brendirane proizvode koje možete kupiti od manje poznatih proizvođača po znatno nižoj cijeni, no ne i mnogo lošijoj kvaliteti. Također, za mnoge proizvode možete naći njihovu jeftiniju zamjenu, tipa jeftiniju ribu umjesto skuplje i sl. 

sponzorirani članak

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA