23.8 C
Dubrovnik
Subota, 1 listopada, 2022
NaslovnicaVijestiKafići će se otvoriti kad budemo imali šest puta manje oboljelih?

Kafići će se otvoriti kad budemo imali šest puta manje oboljelih?

Nacionalni stožer civilne zaštite danas bi, prema najavama glavnog državnog epidemiologa Krunoslava Capaka, trebao predstaviti javnosti dokument u kojem prvi put od početka pandemije navodi konkretne, mjerljive brojčane parametre sukladno kojima će se otpuštati sadašnje rigorozne mjere. Jutarnji list u posjedu je prijedloga koji su Stožeru uputili epidemiolozi.

Prema tom prijedlogu, otpuštanje bi se odvijalo u tri kruga, a ovisit će o prosječnom broju zaraženih tijekom posljednjih 14 dana te o udjelu zaraženih među svim testiranima: upravo su to glavni kriteriji koje u obzir uzima i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

Prvi krug podrazumijeva otvaranje restorana i povećanje dozvoljenog broja osoba na okupljanjima sa sadašnjih 25 na 30. No, da bi do toga došlo, potrebno je da 14-dnevna incidencija oboljelih na 100.000 stanovnika ne bude veća od 300, a da udio pozitivnih među svima dnevno testiranima bude manji od deset posto u periodu od sedam dana.

U drugom krugu otpuštanja otvorili bi se kafići i dozvolilo bi se okupljanje 50 osoba. Taj korak može se poduzeti kada 14-dnevna incidencija neće biti veća od 200. Treći krug podrazumijeva dozvolu veće popunjenosti javnog prijevoza i okupljanja do 100 ljudi, ali tek kada zaraženih u 14-dnevnoj incidenciji na 100.000 stanovnika ne bude više od 100, a udio pozitivnih u odnosu na testirane ne bude veći od 5 posto.

Radi se o vrlo restriktivnim kriterijima, kakvi se, zapravo, od epidemiologa i očekuju. Nacionalni stožer, kojem se od početka epidemije prigovara da izbjegava donijeti jasne, konkretne i mjerljive kriterije, raspravljat će o ovom prijedlogu i može se očekivati da će ga, uzimajući u obzir i interese gospodarstva, ublažiti. Kako saznajemo, na stolu je još nekoliko varijanti konačnog dokumenta. No, ostanu li kriteriji približno u ovim okvirima, posve je izvjesno da 21. prosinca, dokad su izrečene, postojeće mjere neće biti ukinute te da za Božić neće biti značajnijeg otvaranja.

Više pročitajte ovdje?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA