PUTNI KOFER Antonija Ivičevića: ponekad nas ljudi mole da ne pišemo o neotkrivenim ljepotama, da ih turisti ne preplave

Antonio Ivičević iz rodnih je Ploča otišao prvo na fakultet u Zadar, potom u Zagreb, gdje je počeo svoju uspješnu karijeru u medijima, prvo na Novoj TV, a zatim kao strateški menadžer u najvećoj regionalnoj medijskoj agenciji. Ovaj tridesetdvogodišnji magistar sociologije i filozofije, prije dvije godine odlučio je svoje znanje o medijima i strast za putovanjima objediniti u vlastiti poduzetnički projekt. Danas u njegovim tekstovima i fotografijama na portalu Putni Kofer, redovito uživaju stotine tisuća ljudi, a posebno promovira manje poznata mjesta i gradove u Hrvatskoj.

Kako Vam je pala na pamet ideja da pokrenete stranicu posvećenu putovanjima?

Obožavam putovati, svaki slobodan vikend iskorištavam za izlete ili kratki city break u drugim državama, a upravo je velika ljubav prema putovanjima dovela do ideje za pokretanjem Putnog Kofera, kako bi svoja iskustva podijelio s drugim ljudima. Putni Kofer je nastao početkom 2020., u doba korone, kad je većina medija zatvorila vrata svom sadržaju osim onom posvećenom pandemiji. Želio sam tom medijskom sivilu dodati malo boje i počeo sam na Facebooku i Instagramu objavljivati fotografije i crtice sa svojih putovanja kao Putni kofer. Ubrzo je nastala i stranica www.putnikofer.hr, te je tim polako rastao.

Otočić Vrnik pokraj Korčule

Radite li sami ili imate suradnike?

Danas je uz mene nekoliko ljudi, moja desna ruka – Lana Mindoljević, glavna urednica i novinarka s preko 18 godina iskustva u medijima. Lana se s novinarstvom počela baviti 2004. u Jutarnjem listu, gdje je bila novinarka, urednica i vodila brojne turističke i ekološke projekte. Uz Lanu i mene, tu je i Martina Tomić koja nam pomaže oko prodajnih rješenja, Darko Hozjak – faca za sve, programer i web dizajner Leo, i još puno vanjskih suradnika, a prije svega dragih ljudi s kojima obožavamo raditi, razmjenjivati iskustva i ideje. Pun putni kofer veselih i dobrih ljudi.

Lana Mindoljević, glavna urednica portala Putni kofer

Putujete li Vi osobno na sve lokacije o kojima se piše na stranici?

Naravno da ne možemo posjetiti baš sve lokacije o kojima pišemo, no redovito objavljujemo autorske tekstove i reportaže sa svojih izleta i putovanja. Najčešće pratimo turistički sektor u Hrvatskoj i regiji, no naši čitatelji svakodnevno mogu pronaći niz zanimljivih informacija, tekstova i fotografija koje otkrivaju ljepote diljem svijeta. Osim putovanja, istražujemo vlastitu kulturu i živote ljudi u različitim krajevima svijeta. Maštamo o hrani i svjetskim destinacijama, brinemo o ekologiji, a prepoznali su to čitatelji putem naših društvenih mreža i nagradili nas rekordnim brojkama koje je ijedan hrvatski portal o putovanjima dosad ostvario. Putni Kofer je nedavno postao broj 1 medijski kanal o putovanjima na čak tri društvene mreže u Hrvatskoj – Instagram, Tik Tok i Viber – s više od 275.000 pratitelja, a svaki mjesec naše objave na portalu i društvenim mrežama čita i vidi više od 4 milijuna korisnika.

Plaža sv. ivan u Lubenicama na Cresu

Je li to Vaš jedini posao? Može li se živjeti od pisanja o putovanjima?

-Već dvije godine Putni Kofer je moj jedini posao – ljubav i posao u jednom. Često me pitaju može li se živjeti od pisanja o putovanjima. Odgovor je jasan: naravno da može, ako voliš ono što radiš, ustraješ svakodnevno i ideš prema svom cilju, rezultati brzo dolaze. Bilo je i teških dana, trenutaka kada kreativnost jednostavno izostaje, no svaki novi odmak od svakodnevice i izlet je trenutak za punjenje baterija, bildanje kreative i neki novi početak. Naš posao nije samo sjedenje u uredu, već smo često na terenu – od Baranje do juga Hrvatske. Putujemo, pišemo, fotografiramo, razgovaramo s drugim ljudima, pomažemo im u promociji i marketingu, i dijelimo svoja iskustva… Prije svega, radimo ono što najviše volimo u životu.

Gdje ste sve dosada bili, putovali? Možete li izdvojiti neko mjesto, državu… koje Vas je posebno dojmilo?

Proputovao sam čitavu Hrvatsku i gotovo cijelu Europu, a također sam bio i na drugim kontinentima. No, od svih tih mjesta, jedan mali francuski otok je osvojio moje srce svojom usporenim ritmom – Korzika. To je Napoleonov otok, mjesto vina i sira, malenih srednjovjekovnih gradova, otok planina, mora i nevjerojatne prirode. Bila je to ljubav na prvi pogled, i kad god me pitaju gdje otputovati, bez razmišljanja kažem – Korzika. To je zaista čarobno mjesto. U istom danu možete uživati u planinama na visinama od gotovo 3.000 metara, s pogledom koji seže do beskonačnog plavetnila, i šetati na pješčanim plažama. Dok se vlakom vozite kroz jednu od najljepših ruta na svijetu, na plažama možete vidjeti krave kako uživaju na suncu, dok na svakom koraku mali OPG-ovci nude domaći sir i vrhunsko vino.

Antonio na Korziki

Primijetila sam da često pišete o ljepotama Hrvatske, što mislite jesu li naša “mala mjesta” na obali i kontinentu dovoljno poznata nama samima, a onda i turistima?

-Možda je upravo u tome najveća vrijednost našeg posla, otkriti čitateljima da hrvatski turizam nije samo more, već i Slavonija, Lika, Zagorje, Bilogora, te za svaku od tih destinacija preporučiti neku zanimljivost i izlet.

Varaždin

Hrvatska je stalno prisutna na našem “repertoaru”. U cijeloj zemlji postoje mnoga mala, predivna mjesta o kojima većina ljudi nikada nije čula. Često o njima pišemo, no moram priznati da nam se ljudi često javljaju i mole da ne otkrivamo te bisere kako turizam ne bi preplavio te prekrasne kutke. No, vjerujem da ih turizam neće uništiti. Ona nemaju razvijenu infrastrukturu niti veliki broj smještajnih objekata. Potrebno je samo mudro upravljati turističkom strategijom i iskoristiti ih za još bolju promociju Hrvatske.

Gornja Stubica, Zagorje

Iskreno, mislim da stranci ponekad bolje poznaju Hrvatsku nego mi. Maštamo o New Yorku, Madridu, Londonu, Parizu, a biseri neprocjenjive vrijednosti kriju se u našoj blizini. Na kontinentu se turizam odvija tijekom svih 365 dana u godini, dok na obali taj broj pada na polovicu. Ipak, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u Europi koja posjetiteljima nudi apsolutno sve – izvrsnu gastronomiju, velike i male gradove idealne za istraživanje, raznoliku ponudu za aktivan odmor, bogatu kulturu, povijest i kulturnu baštinu… Dovoljno je samo proputovati svoje susjedstvo i otvoriti vrata novom svijetu, doživjeti milijun nevjerojatnih iskustava.

Papuk

Što je za Vas idealno putovanje? Je li to vrhunski hotel, restoran, kulturna ponuda ili…

Uživam u istraživanju svijeta na dva kotača. Kada stignem u novi grad, najčešće iznajmljujem bicikl i slobodno lutam njegovim ulicama. Po mom mišljenju, to je najbolji način za doživjeti lokalni ritam grada i povezati se s njegovim stanovništvom. Naravno, volim posjetiti poznate atrakcije, ali više me intrigiraju manje poznata mjesta – mjesta koja lokalci posjećuju, lokalni kafići, pubovi i prirodne ljepote. Uz bicikliranje, obožavam istraživati i lokalnu gastronomiju. Mislim da je to sjajna kombinacija – sagorijevanje kalorija uz istovremeno uživanje u raznolikosti i doživljajima koje grad pruža.

Amsterdam

Što mislite o hrvatskom turizmu? Idemo li u pravom smjeru?

-Hrvatski turizam je iznimno kompleksna tema koja nadilazi samo more, sunce i plaže, iako većina ljudi često tako razmišlja. Kao što sam ranije spomenuo, turizam na kontinentu se odvija tijekom cijele godine, u sva četiri godišnja doba, svakog vikenda i svakog praznika. Brojni ugostitelji, seoska domaćinstva, OPG-ovi, muzeji, dvorci i izletišta vrijedno rade bez predaha, postajući sve bolji iz godine u godinu.

Stari grad i dvorac Ozalj

Strategija hrvatskog turizma trebala bi se usmjeriti prema tome da se rasterete obalna područja i predstavljaju ljepote unutrašnjosti zemlje svijetu. Jer, zaista ima mnogo toga za vidjeti i doživjeti u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Također, trebamo krenuti prema održivom turizmu koji uključuje očuvanje prirodnih resursa, zaštitu okoliša i podršku lokalnim zajednicama, prema tome da se svaki gost osjeća zadovoljno, nekim inovativnim rješenjima, zdravstvenom turizmu i avanturističkoj ponudi koja će kroz cijelu godinu privlačiti turiste u našu zemlju. S druge strane, morske destinacije bi trebale težiti podizanju kvalitete svojih usluga. Ne trebamo naslove u svjetskim medijima koji ističu da je Hrvatska skupo i luksuzno odredište. Naše cijene ne prate uvijek kvalitetu, stoga bi trebali težiti prvo podizanju kvalitete usluga, a zatim i prilagođavanju cijena.

Pašnjak u Otočcu

S obzirom da ste iz Ploča, vidite li u dolini Neretve potencijale za razvoj turizma?

-Nije pretjerano reći da je dolina Neretve hrvatska verzija Kalifornije. Ovaj dio Hrvatske zaista posjeduje sve potrebno za jedinstvenu turističku priču. Prije nekoliko godina, bio sam oduševljen viješću da pojedini poljoprivrednici nude turistima mogućnost branja njihovih mandarina, da dožive taj seoski način života… To je trend koji se širi svijetom, jer sve više ljudi traži autentična iskustva, a što može biti autentičnije od samostalnog branja vrećice mandarina, lubenica ili vožnje lađom uz degustaciju brudeta od jegulja i žaba? To je neprocjenjivo iskustvo! S druge strane, tu je prekrasna pješčana plaža na ušću rijeke Neretve, koja je posljednjih godina privukla pozornost domaćih medija. Potrebno je tamo uložiti u moderno uređen kamp, sportske centre i otvoriti vrata svjetskom turizmu.

Baćinska jezera

Nedostaju nam i luksuzne kuće za odmor, seoska izletišta sa životinjama, privatne ture s povijesnim i kulturnim temama, ponuda aktivnog odmora tijekom zimskim mjeseci… Ali gradovi i turističke zajednice ne mogu sve sami. Većina sadržaja mora proizaći iz privatnih inicijativa, dok institucije trebaju pružiti podršku. Da zaključim, dolinu Neretve vidim kao središte aktivnog odmora, gastronomije i prirode u Hrvatskoj. Gdje drugdje u svijetu možete pronaći more, jezero i rijeku udaljene samo jedan kilometar? Nigdje. A upravo to je naša dolina i grad Ploče, mjesto gdje se spajaju bajkovita Baćinska jezera, plavo Jadransko more i zelena rijeka Neretva. Raj ili ne, dođite i uvjerite se sami.

FOTO: Putni kofer

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.