33.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaJubilarna 10. obljetnica festivala „Ana u Gradu“

Jubilarna 10. obljetnica festivala „Ana u Gradu“

„Ana u Gradu“ tradicionalni je festival akademske glazbenice, čelistice  Ane Rucner, koji svake godine u Dubrovniku privlači brojne posjetitelje,  a ove godine slavi svoj okrugli deseti rođendan. Već na drugom festivalu, kroz svoj umjetnički izričaj i nesvakidašnju ideju, Ana Rucner stvorila je prepoznatljiv renomirani kulturno – medijski događaj pod nazivom „Pozdrav ljetu“, koji je svojom posebnošću nadrastao i cjelokupni festival, postavši tako njegov zaštitni znak. Koncert se svake godine održava na 21. lipanj, dan kada se istovremeno ‘slavi’Prvi dan ljeta, kao i Svjetski dan glazbe.

Netipično vrijemekoncerta u 5 sati ujutro, nikad nije prepreka brojnim Dubrovčanima i gostima,da u velikom broju posjećuju ovaj događaj, koji svojom posebnošću i originalnošću uživa ogromnu medijsku pozornost i okuplja više stotina gostiju u amfiteatru Excelsa nekretnina na Srđu.Ovogodišnji jubilarni10. festival  prvotno je zamišljen s bogatim programom, s četiri koncerta na četiri različite lokacije u Gradu. Nažalost, u međuvremenu se dogodila pandemija virusa COVID-19,koja je promijenila planove cijelom svijetu, pa tako i Ani. Međutim, ni to nije spriječilo Anu da pozdravi ljeto 2020. I to čak dvaputa.

Neizvjesnost sutrašnjiceradi svjetske pandemijeAnu je motivirala da održi ovaj koncert u potpuno drugačijem izdanju, odnosno da  snimi „Pozdrav ljetu“ uz svoje drage kolege glazbenike: pijanista Iva Tepšića, gitarista Maroja Brčića, gudački kvartet Rucner  i komorni studio Zagrebačke filharmonije.U koncertu će također sudjelovati i pop-rock band sastavljen od dubrovačkih glazbenika; Ivana Vulinovića-Zlatana na bas gitari, Ivana Vukšića, bubnjara, gitarista Srđana Markovića  te akademski zbor Ivan Goran Kovačić i FA Linđo.

Koncert će se snimati tijekom prvog vikenda lipnjana najljepšim koncertnimlokacijama grada Dubrovnika, kao što je atrij palačeSponza, Knežev dvor i amfiteatar Excelsa Nekretnina na Srđu.Snimka koncertaemitirat će se naHRT 2,  21. lipnja u popodnevnim satima te se na taj način preseliti u domove publike te poslati u svijet Aninu razglednicu Dubrovnika protkanu svevremenskim melodijama klasične glazbe.

Glavna ideja održavanja koncerta bila stvaranje osjećaja povezanosti i zajedništva u vremenima kada smo razdvojeni, a glazba je ta koja nas povezuje, ispunjava i uz nju nismo sami.Ublažavanjem sigurnosnih mjera i smirivanjem epidemiološke  situacije, stvoreni su uvjeti da se tradicija stvarno nastavi. Prvi nagovještaj normalizacije života bio je poticaj Ani Rucner da nastavi tradiciju i započne sve pripreme za organizaciju koncerta uživo. Uz gostovanje svestranog i karizmatičnog hrvatskog pijanista i skladatelja Mateja Meštrovića, Ana će također održati koncert „Pozdrav ljetu“ u 5:00 sati ujutro, 21. lipnja 2020., na prvi dan ljeta i Svjetski dan glazbe u predivnom amfiteatru Excelsa nekretnina na dubrovačkom Srđu.

A svim Dubrovčanima, svojoj publici i dragim prijateljima, Ana Rucner poručuje:

„Moj dragi kolega, vrhunski pijanista Matej Meštrović i ja  izvest ćemo  poznate skladbe klasične i popularne glazbe na Srđu u nedjelju 21.lipnja.Jer kao i uvijek do sada, tako i ove godine i ubuduće: sunce svakog jutra izlazi, ljeto svake godine dolazi,  glazba liječi i ohrabruje.

Svirat ćemo za vas! Dođite na Srđ, svi ste dobrodošli,  održimo zajedničku tradiciju i obilježimo 10. rođendan festivala!

Voli Vas Vaša Ana Rucner“

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA