8 C
Dubrovnik
Srijeda, 14 travnja, 2021
Naslovnica Kultura Jelena Obradović Mojaš: Nasljeđe dubrovačkih kolendara

Jelena Obradović Mojaš: Nasljeđe dubrovačkih kolendara

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica i u sklopu programa Dubrovačkog zimskog festivaladr. sc. Jelena Obradović Mojaš održala je 3. prosinca 2020. u Saloči od zrcala, predavanje pod naslovom ’’Nasljeđe dubrovačkih kolendara’’. Predavanje je snimljeno i bit će prikazano u ponedjeljak, 21. prosinca 2020. u 12 sati, na YouTube kanalu Dubrovačkih knjižnica (poveznica na predavanje https://youtu.be/DpP2Lmeco68).

Predavanje tematizira znamenita imena kolendara pučkog i vlasteoskog roda, pjesnike i kolendarske družbe, koji su tradicijskom vještinom i izdvojenim osobnostima ušli u usmenu predaju i urbanu memoriju, istodobno stvarajući putokaz kolendarskim nadahnućima i tradiciji koja pronositelje prepoznaje i u suvremenom Dubrovniku.

Autorica je na temelju izvorne arhivske građe, uz oslonac relevantne literature, u dugoj kolendarskoj tradiciji dubrovačke kulturne povijesti od 13. stoljeća do danas, izdvojila neka značajnija kolendarska imena, kolendare koji su upisani u ovu dubrovačku kulturnu posebnost.

Dr. sc. Jelena Obradović Mojaš docentica je na Sveučilištu u Dubrovniku i urednica u programu Hrvatskoga radija – Radio Dubrovnika, s brojnim dokumentarnim baštinskim i radiodramskim zapisima. Objavljuje publicističke i znanstvene radove s područja kulturne antropologije i povijesti svakodnevice.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić