32.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleJelena Klekar, umjetnica oslikavanja na svili sudjelovala u kreativnom kampu na Prviću

Jelena Klekar, umjetnica oslikavanja na svili sudjelovala u kreativnom kampu na Prviću

U kreativnom kampu na Prviću koji se već godinama, tradicionalno održava u organizaciji Alexandre i Roberte Faltis, profesorica više škole primijenjenih umjetnosti u Budimpešti, koja je pod pokroviteljstvom Szalezi reda, sudjelovala je i naša sugrađanka Jelena Klekar, umjetnica koja se već dva desetljeća bavi oslikavanjem svile.

Studenti profesorice Alexandre Faltis, koja je cijenjeni ilustrator na svjetskoj razini, proteklih su se dana bavili oslikavanjem svile u čemu su im pomagale svojim znanjem i iskustvom Jelena Klekar i umjetnica Andrea Melegh iz Peći.

Studenti su se upoznali s različitim tehnikama bojanja i oslikavanja svile, a to sedmodnevno iskustvo rada s njima lijepi je doživljaja bio i za Jelenu Klekar.

-Profesorica Faltis me kontaktirala protekle zime i pitala bi li sudjelovala u tom kreativnom kampu što sam prihvatila sa zadovoljstvom, pa smo se razgovarali i o tome zašto je kod nas oslikavanje svile svedeno na hobi dokonih kućanica, dok je u Japanu, Kini, posve ozbiljna umjetnost. Motivi su nam bili morski, a poseban je naglasak stavljen na otočnu floru, između kojih nam se istaknuo prelijepi cvijet kapara. Sedam dana tako intenzivnog kreativnog rada je svakako bio doživljaj – rekla nam je Jelena Klekar koju su dosad brojni Dubrovčani i upoznali kao umjetnicu koja izrađuje prelijepe i uporabne predmete koristeći oslikanu svilu, a njene marame mogu se uokviriti kao prava mala umjetnička remek djela kolorizma.

Mađarska profesorica koja posjećuje Prvić više od dva desetljeća veoma je aktivna u promoviranju mađarske likovne i glazbene kulture te međunarodne suradnje zbog čega su mnogi mađarski umjetnici već boravili na ovom otoku.

A radovi nastali proteklih dana bit će izloženi u Budimpešti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA