34.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiJavno izlaganje: na Jakljanu će se graditi hotel, nautičko sidrište, sportsko- rekreacijski...

Javno izlaganje: na Jakljanu će se graditi hotel, nautičko sidrište, sportsko- rekreacijski sadržaji…

U gradskoj vijećnici danas se održalo javno izlaganje prijedloga UPU Jakljan, koji je izradila tvrtka URBOS iz Splita. Plan je financirala tvrtka Renesansa ruskog poduzetnika Mikhaila Shelkova, koja je bivše dječje odmaralište dobila u zakup.

Gordana Radman, predstavnica izrađivača plana, istaknula je kako plan obuhvaća područje uvale Veliki Jakljan na kojem je planirana ugostiteljsko-turistička, sportsko-rekreacijska, javna i društvena namjena te prirodna i uređena plaža, luka otvorena za javni promet lokalnog značaja, nautičko sidrište, uređene i zaštitne zelene površine.

– Na širem području nađeni su ostatci iz rimskog doba, a u srednjem vijeku je dio benediktinske opatije. Nakon Drugog svjetskog rata izgrađeno je dječje odmaralište čiji kompleks čine zgrade i zemljište. Moguće je rekonstruirati zakonite zgrade i prilagoditi ih novim potrebama uređenja ugostiteljsko-turističke namjene. Uređenjem kopnenog dijela treba osigurati zaštitu krajobraznih vrijednosti i vizura. Rub šume i šumu treba očuvati, a na dijelovima na kojima je moguća nova gradnja, potrebno ju je podrediti vrijednostima pojedinih stabala. Planirano je uređenje luke otvorene za javni promet lokalnog značaja. Postoje sjeverni i južni gat s izgrađenom obalom koji su u dobrom stanju. Dio akvatorija zauzimaju posidonije – visoko vrijedna i zaštićena morska staništa. U neposrednoj blizini realiziran je projekt podizanja višegodišnjih nasada badema i smokava – istaknula je Gordana Radman.

Dodala je kako su UPU-om Jakljan određene sljedeće namjene: ugostiteljsko-turistička T4-turističke vile, sportsko-rekreacijska, sportsko-rekreacijska s kupališnim zonama, morska luka lokalnog značaja, luka nautičkog turizma županijskog značaja i prirodna plaža. Izradom UPU-a naglasila je, određeni su uvjeti svih zahvata u prostoru, osigurano je načelo trajne održivosti te zaštita prostornih vrijednosti i prirodnih resursa.

-Unutar zone ugostiteljsko-turističke namjene može izgraditi oko 2400 četvornih metara tlocrta zgrada tako da ukupna građevinska bruto površina svih zgrada unutar ove zone iznosi oko 6400 metara četvornih. Najmanje 40 posto površine ugostiteljsko-turističke namjene treba predstavljati prirodno ili uređeno parkovsko zelenilo. Također, omogućava se rekonstrukcija ili zamjena glavne zgrade bivšeg odmarališta uz prenamjenu za hotel, a izvan hotela omogućava se gradnja najmanje dvije prizemne vile. Na južnom dijelu površine ugostiteljsko-turističke namjene planirane su pomoćne zgrade za smještaj osoblja, istaknula je predstavnica izrađivača plana.

-Planirano je nautičko sidrište s maksimalno 15 vezova. Sidrenje je dopušteno samo unutar određene površine od 1 ha. Nije dopušteno postavljanje colpo morta kako bi se zaštitilo nalazište posidonije, kazala je Radman. U javnom izlaganju sudjelovali su: predsjednik udruge Hrvatski domobran Dubrovnik Željko Kulišić, povjesničar umjetnosti Ivan Viđen i mještanin Šipana Miro Bronzić.

Cjelovitu snimku pogledajte u nastavku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA