32.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleJavna tribina „IZABERI ŽIVOT, NE DROGU"

Javna tribina „IZABERI ŽIVOT, NE DROGU”

Javna tribina pod nazivom „IZABERI ŽIVOT, NE DROGU” održat će se na otvorenome, dana 11. lipnja s početkom u 18.30 sati u kinu Jadran.

Na navedenoj tribini koju organizira udruga Sigurnost u prometu uz potporu grada Dubrovnika, povodom Međunarodnog dana borbe protiv ovisnosti uz ostale će izlagati i najveći hrvatski autoritet na području liječenja ovisnosti, Slavko Sakoman, primarius te redoviti profesor psihijatrije i znanstveni savjetnik u trajnom zvanju, Sveučilište u Zagrebu.

Bivša ovisnica o teškim drogama, ispričat će svoju životnu priču.

-Nažalost u Hrvatskoj pa tako i u našem gradu je uočen ozbiljan porast broja ovisnika o svim vrstama opijata. Od 2011. do 2019., u zemlji je u porastu broj pušača, osoba koje piju alkoholna pića, konzumiraju drogu, ali i sredstva za smirenje. Trend je zabrinjavajući.

Relativno najveći porast uporabe između 2011. i 2019. utvrđen je za uporabu kokaina, za oko četiri puta u 2019. u odnosu na 2011. Primjerice, kokain je u 2011. godini uzimala oko jedna od 100 osoba u dobi od 15 do 34 godine, a u 2019. je to činila oko jedna od 25 osoba te dobi. Ti zabrinjavajući podaci ukazuju na potrebu za hitnim intervencijama u ovom području, prije svega donošenjem nacionalne strategije suzbijanja zloporabe sredstava ovisnosti, kao i oblikovanje učinkovitih preventivnih strategija.

Rezultati istraživanja zloporabe sredstava ovisnosti u 2019. stavljaju zloporabu sredstava ovisnosti na vrh javnozdravstvenih prioriteta u Republici Hrvatskoj, ističu iz udruge Sigurnost u prometu.


Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA