30.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleJaslice Karmen Zorović u Moluntu: u ostakljenom prizemlju kuće dostupne i oku...

Jaslice Karmen Zorović u Moluntu: u ostakljenom prizemlju kuće dostupne i oku prolaznika

Karmen Zorović u svom domu u Moluntu već godinama pravi stvarno poseban Betlehem, a kako je, zbog prostora “iseljena” u ostakljeno prizemlje kuće, njen rad je dostupan i oku prolaznika i sumještana koji mahom ostaju zadivljeni radom njenih vještih ruku i kreativnošću.

Njen ovogodišnji Betlehem se prostire na oko sedam kvadratnih metara na koje se smjestilo oko 200 ljudskih figurica te čak 300 životinjica.

Njezina majka počela je s ovom obiteljskom tradicijom još 80-tih godina prošlog stoljeća, kad je nabavila prve figurice iz Italije.

Ranije su to bile jaslice s mahovinom, kamenjem, i puno prirodnih materijala. Iz godine u godinu projekt jaslica i Betlema je sve više i više rastao pa sam prije par godina dobila “izgon” iz dnevne sobe u poslovni prostor u prizemlju kuće. Izbor je bio ili Betlem ili trosjed. Sad stane sve lijepo i komodno, a kako je blizu puta, u staklu, onda mi uvijek netko navrati i poviri, objašnjava Karmen.

Sve osim figurica izrađuje sama, osim kad je u pitanju kompliciraniji i precizniji građevinski poduhvat. To odradi njezin muž. Inspiraciju i ideje pronalazi na internetu gledajući fotografije i videomaterijale raznih izrađivača Betlema, većinom iz Italije i Španjolske.

Prije nego počnem raditi napravim plan. Kućice moram planirati, zbog veličine. Njih radim puno prije od stirodura. Moram ih sastavit, kitati, obojati. Zadnjih par godina Betlehem je sličan, grad je skoro isti, jer koristim iste kućice, nekad ih malo promijenim, ili ubacim neku novu, ali manje više je isti, dio gdje su obrtnici. U selu i pustinji uvijek nešto promijenim. Plan za dogodine je novi cijeli grad, ideja i volje ima, valjda će bit i vremena, opisuje mi Karmen proces izrade.

Cijeli niz fino izrađenih porculanskih figurica, koje utjelovljuju različita zanimanja, odlike života, u pustinji, u gradu, na selu, stvarno je fascinantan.

– Figure kakve mi se sviđaju i uz to i cijenom prihvatljive teško nalazim. Svake godine nešto kupim, kaže Karmen te dodaje kako je za nju svaka figurica i svaka scena posebna priča i svaka, baš svaka ima razlog zbog kojeg se nalazi baš na tom mjestu. Najdraži dio ovog dugotrajnog procesa za Karmen je promatranje djela svojih ruku i mašte.

Uživajte!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA