31.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiJanjevci stigli na Festu - dočekali ih biskup i gradonačelnik

Janjevci stigli na Festu – dočekali ih biskup i gradonačelnik

Po otvaranju Feste sv. Vlaha, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković susreo se s hodočasnicima zajednice Hrvata porijeklom iz Janjeva, a okupljenih u udruge  Janjevo-Zagreb i “Novo Janjevo” iz Općine Kistanje.  Susretu u Velikoj vijećnici pridružio se dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, i sam porijeklom iz Janjeva. 

Gradonačelnik Mato Franković zahvalio je prisutnima na odanosti Festi i štovanju  Svetoga Vlaha te im je poručio: “Grad Dubrovnik će uvijek biti vaš prijatelj i partner, jer ovo je i vaš dom”.

Kako si istaknuli predstavnici zajednice Janjevaca radi se o najstarijoj očuvanoj enklavi slavne Dubrovačke Republike, koja svih ovih godina njeguje tradiciju vjernog štovanja moćnog dubrovačkog Parca. 

-Uz povijesne veze, osobito nas veseli i snažna poveznica između naše zajednice i Grada Dubrovnika ostvarena imenovanjem mons. Roka Glasnovića za biskupa Dubrovačke biskupije koja jača našu vezu s Dubrovnikom, istaknuto je. 

Ideja o susretu predstavnika Grada Dubrovnika i janjevskih hodočasnika rođena je prilikom susreta za Festu Sv. Vlaha, 2020. godine.

U 2023. obilježava se i 720. godišnjica od prvog spomena Janjeva.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA