13.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 5 prosinca, 2021
NaslovnicaKulturaIZVAN OKVIRA Otvorenje izložbe fotografija Ivana Mihaljević posvećene "anti-likovima" legendarne Noćne more

IZVAN OKVIRA Otvorenje izložbe fotografija Ivana Mihaljević posvećene “anti-likovima” legendarne Noćne more

Otvorenje izložbe fotografija autora Ivana Mihaljevića koju je posvetio poznatim “anti-likovima”, legendarne “Noćne more” te “Nemoguće eMisije”, održat će se u srijedu, 24. studenog 2021. u 18 sati u Lazaretima, uz obvezno pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

Ovom izložbom, ujedno, otvaraju se “Dani kreativnih/kulturnih industrija Dubrovnika” a premijerno je postavljena u Zagrebu gdje je polučila veliki interes publike i medija.

Poznata likovna kritičarka Iva Kerbler:

Izvan okvira

Već smo duže svjesni kako živimo u vremenu izvrnutih vrijednosti, uloga, značenja, poruka i vrlo složene stvarnosti. Željko Malnar pružio nam je uvid u tu iscerenu i iščašenu stvarnost sa svojom reality društveno-političkom show-emisijom „Noćna mora“, s kasnijim nastavkom u „Nemogućoj eMisiji“. Pa iako smo možda mislili kako poznajemo sva lica životopisnih protagonista tih emisija, fotograf i videoumjetnik Ivan Mihaljević u seriji portretnih studija donosi nove i drugačije izražajne portrete Jarana, Cro Roma, Remza, Lakyja, Cezara i Anđe, likova s margine društva, u potpunosti ‘izvan okvira’.

Oni mogu i smiju na sebe preuzeti sve uloge, od obespravljenog građanina, socijalnog slučaja, dvorske lude, oštrih kritičara društvenih anomalija… pokazujući kroz mnoštvo svojih lica apsurd današnjeg društveno-gospodarsko-političkog perioda. Nadvisujući u paleti svojih uloga i tipova profesionalne glumce, ti su ljudi zahvaljujući mogućnostima koje je u njima prepoznao Željko Malnar predstavili novi oblik realityja koji u sebi uključuje nasljeđe europskog kabareta, vodvilja, političke satire, groteske, mogli bismo čak reći koncepta braće Marx za puk, kao i istinski oživljenih likova iz Alana Forda.

Upravo to u seriji foto-portreta tako naturalistički, a opet estetski i kompozicijski visoko stilizirano prikazuje Ivan Mihaljević. U pomno osmišljenim i uhvaćenim izrazima licâ na fotografijama, uz izvrsno postavljeno svjetlo, prepoznat ćemo daleku poveznicu s fizionomijskim studijama Johanna Kaspara Lavatera i kipara Franza Xavera Messerschmidta, ali i slikara Francisca de Goye ili Jamesa Ensora, koji su u drugom vremenu i drugim tehnikama jednako pomno studirali izraze lica i mimiku, ne samo radi proučavanja karaktera i tipova ličnosti, već i dokumentiranja psihičkih pomaka.

No, fotograf u svojim portretima navedenih protagonista uspijeva kombinirati dokumentaristički i portretni, izražajni element fotografskog pristupa, uz – na neki čudan način – istovremeno dostojanstven, topao i ljudski rakurs. Ukazujući kako oni žive paralelne živote, uronjene u djelomice grotesknu, a djelomice zasluženu popularnost i slavu, dok ih socijalna kategorija u pravilu još uvijek čvrsto ‘drži’ uz tešku egzistencijalnu svakodnevicu, Ivan Mihaljević sa svojim foto-portretima jasno šalje poruku kako se ‘pet minuta slave’ pretvorilo u zapaženu psihosocijalnu studiju iz koje možemo mnogo toga metaforički zaključiti o našem društvu – ali i medijima.

O likovima:

Vlado Matijević Jaran

Poznato televizijsko lice, smiren i uvijek spreman na dijalog, teško ga se može izbaciti iz takta, osim kad ga isprovocira onaj Jumbo. Zaslužan je djelatnik tvrtke URIHO,  sretno živi sa svojom Bibom, ne pije alkohol.

Laky – Tko je taj?

Laky, na žalost nedavno preminuo. Neko vrijeme živio u zasluženoj mirovini nakon karijere u Končaru, nije našao ljubav života, ali nadao se do kraja. Bio je veliki obožavatelj rocka, družio se s mnogim svjetskim glazbenicima poput Erica Claptona, Davida Bowiea, Fleetwood Maca… Jedan je od najvećih stručnjaka/imitatora vjeverice i u slobodno vrijeme je vozio bicikl.

Braco – Cro Rom

Poznati pripadnik romske manjine u našoj zemlji, prvi urednik i jedini pravi tv-voditelj Rom u cijelom svijetu. Poznat je po svojim smirenim dijalozima s Jaranom, dugogodišnja desna ruka Željka Malnara. Ovu tajnu ne bismo smjeli odati, ali i kum je s gradonačelnikom Bandićem.

Bruno alias Anđa

Najveća dama među ovom gospodom, velika performerica, pjevačica i umjetnica kakva se teško može naći na našim prostorima. Dugo godina nastupa u kazalištu Komedija, ali i na drugim daskama koje život znače. Anđa je poznata po svojim odijevnim kreacijama i vokalno-scenskim nastupima, lirskom i vrlo profiliranom glasu velikog spektra i bogatog kolorita.

Remzo Kraš

Najveći stihoklepac i poznavatelj čokolade u radosnoj i ponosnoj nam domovini. Osamnaest godinica živio bez prihoda čekajući mirovinu, a sad je napokon došao do cilja i možete ga zvati Remzija-Kraševa penzija! U slobodno vrijeme piše pjesme o Marici, njegovoj vječnoj inspiraciji.

Cezar Legenda

Najveći od svih pjevača, čak se i Mišo Kovač pred njim sklanja. Poznat je po svom scenskom nastupu, ali i velikom hitu „Sviri kur.u“. Vrstan majstor za bijelu tehniku i jedan od najprepoznatljivijih članova Noćne more. Ne koristi rumenilo i ako ga tražite, samo malo skrenite i naći ćete ga u Vrapču.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić