17.8 C
Dubrovnik
Petak, 22 listopada, 2021
NaslovnicaVijestiIZRAĐEN IDEJNI PROJEKT Luka Srebreno imat će 146 vezova, stanovnicima na raspolaganju...

IZRAĐEN IDEJNI PROJEKT Luka Srebreno imat će 146 vezova, stanovnicima na raspolaganju njih 128

U prostorijama Općine Župa dubrovačka jutros je održan sastanak načelnika Silvia Nardellija , s ravnateljem lučke uprave Antunom Banovcom, pomoćnikom ravnatelja Nikolom Butiganom, i sa glavnim projektantom iz tvrtke Obala d.o.o. Goranom Vegom.

U dogovoru s Općinom Župa dubrovačka, a zbog zagušenosti s komunalnim vezovima već dugi niz godina, Lučka Uprava DNŽ zatražila je izradu projektne dokumentacije , idejni projekt dogradnje i uređenja Luke Srebreno. Riječ je o dogradnji postojeće luke kojom će se dograditi lukobran od 50 metara kako bi dodatno zaštitio akvatorij luke tako da se omogući siguran vez u cjelogodišnjem razdoblju. Izradila ga je spomenuta tvrtka koja je specijalizirana isključivo i samo za pomorske gradnje.

Uz postavljanje valobranskih pontona, osigurat će se komunalni kapaciteti na zaštićenom unutrašnjem dijelu za domicilno stanovništvo tijekom cijele godine , a s vanjske strane valobranskog pontona planiran je nautički prilaz isključivo u ljetnom periodu. Projektom je predviđeno nekoliko vezova uz postojeću operativnu obalu: za ronilački klub u samom korijenu pontona, za iskrcaj ribe na dvije pozicije i linijski promet na području dogradnje postojećeg lukobrana.

Banovac je istaknuo kako se pokušao iznaći način kako s projektom zadovoljiti potrebe domaćeg stanovništva, jer ovo je prvenstveno komunalna lučica. Naravno , razvojem turizma i s hotelima najviše kategorije javit će se interes za izletničke brodove, kao i za komercijalne svrhe.

Prije same izrade idejnog projekta izrađena je geomehanika, batimetrija dubine, kao i maritimna studija. Današnji lukobran kakav je na terenu kojeg je radila još Austrougarska je na tvrdom tlu, a sve odmah nakon samog lukobrana je pjeskovito tlo koje zahtijeva velika ulaganja u smislu stabilizacije i stvaranja uvjeta za mogućnosti gradnje lukobrana.

Kapacitet buduće lučice je sveukupno 146 vezova,od čega 128 komunalnih vezova , i na otvorenom vanjskom dijelu koje će biti u funkciji isključivo u ljetnim mjesecima 18 nautičkih vezova.

Do ove godine postojala je mogućnost financiranja lučkih projekata iz tzv. Kohezijskog fonda samo za otočne luke gdje postoji nacionalna linija u cilju povezivanja. Novim programom iz tzv Fonda za oporavak i otpornost, od sljedeće godine to neće biti uvjet te se otvara mogućnost da se i luka Srebreno kandidira za dobivanje sredstava za ovakav tip komunalnih lučica.

Silvio Nardelli je najavio kako će se kroz sljedećih par dana projekt postaviti na službene stranice Općine kako bi se zainteresirana župska javnost mogla upoznati s istim.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić