31.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaIzložba “Skriveno blago Makedonije – Ljepota koja ne poznaje granice“ gostuje u...

Izložba “Skriveno blago Makedonije – Ljepota koja ne poznaje granice“ gostuje u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

U sklopu 55. Međunarodne smotre folklora Zagreb, izložba Dubrovačkih muzeja “Skriveno blago Makedonije – Ljepota koja ne poznaje granice“ autorice Branke Hajdić otvorena je u četvrtak, 8. srpnja 2021. u Galeriji Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu, gdje gostuje do 1. kolovoza. 

Izložba predstavlja bogatu tekstilnu, ali i drugu građu, prikupljenu na području Makedonije na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće i tijekom 1950-ih i 1960-ih godina prošlog stoljeća, koja se kao dio kolekcija ili muzejskih zbirki sačuvala u Dubrovniku. Izložba je dio projekta osnaživanja međuinstitucionalne i međunarodne suradnje s Makedonijom te istraživanja tekstilnog rukotvorstva i njegovih transformacija koje prolazi u različitim kulturno-povijesnim zbiljama. Time se želi istaknuti doprinos hrvatskih istraživača u prikupljanju, zaštiti, očuvanju i prezentaciji makedonskih narodnih nošnji kao nacionalne kulturne baštine i zajedničkog dobra svih slavenskih naroda s područja jugoistočne Europe.

Predstavljeni su najvrjedniji primjerci makedonskog tradicijskog ruha i veza koji su u Dubrovačke muzeje pristigli sakupljačkim radom Jelke Miš te donacijom Komisije za kulturnu suradnju FNRJ. Uz muzejske izloške, na izložbi se mogu pogledati i vrijedni primjerci iz fundusa FA Linđo, kao i privatnih kolekcionara.

Stručni suradnici na izložbi su muzejska savjetnica iz Instituta za zaštitu spomenika kulture i muzeja u Bitoli Nade Genevska Bračić, etnolog prof. dr. sc. Vladimir Janevski te viši kustos dubrovačkog Etnografskog muzeja Ivica Kipre. Likovni postav izložbe potpisuje viša kustosica Ivona Michl, voditeljica projektnih aktivnosti Dubrovačkih muzeja.  

Uz autoricu Branku Hajdić, višu kustosicu dubrovačkog Etnografskog muzeja, na otvorenju je, u ime organizatora Kulturnog centra Travno, govorio ravnatelj Josip Forjan te veleposlanik  Republike Sjeverne Makedonije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Milaim Fetai, koji je i otvorio izložbu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA