24.8 C
Dubrovnik
Subota, 24 srpnja, 2021
NaslovnicaNaša čeljadKnjige po izboruIZBOR KNJIGA: sve je manje vremena, ali ipak se ukrade poneki trenutak...

IZBOR KNJIGA: sve je manje vremena, ali ipak se ukrade poneki trenutak za čitanje

Knjige me oduvijek okružuju, dio su moga života, odrastanja, sazrijevanja. Svaka od njih priča svoju priču, a poneka je i dio moje. Premda sam neke od njih pročitala više puta, u različitim životnim razdobljima sam ih, naravno, drugačije doživljavala jer se životni trenutci, okolnosti i ljudi koji me okružuju mijenjaju, a samim tim…i ja. Iako je sve manje vremena za užitak koji knjiga može pružiti, pogotovo kada se u nju uroni potpuno predano i bez rezerve, ipak se ukrade još poneki trenutak u kojem knjiga postaje najbolji suputnik.

Napisala: Marta Vukadin, suradnica za marketing i promidžbu u Dubrovačkim muzejima

Andrew Davidson – Vodoriga

Što je to ljubav, koliko je jaka i čista, a ponekad i teška, može se saznati u jedinstvenim ispričanim pričama u knjizi Andrew Davidsona. Nezaboravni likovi i radnja priče, a naslov knjige je vrlo originalan.

Donna Tartt – Tajna povijest

Psihološki triler, trajne napetosti i nepredvidivosti vodi čitatelje kroz radnju, a sa svakom novom stranicom knjiga postaje sve zanimljivija, kao i životna priča likova.

Jane Austen – Ponos i predrasude

Elizabeth Bennet omiljeni je lik ovog kultnog djela od kojeg mnogi mogu naučiti o požrtvovnosti, dobroti/altruizmu, što znači cijeniti/razumjeti bezuvjetnu ljubav, a opet zadržati svoj stav i snažni karakter. Knjiga je to koja prkosi vremenu i jednako je zanimljiva, kako nekad tako i danas te je neizostavan dio života i pogleda na svijet.

Charles Dickens – Velika očekivanja

Društvena pravila, norme, ljubav, emocije – samo su neke od tema koje su kroz zanimljiv i jedinstven način ispričane u knjizi koja ima, ali i ispunjava Velika očekivanja. Roman je to koji govori o odrastanju, sazrijevanju, brojnim iskušenjima i boli.

Oscar Wild – Slika Doriana Graya

Klasik koji je ostavio dubok trag u književnosti i za svoje vrijeme bio prilično kontroverzan, a i danas ima znatnu „težinu“. Sjetna je to i pomalo romantizirana priča o čovjeku koji je imao sve osim vječnosti, te je putem izgubio dušu kako bi je ponovno pronašao.

Gabriel García Márquez – Sto godina samoće

Knjiga koja naslovom čitatelje uvodi u svijet naizgled stvaran, a ustvari pun mašte isprepleten ljubavi, mržnjom, samoćom, mirom, ratom, poviješću kao i brojnim drugim društvenim pitanjima i promjenama. Preporučila bih svima pročitati ovaj kultni roman koji donosi i ima različita značenja i jednako je dobar predstavnicima mlađe ili nešto starije generacije.

Jodi Picoult – Čuvarica sestre svoje

Knjiga koja donosi jednu vrlo tešku emocionalnu priču o obitelji, međusobnim odnosima, odricanju, ali prvenstveno o beskrajnoj ljubavi između glavnih likova. Knjiga je to kroz koju se između ostalog provlače etičke i moralne dvojbe životnih odluka. Snažna je to priča u kojoj se puno toga propituje, a najviše život sam.

Marija Jurić Zagorka – Grička vještica

Roman temeljen na povijesnim činjenicama uz dramatične zaplete i neizostavnu ljubavnu priču, nezaobilazno je djelo koje bi svatko trebao pročitati. Nevjerojatna je snaga njenog, Zagorkinog, literarnog zapisa koji pred očima stvara slike.

Ante Kovačić – U registraturi

Veliko djelo koje je približilo sliku hrvatskog društva, odnos seljaka i aristokracije uz sveprisutan patrijarhat i neizostavnu ljubavnu priču, a sve je prikazano kroz odrastanje i sazrijevanje mladića koji iz seoskog okruženja seli u grad. Naizgled jednostavno, a duboko i uvjerljivo, štivo za sva vremena.

Kristian Novak – Ciganin, ali najljepši

Ova knjiga me postupno zaintrigirala. Riječ je o suvremenoj, ali teškoj drami uz čvrstu bazu pronađenu u tradiciji, predrasudama, podneblju koje u sebi krije onaj staromodni pogled na svijet oko sebe i vrlo realistično opisana društvena događanja koja se lako mogu preslikati na ono što nas okružuje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić