28.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiSrđevci napustili sjednicu zbog HOS-ove majice, Marković izvrijeđao Bonačić Obradović zbog joge,...

Srđevci napustili sjednicu zbog HOS-ove majice, Marković izvrijeđao Bonačić Obradović zbog joge, Vićanu nije bitan novac, a Frankoviću iskaznica

Započela je 27. sjednica Gradskog vijeća na kojoj je cijeli niz važnih točaka, a prije svega Proračun za 2024. godinu koji iznosi više od 119 milijuna eura, što je dosada najveći iznos dubrovačkog proračuna. Na dnevnom redu je ukupno 26. točaka, među kojima su i izvješća o poslovanju gradskih komunalnih tvrtki u 2022. godini, kao i razvojne agencije DURA, te tvrtki Dubrovačka baština d.o.o., Groblje Dubac d.o.o., kao i Luke Dubrovnik d.d. Na sjednici je prisutno 17 vijećnika od njih ukupno 21.

Jednoglasno su usvojeni zapisnici sa prethodne dvije sjednice. Potrebica je predložio nadopunu dnevnog reda prijedlogom odluke o izradi DPU-a Gorica Sjever te o prijedlogu sklapanju ugovora između TUP-a i Dubrovačkih knjižnica. Katarina Doršner (HDZ) predložila je ukidanje točke Vijećnička pitanja. Đuro Capor (SJG) upozorio je kako je ovo već druga sjednica da vladajući vijećnici ukidaju točku Vijećnička pitanja, koja je predviđena poslovnikom. Potrebica mu je odgovorio kako u RH ne postoji bolji Poslovnik Gradskog vijeća koji uključuje i oporbu te je kazao kako su na prošloj sjednici vijećnici mogli postavljati pitanja. Te naglasio kako se u sklopu najvažnije točke Proračuna za 2024. mogu postaviti pitanja vezana za sve teme jer proračun podražumijeva i obuhvaća sve gradske teme. On smatra kako stoga nije povrijeđen Poslovnik Vijeća. Vijećnička pitanja ostaju na dnevnom redu, a dvije dopunske točke su uvrštene na dnevni red, koji sad ima ukupno 28. točaka, a već sad možemo predvidjeti da ćeovo biti maratonska sjednica.

Terezina Orlić opet u vijećničkim klupama

Nikša Selmani (SJG), predsjednik Mandatnog odbora podnio je izvješće. Sanja Mlinarić (DDS) podnijela je ostvaku, a njezina stranka je predložila da je zamijeni Terezina Orlić, koja nije bila na listi. Što je zakonski dozvoljeno. Terezina Orlić položila je prisegu. Slijede pitanja.

Đuro Capor (SJG) zamolio je gradonačelnika da mu odgovori na pitanja, na koja je obećao odgovore za dokumentaciju Vatrogasnog doma u Komolcu, tonski zapisnik sa sastanka sa stanarima Karingtonke, kao i dokumentaciju vezanu za zid Vile Elite. Capora je zanimalo zašto u proračunu za 2024. nema fonda za otkup stanova u Gradu. Franković je kazao kako će mu odgovoriti pisanim putem.

Maro Kristić kazao je kako je korito Omble nekad bilo sve do potoka Slavljan, a kako je u međuvremenu Ombla zakonski zaustavljena kraj slapa, a ostalo je postalo more. Problem je, tvrdi Kristić jaružanje, koje bi u prvom slučaju provodile Hrvatske vode, a sad je to obveza Županije, koja to ne radi, a on smatra da je to uzrok čestih plavljenja na Tenturiji. Također je pitao zašto je Grad premamijenio podrum zgrade u poslovni prostor. Franković mu je odgovorio kako će pismeno dati odgovore.

Franković: nema gradnje na Petki

Nikša Selmani (SJG) – pitao je postoji li neki kriterij za zakup poslovnih prostora i da se on dostavi građanima. Pitao je zašto je posjed parkirališta kraj Rašice u trenutnom vlasništvu tvrtke Petka d.o.o. nedavno osnovane, ograđen. Kazao je kako je ova parcela dio Park šume Petka te da je to područje u GUP-u javni park. Trenutno se ne smije izdati građevinska dozvola, a u slučaju legaliziranja nelegalnih objekata (konoba Rašica) ne smiju se takvi objekti legalizirati. A podsjetit ću Vas da ste rekli da bi “samo lud čovjek dozvolio gradnju na Petki”. Pitam Vas stojite li još iza ovih riječi.

Franković mu je odgovorio kako su GUP i PPU u izradi te da će se na prvom javnom uvidu vidjeti da će sve zeleno ostati zeleno. Mi smo nekoliko puta zaprimili dopis vlasnika zemljišta da ga mi sankcioniramo zbog neurednosti zemljišta, a to su prouzročili oni koji koriste to zemljište. Jedan dio stanovnika tamo baca smeće, drugi dio stanovnika to prijavljuje, mi pišemo kazne, a nakon takve 4, 5 kazne oni su zatvorili zemljište. Privatno je zemljište, tamo Čistoća i Vrtlar ne mogu djelovati. Oni koji su taj komunalni nered stvarali, ispali su žrtve tog nereda.

Roko opet u središtu skandala

Capor (SJG)– jedan od kolega vijećnika nosi majicu s oznakama koje su protuzakonite. Molim da tog vijećnika upozorite i upozorite. Potrebica je kazao kako on ne primjećuje takve simbole u Vijećnici niti primjećuje remećenje javnog reda i mira. Riječ je o Ivici Roku, koji nosi majicu s natpisom HOS-a. Capor je napustio gradsku vijećnicu.

Ivica Roko je pitao Frankovića kad će biti koncert Thompsona na Stradunu. Franković je odgovorio kako je takav koncert bio planiran, ali zbog bolesti u obitelji pjevača to je otkazano. Franković je kazao kako sve postrojbe koje su branile Grad dobrodošle i prihvaćene, ali svaki simbol koji podsjeća na ustaštvo treba maknuti sa strane. “To nije ništa dobra donijelo hrvatskom narodu”, istaknuo je gradonačelnik.

Predsjednik Vijeća Marko Potrebica kazao je kako znakovlje povezano s ustaštvom nije dopušteno u Vijećnici, međutim nitko neće biti sankcioniran zbog nošenja HOS-ovih obilježja, odnosno zastave HOS-a, dok je on predsjednik.

Capor je pozvao sve vijećnike da napuste sjednicu na kojoj je dozvoljeno nošenje protuzakonitih obilježja.

Andro Vlahušić predložioje pauzu i da se dogovore. Neprimjereno je da na današnji dan, kad su prestali napadi 1991. da danas imamo ovakvu svađu.

Potrebica je odredio stanku u trajanju od 15 minuta. Roko je napustio vijećnicu, ali i vijećnici stranke Srđ je Grad.

Sjednica se nastavila.

Stanovi za mlade liječnike u Solitudu

Anita Bonačić Obradović (SDP) postavila je pitanje vezano za asfaltiranje Ulice od Gaja, gradonačelnik joj je odgovorio kako će do kraja godine započeti uređenje ulice, a da je o krivim informacijama za rokove tih radova kriv on, odnosno loša komunikacija s Odjelom za komunalno uređenje. Igralište u Gospinom polju i uređenje terena predložila je vijećnica da se prijavi kao projekt na Ministarstvo sporta.

Ivica Cetinić nadovezao se na pitanje vijećnice SDP-a te rekao kako je Olimpijski odbor raspisao natječaj za sportsku infrastrukturu, ali je do 8.12. rok. On misli da bi se tako mogao riješiti i Jugov bazen i atletska staza. Zanimalo ga je dokad je rok za izgradnju ceste na Montovjerni.

Franković je odgovorio kako će Grad prijaviti projekt malog nogometnog igrališta u Gospinom polju za kategoriju U12 te da je ograničen iznos do 400 000 eura. Istaknuo je kako je jutros poslao pismo namjere Vladi u kojem je izjavio da je Grad voljan biti sudomaćin sa Zagrebom Europskom vaterpolskom prvenstvu, koje se održava od 3. do 15. siječnja. Za cestu je kazao kako slijedi izvlaštenje.

Vlahušić je pitao kad će Grad otkupiti stanove u Solitudu i daruje ih mladim liječnicima iz Opće bolnice i Doma zdravlja. Pitao je kad će DPDS-ovo izvješće doći na sjednicu Gradkog vijeća, a istaknuo je kako su mnoge stvari u tom izvješću čudne. Došla im je i carinska uprava iz Splita i pitala ih za koncesiju, koju nemaju, a samo 3 milijun sredstava su uložili u obnovu baštine, a platili su 22 milijuna kuna PDV-a. Mislim da je tu nešto trulo.

Franković mu je odgovorio kako što se tiče liječnika treba brzo djelovati. Misli da je najbrže to riještiti kroz model Solituda. Grad bi im dao zemlju i dozvolu, a oni bi samitrebali graditi. Mi smo im to predložili, a oni su zainteresirani. -Ni meni nije jasno izvješće DPDS-a. Najvažnije pitanje je transparentnost u potpunosti. Novci su gradski, a građani očekuju ulaganje u obnovu baštine. Možda je došlo do nesnalaženja, nadam se da će se to riješiti što prije, rekao je gradonačelnik.

Vlahušić – ja sam imao informaciju od mladih liječnika, ali oni se boje hoće li netko dobiti ili ne. Mislim da je ključno da ti ljudi najmanje 20 godina ostanu u javnom zdravstvu, a ne moraju svi biti liječnici, nama fali i svih drugih zdravstvenih djelatnika. Nama treba svaka kuna, a na računu DPDS ima 46 milijuna. Time su završila vijećnička pitanja.

Proračun za 2024. najveći dosad

Na dnevnom redu su točke vezane uz proračun. Bit će objedinjena rasprava za prvih 7. točaka, koje su sve vezane uz njega. Gradonačelnik izlaže osnovne točke proračuna. Više možete pročitati OVDJE.

Anita Bonačić Obradović (SDP) obrazložila je amandman na proračun. Ona je predložila da se sugrađanima, onkološkim bolesnicima i djeci s teškoćama u razdoblju sufinanciraju zrakoplovne karte za Zagreb sa 130 eura. Ukupno je riječ o 15 000 eura. Amandman je povukla jer su sredstva za to predviđena u stavci osobne pomoći.

Željko Raguž o TZ-u – da se oni ugase, ne bi se dogodilo ništa

Željko Raguž (DUSTRA)– naš je proračun vezan uz turizam i nužno je o tome pričati jer se njime bavi svaka obitelj u Dubrovniku. Čestitao je svima koji sudjeluju u turizmu na tituli šampiona turizma.

-Jedino kome ne mogu čestitati je Turistička zajednica jer oni jadni ne mogu u ovome sudjelovati. Svaki račun koji dobijem, platim nakon izvršene usluge, a za TZ plaćamo, a nemamo nikakvu korist, a to je članarina Turističkoj zajednici. Njihova djelatnost je promocija vani, a druga organizacija događaja za turiste i građane. Prvu ne obavljaju uspješno, nemaštovito, nemuštro. Imate hotele koji uspješno rade u Gradu, kad smo čuli da je njih netko pozvao da sudjeluju u promociji turizma, ni mali iznajmljivači, ni ugostitelji, ni agencije ni taksiste nisu nikad pozvali na sastanak, a plaćaju članarinu, a iz tih članarina plaćaju se ugostitelji iz Hrvatske za Bavarin. Kome TZ služi i za koga radi?, zapitao se Raguž.

Rekao je kako se ništa ne bi dogodilo da se zaključaju vrata Turističke zajednice zauvijek. Da bi turisti i dalje dolazili. On smatra da TZ parazitira na dubrovačkom turizmu.

Franković – titula šampiona je uistinu rezultat svih skupa. Djelovanje TZ-a Grada Dubrovnika u jednom dijelu ima pravo Raguž, ali ne slažem se potpuno. Sazrelo je vrijeme da razgovaramo ovdje sa direktorom, koji je razuman i sposoban čovjek. Siguran sam da se može komunicirati sve bitno za naš grad. Mislim da raspravu ne treba pretvoriti u raspravu oko TZ-a. Frka oko Bavarina se digla, a proces je jasan i transparentan, a nitko se nije javio domaći. Mediji su neki digli frku, a kad je riječ o njima, onda natječaj ne treba. Od sljedeće godine ići će sve transparentno, preko natječaja i financiranje medija. Tema TZ-a je vrlo važna tema, ali danas nam je na dnevnom redu najvažniji dokument proračun za 2024. Predlažem tematsku sjednicu o glavnoj gospodarskoj grani turizmu.

Potrebica je predložio da ta tematska sjednica bude do Blagana sv. Vlaha.

Bonačić Obradović (SDP) – nadovezala bih se na Raguža i dala prijedog. Istarska TZ je sklopila ugovor s nogometnim klubom Bayern Munchen o promociji. Taj klub ima brojne obožavatelje, oni su rezultatima nadmašili 2019. ove godine. Dakle, može se, ako se zna.

Andro Vlahušić – ove godine je u grad došlo 2,4 milijuna turista. 1/3 kupila je ulaznice za zidine i Dupass. Koliko je TZ od toga zaradila. Dvadeset i nekoliko ljudi u TZ-u nisu doprinjeli ništa tome. Zračna luka i Lučka uprava dovode turiste, a oni u prosjeku toše 7 eura po danu. Uloga turističke zajednice je zabava i povećanje trošenja turista.

Pero Vićan (DDS) – nisam ljubitelj TZ-a, ali problem gledam šire. Mreža turističkih zajednica je parafiskalna lešina. Mislim da se u Saboru treba otvoriti rasprava o mreži TZ-a i predstavnicima njezinim u svijetu. Tu je problem. Kadrovi kojima istekne mandat, ostaju tamo. U Turističkom vijeću sjede ljudi po 20 godina. Ovo što je rekao gradonačelnik o natječajima to da, svakako, ali evo nam i primjera ministrice kulture.

Maro Kristić – mislim da je tematska sjednica najbolji način za promjene, koje se vide i u proračunu. Raspravu ću početi s europskim fondovima, koji su značajan dio proračuna, pa je i ono što planiramo vezano uz njih. Smeta mi malo višegodišnja ista struktura proračuna. Poglavito tu mislim na strateško usmjerenje prema stambenoj, komunalnoj i gospodarskoj politici. Komunalna infrastruktura ne može pratiti uznapredovalu gradnju. Mislim da malo poduzetništvo i obrtništvo treba bolje i jače sufinancirati. Tako trebaju postupati gradovi koji žele poticati zapošljavanje domaćih ljudi. Jedina gospodarska zona, još nije gotova. Poljoprivredno zemljište nije dodijeljeno. Poštenijom raspodjelom poticaja za produženje sezone tema je za tematsku sjednicu. Sugerireo bi da se pomaže vlasnicima drvenih plovila, koji čuvaju pomorsku tradiciju ovog grada. Što se tiče sporta, tematska sjednica je donijela pomak na bolje. Ono što ne vidim je atletska staza, jer mislim da je licemjerno podržavati trkačke manifestacije, a nemamo trkačku stazu za našu djecu. Mislim da je sramota da djeca s posebnim potrebama ne mogu u Dubrovniku popraviti zube jer nema oralnog kirurga. Mislim da treba posebno poticati dugoročno podstanarstvo. Drago mi je da je grad dva puta povećao satnicu asistentima u nastavi. Zanima me što je s centrom za pomoć u zajednici. Pozdravljam i uvođenje prometnog režima za koji smatram da neće zaživjeti dok ne zaživi Park’n ride na Pobrežju?

Bonačić Obradović – oralni kirurg postoji, ali je kirurg pošao u privatne vode i sad više ne može raditi u bolnici. Mislim da je Dom zdravlja raspisao specijalizaciju za oralnog kirurga, koji će uskoro i doći.

Vlahušić – kad čovjek gleda ovaj proračun, onda se pita što se sve moglo raditi prethodnih godina. Od ukupnog iznosa119 milijuna kuna prihod Grada su 82 milijuna eura, prvo je 56 milijuna eura onoga što plaćaju građani, a drugi dio je 26 milijuna eura koji plaćaju turisti. Ostalo su donacije. Mi trebamo raspraviti kako da građani Dubrovnika plaćaju manje, a turisti više. Od 2010. turisti su platitli više od milijardu kuna. U proračunu nema vraćanje duga Ministarstvu finacija u iznosu od 5 milijuna eura, nema ni iznosa za Groblje Dubac. Nema tih stavki jer je Grad prezadužen, a uzet ćemo i novi kredit za Dom ispod bolnice. Ako Grad ne može financirati beskamatne kredite prema državi, pitanje je kakav je ovo proračun? Politička je odluka da se građanima ne plaća cestarina ni zrakoplovi. U proačunu nema rukometne dvorane u Gospinom polju. Prvenstvo počinje za 13. mjeseci. Nema novaca ni za Arenu Lapad. Bilo bi zanimljivo dati amandman da damo GOŠK-u 200 000 eura da izađu iz 4. lige. Šteta je biti vlasnik kluba i gradski vijećnik, a da nam je nogometni klub na samom dnu. Nadam se da ćemo naći novac da od Vrtlara otkupimo zemljište u Solitudu i da će onda Vrtlar na Splitskom putu napraviti stanove za mlade, koje će grad opet otkupiti, a i zemljište u Zatonu bi se moglo izgraditi za mlade, kazao je Vlahušić te dodao kako je šteta što Sanitat ne radi na projektima javnih garaža.

Proračun koji je velik, a ima mogućnost da bude i veći, a svi trebamo naći način da turisti u proračun uplaćuju 40 milijuna eura, zaključio je vjećnik.

Jasmin Deraković (DDS) – podržat ću ovaj proračun. Pozdravljam odluku o ukidanju prireza. Tri milijuna eura idu direktno u proračun građana i njihovih obitelji. Pozdravljam ulaganje u zonu posebnog režima i participativno budžetiranje. Pohvalio bih ulaganje u infrastukturu, ceste, vrtiće i škole. Veseli me povećanje od 5,5 milijuna eura u orazovanje i socijalnu skrb. mislim da treba osiguravati sredstva za sve potrebe osoba s invaliditetom. Mislim da ima nebrojeno koristi od davanja poljoprivrednog zemljišta u najam, a ujedno je prednost i sprječavanje požara. Pohvaljujem novu mjeru dubrovačke stanogranje s novom mjerom 30X30. Socijalna politika grada u stambenom poticanju mladih je pohvalno, ali postoje i oni koji nisu mladi, a ne žive u adekvatnim uvjetima. Na primjer obitelj s dvoje djece, koja žive u garsonjeri. Grad bi mogao sufinancirati kupnju većeg stana i otkup manjeg.

Bonačić Obradović – ne vidim niti jednu garažu, niti promet u mirovanju, koji ste isticali da je osnovni preduvjet rješavanja prometa. Što se tiče stanogradnje, nema novog modela gradnje. Drago mi je da biste uveli javni natječaj za medije. Javne površine, pod održavanje dječjih igrališta, par sugrađana mi se obratilo zbog uređenja igrališta kraj kafića Antika. Zanima me za azbest na TUP-u, kako ćemo ga rješavati. Apeliram da uvedemo građanski odgoj u škole. Nisam vidjela odvodnju Hebrangove, a rekli ste da ćete raditi asfalt i odvodnju odjednom. Vidim da smo stavili stavku za plaće za starački dom, ali nisam vidjela natječaje za zapošljavanje. Projekt Halo zanima me koliko ima korisnika. Zanima me je li se moglo milijun eura uložiti u nešto drugo, osim u dvije boćarske dvorane. DURA dobiva 300 000 eura za pripremu dokumentacije, a oni angažiraju druge stručnjake, a imaju dosta zaposlenih. Možemo li participativno budžetiranje u osnovnim i srednjim školama ujediniti u građanski odgoj. Penali za razdvajanje otpada od 2022. do 20226. su milijun eura. Možemo li mi to uložiti drugdje. kad će se zatvoriti Grabovica? Hoće li se ozeleniti Lapadska obala?

Kristić je replicirao vijećnici Bonačić – boćanje je tradicijski sport, kojim se mogu baviti sve generacije, a odumire jer ne postoji dvorana. Na ovom projektu montažne dvorane, boćarska zajednica je zahvalna. Investicija je 200 000 eura. A dvorana u Komolcu je trajniji objekt koji će se koristiti i za druge sportove.

Bonačić Obradović – ja sam za, ali mi se to čini prevelik iznos.

Terezina Orlić (DDS) – drago mi je što ste povećali potpore za poduzetništvo žena. Usprkos nekima koji nisu razumjeli o čemu se radi, Vi ste to podržali. Kod ponovljenog natječaja dogodila se sinergija svih institucija dobili smo veliki odaziv žena. mislim da bismo mogli tu potporu povećati s 1 200 na 2 000 eura. To su sve manje tvrtke i puno bi im značilo. podržavam participativno budžetiranje. Zanima me kad će se projekti realizirati. Govorim i o putu za Bosanku, a zanima me imate li informacije u kojoj je fazi proširenje ceste od magistrale prema gore? Hoće li proširenje biti do početka sezone 2024.?

Olga Muratti (HSU) -zadovoljna sam proračunom i raduje me da 77 posto sugrađana ima besplatan pokaz i povećanje sredstava za projekt Halo pomoć, ulaganje u Dom Ragusa. Preporučila bih gradonačelniku da se u Saboru zauzme za izdvajanje sredstava za ugradnju liftova u zgradma. Nadam se da će povećanjem sredstava za sport biti besplatne članarine i putovanja za našu djecu. Nadam se da će rukohvati biti ugrađeni u sve ulice gdje ih treba, makar i jedna osoba. Molili su me vozači Libertasa da se uredi parkiralište iza Grawe osiguranja jer je to područje puno rupa i osjetljivo. Stanovnici Zatona mole da se završe radovi na kanalizaciji Lozice i Štikovice jer postojeći Mjesni odbor ne vodi o tome računa.

Krešimir Marković (HS) – posebno bih istaknuo rješenje uređenja Boškovićeve poljane. -2. studenog je bio prekrasan dan kad je Zračna luka promijenila ime. Molim da gradonačelnik u suradnji s Biskupijom napravi muzej Boškoviću i da s time završimo cijelu priču o Boškoviću.

Vićan – povećanje za sport je hvale vrijedna priča, ali mi pare transferiramo, a ako oni ne podijele to kako treba, nismo ništa napravili.

Gradonačelnik će odgovoriti na sva pitanja.

-Atletsku stazu smo obećali, mislim da ćemo je završiti u ovoj godini. Oralna kirurgija je raspisana koncesija. Centar za pružanje usluga u zajednici ide uskoro. Grad će dati privremene prostore, a to će biti institucija koja će onda sve to voditi i javljati se na EU fondove i voditi tu priču, jer Grad sam to ne može zakonski.

Vezano za beskamatne zajmove, Vlada je donijela odluku o odgodi plaćanja do 2027. Rukometna dvorana košta 65 milijuna eura. Mi smo se obratili Europskoj investicijskoj banci, dobili smo odgovor, a čim budemo znali kako je financirati, možemo u natječaj. Zato dvorane u ovom proračunu nema, a možda bude u siječnju. Teško da će biti gotova za 13 mjeseci, ali ona je nama bitna za budućnost, a ne za Europsko prvenstvo.

Mi sufinanciramo energetsku učinkovitost stambenih zgrada, ali ne i solare, sad kad to radimo za obiteljske kuće, možemo model primijeniti na zgrade. Važno je da se stanari dogovore.

Neadekvatni uvjeti života, moći će se riješiti s mjerom 30X30. Sredstva će se moći dobiti za nadogradnju ili kupnju većeg stana. U prijedlogu proračuna imamo dva parkinga Park’n Ride i parkiralište u Mokošici. Moramo poticati i gradnju privatnih parkinga. Što se tiče azbestnog krova u TUP-u, priprema se dokumentacija za potpunu adaptaciju. Tamo je sad Obiteljski centar, bit će uskoro i knjižnica i Centar za mlade. Želimo da TUP bude centar Gruža.

Natječaj za Dom Ragusa za zapošljavanje bi trebao biti za 10-ak dana, a interesa ima, mislim da neće biti problema. Broj korisnika projekta Halo nije bitan, ali je bitno da imamo ljude koji će se javiti ljudima u potrebi. To je interes i Grada i Europe, da što više ljudi ostaje živjeti u svojim domovima.

Većinom glasova, 11 za, dva protiv (Bonačić Obradović i Vlahušić) te dva suzdržana (Kristić i Cetinić) prihvaćen je proračun za 2024. te svih pet točaka koje se na njega naslanjaju, a to su redom: Prijedlog odluke o izvršavanju Proračuna Grada Dubrovnika za 2024.; Prijedlog programa održavanja komunalne infrastrukture u  2024.; Prijedlog programa obavljanja drugih komunalnih djelatnosti na području Grada Dubrovnika u  2024.; Prijedlog programa građenja komunalne infrastrukture za 2024..

Prijedlog programa javnih potreba u kulturi Grada Dubrovnika za 2024. godinu prihvaćen je jednoglasno.

Određena je jednosatna stanka.

Nakon pauze 8. točka Prijedlog za pokretanje izrade Detaljnog plana uređenja Gorica Sjever, a zbog promjene namjene Biskupske palače u dječji vrtić, je prihvaćena jednoglasno, kao i Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Opće uvjete isporuke komunalne usluge komunalnog linijskog prijevoza putnika trgovačkog društva Libertas Dubrovnik d.o.o.

Većinom glasova usvojen je prijedlog o proglašenju komunalne infrastrukture javnim dobrom u općoj uporabi u vlasništvu Grada Dubrovnika – pješačka staza u Lozici, kao i prijedlog zaključka o sklapanju Ugovora o najmu stana sa slobodno ugovorenom najamninom sa Suzanom Prkačin.

Prijedlog zaključka o prihvaćanju teksta Ugovora o ustupanju javnih parkirališnih površina za pružanje usluge parkiranja društvu Sanitat Dubrovnik d.o.o. u 2024. godini.

Andro Vlahušić – mi Sanitatu dajemo za 200 000 eura javne površine u najam, a oni od parkinga zarade 2,5 milijuna eura. Mislim da bi oni trebali ulagati u garaže. Kad završe sa placom u Gružu, morali bi se početi baviti i svojom osnovnom djelatnosti, a to je gradnja javnih parkirališnih mjesta.

Potrebica – je li moguće da to govorite Vi, bivši gradonačelnik i predsjednik Skupštine Sanitata. Vi ste bili protiv kad smo uvodili povlaštenu parkirališnu kartu, govorili ste da ćemo upropastiti Sanitat, a sad govorite kako je tih 65 kuna novac građana, koji oni već plaćaju. Valjda ćete danas priznati da je odluka od 65 kuna za parking u cijelom gradu bila dobra.

Vlahušić – to je dobra odluka, ali šteta je da prostori, gdje se mogu graditi garaže stoje prazni, a da to ne napravi Sanitat. Kada bi rekli da Sanitat godišnje plaća 500 000 eura kredita za nove garaže, njima bi ostalo 2 milijuna eura. Eto prijedloga za gospodina Frankovića i Vićana. Njima ne treba jamstvo Grada jer imaju pare, čak i uz ovako preskupu placu u Gružu.

Vićan – cijena koju danas građani plaćaju je mala, ali kad smo razgovarali gradonačelnik nije dozvolio da se podiže. Andro ja neću ulaziti što je nova uprava zatekla u Sanitatu. Neću govoriti o Nadzornom odboru jer je Nadzorni odbor sviranje ku…u Od osnivanja Sanitata na čelu nije bila čestitija osoba, koja je podigla plaće i ušla s Gradom u investiciju za placu u Gružu.

Potrebica ga je opomenuo zbog neprimjerenog izraza.

Vićan – razgovaralo se u više navrata za dozvolu za novu garažu iza Banke, a taj je prostor vraćen Gradu zahvaljujući Klariju Šoberu i meni. Placa će biti lijepa. Koliko to košta? Svi mislite da će Vićan uzet pare. Ma j… mi se za pare.

Potrebica je Vićanu dao drugu opomenu.

Vlahušić je kazao kako se Sanitat može zadužiti s obzirom na novac koji ima i da može sam izgraditi Arenu Lapad, a bez Super Nove.

Točka je jednoglasno usvojena.

Rasprava o ITU mehanizmu vrijednom 22 milijuna kuna pretvorila se u raspravu o jogi

Prijedlog zaključka o sklapanju Sporazuma o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u sklopu Operativnog programa Integrirani teritorijalni program 2021. – 2027.

Franković – za nas je bitno da ovaj program obuhvaća suradnju s lokalnim jedinicama samouprave to su općine Konavle, Primorje i Župa. 22 milijuna eura su nam na raspolaganju. Došli smo do toga da smo istaknuli bitne projekte. Gradonačelnik nije mogao dalje govoriti zbog smijeha.

Jelka Tepšić objasnila je o čemu je riječ – Sporazum se sklapa između Grada EU i Ministarstva te drugih jedinica lokalne uprave. Projekti se temelje na temelju Strategije razvoja, a ovaj je ugovor preduvjet za ITU programe koji se bespovratno financiraju s 85 posto.

Franković – evo da se vratimo u ozbiljne šine. Pomoć u financiranju tražila je Biskupija za obnovu sjemeništa, kao i Pravoslavna crkva za realizaciju Muzeja ikona. Planirali smo oba projekta provući kroz ITU, ali nam smjernice programa to ne dozvoljavaju.

Marković – spomenuli ste nekoliko puta suradnju s religijskim zajednicama. Mislim da će on biti dobar. Osvrnuo bih se na dva događaja koji su se dogodili u jednoj našoj školi. Jedan tragična smrt djevojčice, čijoj obitelji i nastavnicima i učenicima izražavam sućut. Drugi je osvrt na prakticiranje istočnjačke religije i joge u školi. Sloboda ima smisla samo kad je odgovorna. Ono što sam pročitao u izjavi koju ste Vi dali gospođo Bonačić, vidi se da lažete o činu i osobi.

Potrebica ga je upozorio da ne može prozivati vijećnike s govornice Gradskog vijeća, ali mu je dopustio da i dalje čita i osobno se obraća vijećnici, a nevezano za temu.

Marković misli da je od javnog interesa prozivanje gradske vijećnice. Za njega je joga istočnjačka praksa koju poštuje, ali misli da postoji i kršćanska alternativa. I dalje inzistira da pročita svoj stav o jogi i proziva vijećnicu. Dobio je dvije opomene i isteklo mu je vrijeme.

Bonačić Obradović – Vi s ovim prozivanjem mene i isticanjem ove teme od ovoga pravite političku temu. Ja sam predstavnik roditelja tog razreda, i mediji su to sami otkrili, a ja sam komentirala na svom FB profilu. Vi mene prozivate jesam li vjernik ili nisam vjernik. Razočarana sam s Vama. Nisam prozivala časnu, jer nju djeca vole. Kriv je sustav koji za vjeroučitelje ne traži pedagoško obrazovanje.

I vijećnica je dobila dvije opomene.

Marković – treba Vas biti sramota i očekujem javnu ispriku.

Potrebica ga je zaustavio.

Bonačić – Vi ste mene izvrijeđali, ne ja Vas. Žalosno mi je da je to izašlo iz usta čovjeka koji bi trebao živjeti u vjeri.

Vlahušić – šteta je da ne napravimo parkiralište na Dupcu u suradnji s Općinom Župom, a u GUP-u ima Sveučilišni kampus to bi mogao biti projekt šetnice i kompleksa Stare bolnice, Gradca i Čingrije. Mislim da bi općine Župa i Primorje mogle otvoriti domove za starije u sklopu ITU-a.

Vićan – da si ti htio moglo se izraditi puno više parking mjesta u Gradu.

Vlahušić – na Dupcu se mogu svi parkirat i onda besplatno do Grada, a već postoji zip line. Lijepo pokopaš đeda i babu pa se ziplineom spustiš besplatno do Grada.

Nova knjižnica u TUP-u

Dodatna točka je davanje suglasnosti na tekst ugovora o najmu prostora za Dubrovačke knjižnice u TUP-u. Gradonačelnik je kazao kako je vrijednost investicije uređenja knjižnice 1,4 milijuna eura.

-Knjižnica će biti na katu, a u prizemlju će biti depo za koji nam nedostaje prostora. Prijetila nam je situacija da izgubimo “obvezni primjerak” jer nemamo adekvatan prostor, kazao je Franković.

Vlahušić – GUP Grada predviđa kulturni centar na zemljištu u vlasništvu Luke Dubrovnik. Zašto to ne gradimo, nego ulazimo u TUP? Zašto plaćamo prostor u neadekvatnom prostoru umjesto da to izgradimo uz obalu mora. U TUP-u je moglo biti stanova za 200 obitelji. Sad ću izračunati Stadion u Lapadu. Ovdje plaćamo 25 eura po m2 tvornicu, a u Lapadu poslovni prostor vrijedi 40 eura po m2. Ako ćete iznajmiti dvije etaže poslovnih prostora Arene Lapad, zaradit ćemo. Šteta je da prvi red do mora stoji prazan. Meni se to čini nerazumno. Neka tamo raste drača i kupina.

Katarina Doršner (HDZ) – ovo nije politička odluka, za nju je potrebna politička volja. Stručni djelatnici knjižnice su donijeli ovu odluku. TUP je atraktivan prostor i za javnu ustanovu u kulturi. Dubrovnik i Šibenik se ne mogu usporediti. Šibenik ima lijepu novu zgradu, a Dubrovnik ima u jednome znanstvenu i narodnu knjižnicu, a Šibenik to nema. Svaki mjesec knjižnice plaćaju najam Pravoslavnoj crkvi i Atlant centru. Potez preseljenja dijela knjižnice u TUP smatram korakom prema izlasku iz teške situacije u kojoj se Knjižnice nalaze. Knjižnica Gruž se nalazi u jako malom prostoru, a ima najbogatiji fond od svih ogranaka. Obvezni primjerak su udžbenici, časopisi, knjige. Dosada se ti primjerci nisu mogli koristiti, jer su smješteni u Skočibuhi, koja je nesigurna građevina. Dubrovačkim knjižnjicama je naređeno hitno preseljenje. Mi smo im osigurali atraktivan prostor za sve.

Andro Vlahušić je replicirao Doršner kazavši kako je bila ideja da se Knjižnica preseli u prvu lađu Lazareta. Predlažem da to razmislite. TUP je privremeno rješenje, a što ćemo za 10 godina?

Maro Kristić – ako je TUP odluka struke, onda je to OK. Zanima me koliko je preseljenje knjižnice u skladu s EU projektom Bauhaus. Da nam se ne dogodi kao s borilačkom dvoranom, koju sad moramo rušiti.

Jelka Tepšić je odgovorila kako taj projekt obrađuje TUP kao centar kulturnog i društvenog događanja te da je knjižnica sastavni dio toga. Kroz knjižnicu se otvara pristup posjetiteljima, a bit će i dostupna slabo pokretnim i nepokretnim osobama.

Jasmin Deraković – zanima me koja će biti namjena trenutnog prostora ogranka Gruž.

Tepšić – pregovori su u tijeku da se tamo preselu radioamateri, koji sada djeluju u školi za djecu s posebnim potrebama na Ilijinoj glavici, gdje bi smjestili Vrtić Kono.

Točka je prihvaćena uz Vlahušićev glas protiv.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili godišnje izvješće o poslovanju Boninova d.o.o.

Vlahušić: Tko je gradonačelnik Franković ili Vićan?

Anita Bonačić Obradović (SDP) pitala je direktoricu Čistoće na kojim se sve lokacijama planiraju podzemni spremnici.

Gradonačelnik je odgovorio kako će se podzemni spremnici postaviti na Pločama, na Pilama poviše javnog WC-a, pored Lapadskih dvora te u parku u Gružu.

-Nastavljamo i s Mokošicom, gdje ćemo prvo krenuti s otpadomjerima. Smanjivanje kazni koje plaćamo za nerazdvajanje otpada omogućit će otpadomjeri. A razdvajanje će utjecati na cijenu koju će plaćati građani. Ne smijemo dopustiti da nam se dogodi Zagreb. Moramo voditi kontrolu i uvesti sankcije. No i dalje će Čistoća morati držati ulice čistima. Komunalci će se brinuti za kazne. Čistoća ne ugrađuje kontejnere to treba raditi komunalni odjel. Čistoća pruža uslugu.

Bonačić – Kad se zatvara Grabovica?

Franković – Grabovica broji posljednje mjesece, mi nećemo moći čekati Centar za gospodarenje otpadom. Mi ćemo morati odabrati najbliže rješenje i voziti otpad iz Grada drugdje. Cilj nam je što više razdvajati i što manje voziti na odlagalište.

Pero Vićan – prvo želim reći da te žalim (direktorici Čistoće), oni te hvale, ja te žalim. Zašto? Od dolaska nove uprave otkriveno je kako 1 500 domaćinstava nije plaćalo Čistoću. Čistoća je danas u najmu poslovnog prostora. Zatečena je situacija u kancelarijama s previše preplaćenih ljudi. Nastavi kako si krenula, moguće je to promijeniti. Dio trgovačkih društava također izbjegava plaćanje čistoće. Plaće za one koji rade su vrlo loše.

Vlahušić – tko je gradonačelnik Dubrovnika, pitam se ja? Vidite da je Pero Vićan pravi gradonačelnik Dubrovnika. Taj stav Vićanov da je prije njega bio potop. Kako to Mato? Tko upravlja Sanitatom i Čistoćom, gradonačelnik ili Vićan?

Franković – ako ste Vi u dogovoru s Vićanom funkcionirali drugačije, to je Vaše pravo. Ja sam predsjednik skupštine svih društava. Marko Iveković je morao ispravljati toliko krivih drina da bi išta moglo naprijed. Nisam bio zadovoljan potpuno njegovim radom pa je zato ovdje nova direktorica. Direktorica Čistoće je u vašem mandatu za preko 50 posto podigla plaće ljudima u upravnoj zgradi. Kupila je vozila koja se nisu mogla koristiti. Sjetimo se kako su odlagališta bila zatrpana bila građevinskim otpadom. Sjećate li se da je otpad trebalo voziti u Gunju, netko je za to skopio ugovore. Mana direktora Ivekoviće je bila dobrota. On je odradio svoje, provela se kompletna sanacija Grabovice na kojoj smo utvrdili da se otpad godinama odlagao izvan folije, a da se vode nisu pročićavale. Sve smo to sanirali. Kupili smo dio novih vozila. A da ne govorim o financijama. Otpadomjeri će riješiti velik dio problema. Čistoća radi dobar posao i radila je dobar posao i Tabak i Iveković su dali svoj obol u radu Čistoće, a nisu napravili štetu.

Vlahušić – kaže Mato, “nismo zatvorili Grabovicu”, a da sam je je trebao zatvorit. Sad idemo 7 stoljeća unazad. Ministarstvo je naredilo da sklopimo ugovor s nekim odlagalištem, to smo napravili s Gunjom. Baš me zanima gdje će Grad odlagati smeće dok se ne završe Lisačke rudine.

Kristić – mislim da smo skrenuli s teme. Nismo čuli ništa o poslovanju Čistoće, ali smo čuli puno prozivanja. Mislim da možda možemo na sjednici raspravljati o aktulanom poslovanju, a ne da raspravljamo o onomu što se radilo prije godinu dana.

Potrebica – raspravljamo o 2022. dakle bivšoj upravi. Stav je da se može raspravljati o radu poduzeća u 2022. i 2023.

Bonačić Obradović – o svim bivšim direktorima Čistoće možemo reći i dobro i loše. Ja mogu reći da su i Gabričević i Iveković radili dobar posao, za Tabaka ne znam. Mi nećemo s prozivanjem napraviti ništa. Ajmo dalje.

Vićan – ja nisam pomenuo nijedno ime ni upravu. Zamislite situaciju kad se svi otkucavaju, a njih nekoliko se ne otkucava jer imaju privatne poslove u radno vrijeme.

Deraković – što se tiče Čistoće imam dva pitanja. Poruka koju šaljemo je loša. Pravilo vremena odlaganja otpada se ne poštuje jer se kazne ne naplaćuju. Imat ćemo puno problema s novim sustavom, mislim da kazne treba naplaćivati revnije. Mislim da bi Grad onda morao jače financirat Čistoću. Zanima me kakva je situacija sa sirovinama? Može li Čistoća nešto zaraditi na tome?

Vlahušić – radnici Čistoće su najinformiraniji u Gradu. Oni prvo gledaju tko se kuco, pa trče s metlom do barake i govore to Peru. Pero drži se nogometa, 15 kola, četiri boda, ali svaka čast ljudima koji su dobro informirani, a čiste Grad.

Većinom glasova usvojeno je izvješće o poslovanju Čistoće u 2022.

Krešimir Marković napustio je sjednicu.

“Čestitam Milkoviću jer je jedini HDZ-ovac na čelu komunalnog poduzeća”

Olga Muratti upozorila je kako stariji ljudi odlaze iz Grada jer ne mogu zbog smanjene pokretljivosti izaći iz svojih stanova, a slično i osobe s invaliditetom.

– Molim da Domouprava pokrene priču o ugradnji liftova u sklopu sredstava iz EU fondova. Jedna nelogičnost oko plaćanja dimnjačarskih usluga. Čisti se dimnjak u 6. mjesecu u 9. mjesecu, a ništa se nije radilo. Dubrovnik nije Slavonija, mi se ne grijemo koliko i drugi, a škole zbog radnog vremena nadasve. Ona je pitala i koliko je sredstava povučeno za energetsku obnovu zgrada.

Pero Milković, direktor Domouprave – zgrade koje su dobro organizirane i stanari imaju više novca, oni mogu ići u obnovu. Mnoge zgrade plaćaju minimalne naknade koje se potroše u dva popravka. Zato je za energetsku obnovu u 2022. zgrada povučeno je 10 milijuna eura. Mi smo išli na ugradnju rampa, javile su nam se samo 4 zgrade to košta 80 000 eura. Mi bez grada ne možemo ništa. Država kreće s liftovima, mi ćemo gledat pomoć. Mi nemamo novac, jedva smo samoodrživi. Sve što se zaradi ide na plaće i poslovanje. Novi Zakon u izradi ide u korist upraviteljima zgrada, obvezna pričuva bit će veća. Zgrade su vaše, mi smo oni koji rade po vašem nalogu. S dimnjačarem imamo problem, prijavili smo ga inspektoru. Mi njemu damo popis zgrada, a on je vezan za komunalni odjel. Mi smo uveli sad potpise. Redovito je dimnjačar donosio naloge, a ljudi su se žalili da nije ni bio. Sad toga više nema.

Kristić – Domouprava nije dovoljno brza ni učinkovita u rješavanju problema. Ona ima 510 000 m2 pod upravom. Ima 16 ljudi zaposlenih, poslove obavljaju tvrtke i obrti odabrani putem natječaja, a svugdje fali meštara. Upravlja većinom starim zgradama, gdje je puno problema, a pričuve su male. Godišnje se 3,5 kune ulaže u održavanje prostora. Mislim da treba raditi sa stanarima i upraviteljima zgrada na svjesnosti o obnovi fasada i održavanju prostora.

Milković – ja bih volio da imam u Domoupravi dva vodoinstalatera i dva električara. Onda bi cijena bila manja i radili bi učinkovitije. Napravili smo web stranicu na kojoj objavljujemo sve poslove, a onda se tu ljudi javljaju sa svojim cijenama, a stanari odabiru. Tržište je takvo, ono diktira cijene. Ljudi bi trebali obnoviti fasadu, a dio ljudi ne može plaćati ni pričuvu. Grad jedini može biti partner i Domoupravi i stanarima. Otpadaju komadi fasada, minimalno se ulaže u održavanje prostora.

Potrebica – htio bih pohvaliti Vaš rad i doprinos firmi. Cijeli sam život u stambenoj zgradi. Domouprava je izbor stanara. Pohvalio bih odnos prema stanarima. Dobio sam pismo, dva gdje su se radnici Domouprave žalili da na vrijeme trebaju doć na posao i otkucat se i da je marenda pola ure. Drago mi je da ljudi sad u Domoupravu mogu doći cijeli dan, raskrčili ste onaj nered oko zgrade. Mi često imamo problem u dogovoru i u plaćanju. Ljudi trebaju održavati i ulagati u svoj prostor. Gdje je stala uknjižba Našeg doma?

Milković – za godinu, godinu i po cijela će Vinogradarska biti uknjižena.

Vlahušić – Milkovića treba pohvalit jer je jedini od HDZ-ovca pristao biti direktor nekog gradskog komunalnog poduzeća, ironično je kazao vijećnik.

Franković – Vama je to smiješno, meni nije. Meni nije važno tko je iz koje stranke, nego kako tko radi svoj posao. Podsjetio je Vlahušića na sve “grijehe” direktora komunalnih poduzeća u njegovim mandatima. Meni je nebitna stranačka iskaznica, ako čovjek dobro radi svoj posao. Većinm glasova je prihvaćeno izvješće Domouprave.

Godišnja izvješća o poslovanju Dubrovačke baštine d.o.o. i DURA-e za 2022. jednoglasno su prihvaćena.

Groblje Dubac – prvi ukopi s nove godine

Vlahušić – zanima me koliko novaca treba za prvu fazu, a onda i za religijske objekte.

Đuro Lonza, direktor Groblja Dubac – završena je cesta i infrastruktura, za to smo dobili uporabnu dozvolu. Krenuli smo u 2. fazu, izgradnju grobnica. U lipnju smo lani potpisali ugovor s izvođačem i krenuli s izgradnjom grobnica koje bi trebale biti gotove do 6. mjeseca 2024. Ne znam hoće li to biti u roku, jer nedostaje radne snage. Mi u zadnjem kvartalu 2023. imamo javnu nabavu za religijske objekte. Kad izaberemo izvođača, osigurat će se rebalansom sredstva za izgradnju. Novaca zasad ne nedostaje, za grobnice je osiguran, a za ovaj drugi dio osigurat će se rebalanskom.

Vlahušić – mislim da se Grad više ne može zadužiti, a da vidimo ovdje komunalnih društava koji imaju taj novac i to po kamatama koje vrijede na tržištu. Mislim da trebamo biti kreativni da osiguramo 20 milijuna eura. Direktori koji niste iz HDZ-a dogovorite se. Raguž prvi, on je najbogatiji.

Potrebica – na kraju tih ideja neki završe u Rementincu.

Vićan – ja ovdje vidim nekoliko pojedinaca koji bi mogli dati 3 milijuna eura, jer ako nije toliko u 9 godina garažirao, nije napravio ništa. Đuro kad će počet prvi ukopi, a problem na koji ti ukazujem 10 godina te čeka, a tad ti moj Salahudin neće prodat.

Lonza – uprihodovali smo oko 11 milijuna eura od građana, od toga gradimo grobnice. Imamo jedan paradoks imali smo rok za prvu fazu do 2020. dogodila se korona i dovršili smo sve do 2022. Sad imamo novac, ali nema izvođača radova. Prvi ukopi bit će uskoro. Do kraja godine će biti gotov dio groblja, s izdavanjem rješenja ćemo početi s Nove godine. Imamo 3 500 grobnih mjesta, 285 na muslimanskom groblju, slobodno je 130. Imamo slobodnih pravoslavnih grobova. Na katoličkom nema mjesta, a na groblju bez oznaka svega su dva slobodna mjesta. Idemo sad na ishodovanje dozvole za 5. fazu i proširenje jer imamo 80 ljudi na listi čekanja.

Točka je jednoglasno prihvaćena, kao i sljedeća točka odnosno izvješće o poslovanju Hotela Gruž d.d. za 2022. godinu.

Izvješće o poslovanju Libertasa

Olga Muratti je pohvalila upravu Libertasa na susretljivosti, barem što se njenih prijedloga tiče. Očekuje da se ispitaju mogućnosti da se Ilijina glavica poveže s Gružem.

Pero Vićan – za razliku od Olge, direktor ne vozi GOŠK, ako unaprijed ne platimo.

Izvješće Libertasa Dubrovnik d.o.o. za 2022. godinu prihvaćeno je jednoglasno.

Većinom glasova prihvaćeno je godišnje izvješće Luke Dubrovnik d.d., a jednoglasno je prihvaćeno izvješće o poslovanju Sanitata Dubrovnik d.o.o. za 2022. godinu.

UTD Ragusa uredno servisira kredit za TUP

Bonačić Obradović – pitala je je li istina da će se najmovi povećavati za 80 posto?

Nikolina Farčić, direktorica UTD Raguse – odgovorila je kako su se svi najmovi UTD Raguse povećali za 30 posto i da se kredit za TUP servisira uredno.

Muratti je objasnila da su UTD Ragusa i TUP još uvijek razdvojene tvrtke.

Vlahušić je pitao hoće li cijene rasti u TUP-u?

Farčić – do 30.6. 2024. trebaju se spojiti TUP i UTD Ragusa. Pismom namjere smo povećali najam, većina je najmoprimaca je na to pristala. Prihvaćeno je izvješće.

Izvješće Vodovoda usvojeno je jednoglasno, bez rasprave.

Počeli radovi u rasadniku u Zatonu

Alma Majstorović – potpisali smo ugovor za modernizaciju rasadnika Zaton iz EU fondova i mislim da ćemo imati jedan pravi rasadnik u Zatonu. Cilj je povećanje proizvodnje. projekt traje 5 godina. Mislim da ćemo zadovoljiti sve potrebe građana i javnih površina, odgovorila je na pitanje vijećnice SDP-a direktorica Vrtlara. Izvješće Vrtlara je jednoglasno prihvaćeno.

Umjesto Slavice Grkeš u Odbor za određivanje imena ulica i trgova u naseljima Grada Dubrovnika imenovana je Terezina Orlić.

Time je iscrpljen dnevni red i sjednica je završila.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA