Ovo je jedan od onih, rekla bih starinskih recepata koji se mogu pronaći u zadaćama naših nona. Ukusna torta od mjendula.
Napisala: Alisa Nenadić
Za biskvit
8 jaja, odvojiti bjelanjke i žutanjke te istući bjelanjke sa žlicom šećera i prstohvatom soli u čvrsti snijeg
8 žutanjaka pjenasto izmiksati sa 200g šećera, te dodati 70ml ulja i sok i koricu jednog cijelog limuna.
Kada je smjesa fino kompaktna dodati 80gr glatkog brašna, 80gr krušnih mrvica i 1 vrećicu praška za pecivo te sve ujediniti u gustu smjesu, potom ručno umiješati 200gr sitno mljevenih badema, te na kraju jako oprezno da se ne izbije zrak iz njih, snijeg od bjelanjaka.
Biskvitnu smjesu stavite peći u kalup za torte i pecite cca 45 min na 180 stupnjeva, provjerite čačkalicom je li dovoljno pečen.
Za sirup kojim ćete preljevati biskvit, potrebno je skuhati 150ml vode sa 40gr šećera i jedan cijeli limun narezan na ploškice. Dovoljno je da se šećer otopi, nakon što se sirup ohladio dodajte 1 čajnu žlicu meda i 1 čajnu žlicu ruma, sve procijedite i stavite sa strane dok rezanje biskvita ne dođe na red.
Ovo je jedan od onih, rekla bih starinskih recepata, sve komponente iz starih noninih bilježnica sastavljene u jako ukusnu tortu od badema.
Za kremu–
600ml mlijeka stavite kuhati sa 160 gr šećera, da se ne zagrije do vrenja (ne smije prokuhati), a istodobno 200 ml hladnog mlijeka ručno umiješajte u zdjelici sa 80gr glatkog brašna i 80 gr gustina te umiješajte u mlijeko koje ste grijali. Lagano miješajući ručnom mješalicom na laganoj vatri pazite da nema grudica i maknite s vatre kada dobijete gustu smjesu teksture pudinga.
U tu smjesu umiješajte 200 gr fino mljevenih badema (za extra aromu dobro je prethodno tostirati bademe i hladne ih samljeti) stavite smjesu da se hladi povremeno miješajući. Kada se smjesa ohladila u nju električnim mikserom umiješajte 200 gr maslaca (maslac, ne margarin), žlicu meda i koricu limuna po želji. Na kraju dodajte 200 gr prethodno tučenog vrhnja za šlag.
Biskvit režite na slojeve debljine po želji i svaki biskvit poškropite sirupom te namažite kremom, ostatkom kreme završite tortu i ukrasite po želji