14.8 C
Dubrovnik
Petak, 1 ožujka, 2024
NaslovnicaLifestyleMlada Vukovarka Ivana Komšić u Dubrovnik donosi mirise eteričnih ulja i otkriva...

Mlada Vukovarka Ivana Komšić u Dubrovnik donosi mirise eteričnih ulja i otkriva kako mogu biti prirodna pomoć našem zdravlju

Kad je prije osam godina Ivana Komšić prvi put iz Vukovara stigla u Dubrovnik raditi u sezoni, nije niti sanjala da će ostati ovdje toliko dugo. Danas je Dubrovnik njen dom, radi u dubrovačkim vrtićima kao student dok paralelno studira predškolski odgoj. Uz sve to okupirana je svijetom eteričnih ulja, a znanje o njima svakodnevno dijeli na društvenim mrežama pod profilom Ivanine vibre. Nedavno je u Dubrovačkim knjižnicama održala i zanimljivu radionicu koja je oduševila brojne Dubrovkinje.

– Prije otprilike godinu i pol počela sam istraživati eterična ulja i što ona znače za nas i naše tijelo te kako mogu biti prirodna pomoć našem zdravlju. Bog je stvorio za svako stanje određenu biljku te smatram kako se trebamo što više povezati s prirodom i na prirodan način rješavati probleme koja nas snađu. Tijekom  istraživanja došla sam do Young Living kompanije i odlučila se za njihovu kvalitetu i korištenje njihovih eteričnih ulja. Nakon prve kupnje dobila sam i svoju mentoricu koja je uvijek tu za mene i otvorena je za sva pitanja.

Što je najvažnije znati za sve one koje zanimaju eterična ulja i žele se njima baviti i koristiti ih svakodnevno?

Najvažnije je znati kakve su kvalitete eterična ulja. Da bi imala djelovanje, moraju biti vrhunske kvalitete. Drugo što morate znati je pravilna upotreba eteričnih ulja te na koje načine ih možete koristiti. Young Living mentori savjetuju i educiraju o tome. I treće…da bi uočili djelovanje eteričnih ulja, morate ih koristiti redovito. Ja ih recimo koristim svakodnevno u difuzoru i na koži i po potrebi oralno u obliku suplemenata.

Ima ih jako puno, odnosno jako je puno proizvođača, kako raspoznati koja su prava, možemo li se tu voditi cijenom?

Na tržištu ne postoji kontrola kvalitete eteričnih ulja. Zbog tog razloga treba birati eterična ulja provjerenih proizvođača. Mnogo je eteričnih ulja koja su sintetska ili pak pomiješana s baznim uljima. Cijena je jedan od pokazatelja kvalitetnih eteričnih ulja jer svaka bočica eteričnih ulja ne može koštati jednako. Kvalitetnija eterična ulja koštaju više jer se njihova proizvodnja odvija u kontroliranim uvjetima. Young Living kvalitetu svojih eteričnih ulja garantira Seed to seal standardom.

Količine su uvijek bitne, u čemu ne smijemo pretjerivati i koja možda ne smijemo miješati jedna s drugim?

Na bočici svakog ulja piše kako se treba razrijediti s baznim uljem, u kom omjeru. Posebno su smjernice za djecu. Nema zabrane miješanja eteričnih ulja nego samo sigurnosne smjernice za korištenje u trudnoći i kod djece. Što se tiče miješanja, postoje već gotove mješavine tako da možete koristiti i njih.

Smiju li se koristiti kod djece ili kod trudnica?

Korištenje ulja je dozvoljeno i kod djece i kod trudnica, ali opet napominjem s određenim mjerama opreza. Smanjuje se količina na 1-2 kapi u difuzoru, nisu sva ulja namijenjena za kožu i ona koja nanosimo potrebno je nanijeti skupa sa baznim uljem. Također najbolje je za početak da imate osobu  uz sebe koja ih već koristi i koja je otvorena za sva vaša pitanja i koja će vam biti pomoć u korištenju.

Jako su se popularizirala u zadnje vrijeme, gdje ih sve možemo primjenjivati, u koje sve svrhe?

Ja svoja ulja koristim svakodnevno. Koristim ih za njegu kože, kose, u difuzoru za spavanje, opuštanje, fokus i učenje, za određene potrebe i slično.

O čemu je bilo govora na dubrovačkoj radionici?

Svoju prvu radionicu održala sam u Dubrovačkoj knjižnici i ovom prilikom im se želim zahvaliti na ukazanom povjerenju kao i svima koji su me podržali svojim dolaskom. Radionica je bila namijenjena za sve koji žele naučiti ponešto o eteričnim uljima, koji vole prirodu i prirodne proizvode. Učili smo kako i sami kod kuće možemo izraditi omekšivač i gel za pranje rublja, i time zamijeniti proizvode sa štetnim sastojcima.

Smiju li eterična ulja direktno na kožu, koje su sve mjere opreza?

Većina eteričnih ulja se mogu nanositi na kožu ali se treba pridržavati smjernica za razrjeđivanje s baznim uljem.

Možete li nas naučiti kako napraviti neki najjednostavniji pripravak za čišćenje doma ili možda nešto za osvježiti dom pogotovo sad u doba raznoraznih zimskih tegoba?

Ja za čišćenje doma koristim Young Living Thieves univerzalno sredstvo za čišćenje, koje je potpuno prirodno, bez štetnih kemikalija predivno miriše i odlično radi svoj posao. Osim toga u ovo vrijeme mi je u difuzoru često mješavina eteričnih ulja Purification ili kombinacija Thieves I limun.

Univerzalno sredstvo za čišćenje

Za izradu je potrebno

1 staklena boca sa raspršivačem, 2 čepa Thieves cleaner-a, 2-3 kapi eteričnog ulja limuna,  2-3 kapi eteričnog ulja Purification i destilirana voda. 

Sve sastojke pomiješati i do kraja boce naliti destiliranu vodu i to je to!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA