27.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaIvana Marija Vidović oduševila koncertom u Bariju, gdje predsjeda žirijem glazbenog natjecanja

Ivana Marija Vidović oduševila koncertom u Bariju, gdje predsjeda žirijem glazbenog natjecanja

Dubrovačka pijanistica Ivana Marija Vidović proteklih je dana boravila u Bariju u Apuliji, gdje je uz sjajni gudački kvartet Orkestra Filarmonica Pugliese (Ester Esabon i Annalisa De Venuto na violinama, Luigi Vani na violi, Cosmaola Nitti na violončelu), izvela kao solistica repertoar sastavljen od španjolskog skladatelja Joaquína Turine te argentinskog kralja klasičnoga tanga Astora Piazzolle. Prvi put u Italiji izveden je i aranžman poznate skladbe Libertango u aranžmanu španjolske skladateljice Elene López, koji je razgalio publiku do kraja.

Koncert se odvio u dvorani dvorca Castello Normanno-Svevo di Sannicandro di Bari. Publika je očekivala dodatke, a izvođači su topli prijem publike vrlo rado i nagradili.

U intervalu koncerta prorektor Akademije umjetnosti i filozofskih znanosti Massimo Massa utkao je i kratki razgovor s hrvatskom umjetnicom Ivanom Marijom Vidović, koja se, kako kaže talijanski tisak, predstavila sa zavidnom lakoćom na talijanskom jeziku baš kao da govori svoj jezik te je publiku iznenadila i svojim pjesničkim ostvarenjem s poemom Krizanteme (u talijanskom prijevodu Crisantemi) s posvetom hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević, u godini kad se obilježava 100 godina od njene prerane smrti.

Talijanski tisak ističe:

Razgovor koji je vodio Massimo Massa, prorektor Akademije, bio je zanimljiv i emotivno snažan te je dao prostora za vrlo produbljeni dijalog s hrvatskom umjetnicom Ivanom Marijom Vidović. Zanimljive teme potaknule su sveprisutne na razmišljanje te istaknule izrazito ljudsku stranu umjetnice ispričane kroz njezina životna i profesionalna iskustva. Glazbena razina izražena od prvih arpeggia pijanistice pa sve do ritmički neodoljivih skladbi za kraj bila je na vrlo visokoj razini sa snažnom porukama i muzikalitetom a uz bok mladim talentima Filharmonijskog orkestra Pugliese koji su također uz bok iskusne hrvatske pijanistice oduševili publiku…

Accademia delle Arti e delle Scienze Filosofiche Bari

Ovim koncertom otvoreno je drugo po redu međunarodno natjecanje Ezio Bosso, čijim stručnim žirijem predsjeda Ivana Marija Vidović.

     

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA