27.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaNaša čeljadKnjige po izboruIva Laterza podijelila je s nama svojih 10 najdražih naslova

Iva Laterza podijelila je s nama svojih 10 najdražih naslova

Što i kako čitam ovisi o životnoj fazi u kojoj se nalazim. Često ih ciljano biram, ali ponekad dopustim i da knjiga izabere mene. Čitanje me transportira u neko drugo vrijeme i drugačiji svijet te me često nauči još jednu, važnu životnu lekciju. S obzirom na to da trenutno pohađam postdiplomski studij u Londonu, nemam puno vremena za ležerno čitanje. Većina literature koju proučavam je vezana za povijest i teoriju modernizma u umjetnosti, arhitekturi i dizajnu, ali i za filozofiju, psihologiju, ekonomiju jer je sve to međusobno integrirano i relevantno mojoj umjetnosti.

Napisala: Iva Laterza

S obzirom na to da postdiplomski program inzistira na razvoju vlastite umjetnosti kroz kontinuirani intelektualni razvoj, vjerujem da ću se uz tu literaturu zadržati kroz cijeli životni vijek. Iz kućne knjižnice, koju dijelim sa svojim zaručnikom, izdvojila sam deset knjiga koje čine moju listu eklektičnom. Iako većinu knjiga čitam na engleskom, sedam, od deset naslova se može nabaviti i na hrvatskom jeziku.

1Q84 – Haruki Murakami

1Q84 je trilogija i distopijska fikcija jednog od mojih najdražih pisaca, čije knjige čitam već godinama. Radnja se odvija u 1984.godini i onoj 1Q84 koja je ustvari paralelna realnost, te prati živote dva protagonista, djevojku i mladića čiji su životi indirektno povezani, i koji se susretnu gotovo pred sam kraj romana. Pouka romana je da mi ipak sami svojim odlukama biramo put unatoč kaosu u kojem se nalazimo, koji je najčešće društveno i politički uzrokovan. Istaknula sam ‘1Q84’ jer me 2020 godina uvelike podsjetila na distopiju, na trenutke kao da sam baš živjela u njoj.

Blato – Milana Vlaović

Živopisna knjiga, koju sam prije nekoliko godina nabavila u Tisku, i pročitala je u jednom dahu dok sam se ljeti odmarala u popodnevnim satima. Stil kojim Milana piše je iznimno pitak, ali ne i površan. Jedna od onih knjiga koja je igrom slučaja došla u moje ruke, i razriješila životne dvojbe i probleme o kojima sam razmišljala u to vrijeme. Radnja se odvija u mirnom manjem provincijalnom gradu. Život likova je ispunjen obiteljskim intrigama, zlobnim namjerama, ogovaranjima, malograđanštinom i nedopuštenim ljubavima.

Collecting Contemporary Art – Adam Lindemann

Knjiga koju obožavam, ima posebno mjesto u našoj knjižnici. Iscrtana je i podcrtana mojim bilješkama s kojima uvijek na novo rezoniram i zato joj se rado vraćam. Pisana je u formi intervjua s najpoznatijim svjetskim kolekcionarima, galeristima, konzultantima i kritičarima, koji dijele svoja iskustva i savjete, što je za mene kao “mladu” kolekcionarku suvremene umjetnosti iznimno vrijedno. Shvatila sam da me kolekcionarstvo istinski zanima, kad sam s kolegicom umjetnicom na studiju u Londonu dogovarala razmjenu vlastitih radova.

Prolazim kroz zidove – Marina Abramović

Ovaj memoar sam također pročitala u jednom dahu. Životna priča i umjetnički razvoj Marine Abramovič je sve, samo ne konvencionalan. Zanimljiv je uvid u njeno djetinjstvo koje ju je formiralo i obilježilo. Umjetnica u svojim performansama vlastitim tijelom testira i nadilazi granice opasnosti, boli, iscrpljenosti, straha da bi postigla emocionalnu i duhovnu transformaciju. Odlična vježba za svakog ozbiljnog suvremenog umjetnika. Oduševio me humor umjetnice, koja primjećuje ironiju u vlastitom životu i koju nije strah samoj se sebi narugati.

Red Book – Crarl Gustav Jung

“Crvenu knjigu” sam poklonila Mariju za Božić prije nešto više od godinu dana i ima posebno mjesto u našoj knjižnici. Ovo remek djelo genijalnog psihijatra i psihoanalitičara je postalo dostupno široj javnosti tek prije jedanaest godina. Posebno uživam u Jungovim vlastitim crtežima koji su svojevrsna refleksija nesvjesnog. Prepuni su simbolike, i daju nam uvid u njegove snove. Rekla bih da se u ovoj knjizi integriraju psihologija, religija i umjetnost te sa sigurnošću mogu istaknuti da ću je proučavati godinama, kao i ostalu njegovu literaturu.

Istanbul – Orhan Pamuk

Na ovog velikana literature me uputila moja profesorica hrvatskog jezika Sandra Merdžan jednog popodneva dok smo pile kavu. Rekla je da to ime, kao i njegove knjige, ni pod koju cijenu ne smijem zaobići. Istanbul je jedan od gradova koji me i uživo fascinirao; nevjerojatno moćan, egzotičan, pomalo sjetan i beskrajno lijep. Knjiga obiluje crno-bijelim osobnim fotografijama Orhana Pamuka, i daje uvid u ovaj čudesni grad kako literarno tako i vizualno.

21 lekcija za 21. stoljeće – Yuval Noah Harari

Knjigu je napisao izraelski povjesničar, koji se smatra se jednim od najinovativnijih mislioca. Sagledava pitanja i problematiku današnjice, koja će odrediti našu budućnost. Jako me zanimala njegova perspektiva na ono što dolazi. Kako će umjetna inteligencija utjecati i transformati naše živote? Koliko su postojeći politički sustavi uspješni? Čemu bismo trebali podučavati djecu? Kako razlučiti relevantne vijesti i informacije od onih irelevantnih i lažnih? Ova knjiga je svojevrsni putokaz, da se s vremenom ne bismo pretvorili u Alisu koja lovi zeca u šumi u nedogled.

Karapandža moji najdraži recepti

Ovu knjigu sam dobila na poklon od Marijove bake Zdenke, i ima svoje mjesto na našoj trpezi. Otvorim je s vremena na vrijeme kad sam u Dubrovniku. Vjerujem da ću je u budućnosti koristiti još više.

Kako biti Parižanka u svakoj prilici – Caroline de Maigret,AnneBeresttt, Sophie Mas, Audrey Diwan

Zabavna knjižica koju sam pročitala već dva puta i dobro me nasmijala. Četiri realizirane Francuskinje iznose svoje stavove o ljubavi, braku, kulturi, stilu, ljepoti, pa i francuskoj kuhinji na njihov svojstven način. Knjiga je protkana humorom koji je vezan uz ironične životne situacije, ali i mudrošću koja doprinosi kulturi življenja. Ova literatura je idealna za ženstveniju publiku.

Against Voluptuous Bodies, Late Modernism and the meaning of painting – J.M. Bernstein

Posljednja knjiga na ovoj listi, nalazi se upravo ispred mene na stolu. Govori o povijesti i teoriji umjetnosti kasnog modernizma te značenju slikarstva u tom periodu. Jako je bitna za moje umjetničko djelovanje, a kao što se da iščitati iz priloženoga, nisam je još krenula čitati, iako sam trebala već prije 10 dana. Stoga bolje da krenem. I želim vam sve najbolje u 2021. godini!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA