29.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiInteruniverzitetski centar Dubrovnik proslavio 50 godina uspješnog i kontinuiranog rada

Interuniverzitetski centar Dubrovnik proslavio 50 godina uspješnog i kontinuiranog rada

Interuniverzitetski centar Dubrovnik (IUC) je između 29. rujna i 1. listopada proslavio 50 godina osnutka, te uspješnog i kontinuiranog djelovanja. Tim povodom u Dubrovniku se, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, gosp. Zorana Milanovića održala međunarodna konferencija Poticanje uključive internacionalizacije – uloga i odgovornost znanosti u suočavanju s globalnim izazovima.  

Tema konferencije je koncipirana oko povijesti i misije Interuniverzitetskog centra, ali i oko aktualnih zbivanja na koja akademska zajednica nastoji dati odgovore, a koje se tiču svjetskih kriza, od klimatskih promjena, migracija, pandemija do nasilnih međunarodnih konflikata.

Sudionike je na samom otvaranju pozdravio Prof. Sigmund Grønmo, predsjednik Vijeća IUC-a, nakon čega su slijedili pozdravni govori osnivača Centra, Prof. Ørjara Øyena, Dr. Peter Fischer Appelta i Gđe. Berte Dragičević. U ime Dubrovačko-neretvanske županije, okupljene je pozdravila gđa. Ana Čeović, privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport, u ime grada Dubrovnika gradonačelnik gosp. Mato Franković, te u ime predsjednika gđa. Jadranka Žarković, Savjetnica Predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje.

Program je započeo javnim predavanjem Ksenije Turković, profesorice prava, donedavne sutkinje i potpredsjednice Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu na temu promicanja digniteta i poštivanja vladavine prava kroz obrazovanje i znanost. Nakon prijema u atriju, sudionici su imali prilike uživati u koncertu Dubrovačkoga simfonijskog orkestra u Kneževom dvoru, koji je kao obljetnički poklon IUC-u omogućio Grad Dubrovnik.

Drugi dan programa, plenarna izlaganja su bila rezervirana za teme bio-medicinske i društvene perspektive pandemije, podučavanja u međunarodnom okruženju, akademskih sloboda, te uloge sveučilišta u organiziranju uključive međunarodne suradnje. Izlagači su bili Prof. Thomas Mettenleiter, Sir Geoffrey Nice, Dr. Nevenka Tromp, Dr. Wilhelm Krull, Dr. Kriszta Kovács, Prof. Gunn Elisabeth Birkelund i Prof. Henk Kummeling. Također su organizirane i brojne paralelne sesije na teme sigurnosti i uključivih praksa u obrazovanju.

Posljednjeg dana programa održalo se 17. Vijeće Inter-Univerzitetskog Centra na kojemu su sudjelovali predstavnici članica IUC-a (hrvatskih i međunarodnih sveučilišta) koji su tom prigodom odredili nove smjernice razvoja akademskih programa IUC-a, te izabrali novu upravu. Za predsjednika Vijeća je izabrana Prof. Margareth Hagen, rektorica Sveučilišta u Bergenu, za potpredsjednicu Vijeća Prof. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci. Za generalnog direktora IUC-a izabran je Prof. Ivan Šimonović sa Sveučilišta u Zagrebu, a za zamjenika generalnoga direktora Prof. Wieger Bakker sa Sveučilišta u Utrechtu. Prof. Krunoslav Pisk, dosadašnji dugogodišnji generalni direktor Centra je proglašen počasnim članom IUC-a.

Na vijeću je posebno istaknuta hvalevrijedna donacija koju je Interuniverzitetski centar dobio.

Naime, Mirjan Damaška, emeritus profesor prava na Yale-u, pri IUC-u je osnovao „Fond stipendiranja Marija i Mirjan Damaška“ koji je namijenjen studentima iz zemalja JI Europe, ali i drugih zemalja pogođenih sukobima ili nestabilnostima koji sudjeluju na pravnim ili programima sprečavanja masovnih zločina u organizaciji Inter-univerzitetskog centra.

Ovom donacijom Prof. Damaška je proširio svoju raniju filantropsku aktivnost s obzirom da od 2014. godine na zagrebačkom Pravnom fakultetu djeluje zaklada „Marija i Mirjan Damaška“ s ciljem poticanja suradnje na području znanstvenih istraživanja između zagrebačkog Pravnog fakulteta i znanstvenih ustanova u inozemstvu.

Ova donacija značajno će doprinjeti uključivoj internacionalizaciji za one sudionike kojima bi programi Interuniverzitetskog centra bez financijske potpore ostali nedostižni.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA