21.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaNaša čeljadKnjige po izboruINES NANIĆ Za mene je knjiga sredstvo za smirenje, sredstvo za edukaciju...

INES NANIĆ Za mene je knjiga sredstvo za smirenje, sredstvo za edukaciju i inspiraciju i sredstvo za uspavljivanje

Protekle dvije godine u moj su život uvele puno više čitanja nego inače, a sve zahvaljujući mojoj neutaživom žeđu za dodatnim obrazovanjem pa sam od jeseni 2021. godine do neki dan čitala stručnu literaturu pohađajući program magisterija znanosti pri RIT Croatia. U to vrijeme čitanje beletristike nije dolazilo u obzir, čisto radi pomanjkanja vremena jer se Bogu hvala, event industrija povratila u punom pogonu od lani nakon dvije teške event-free COVID godine, kaže Ines Nanić, vlasnica agencije za vjenčanja i eventove.

Mali djelić moje apsolutne privatnosti vezan na knjige…Uz knjige sam odrasla- tata je kad sam bila mala bio trgovački putnik knjigama pa smo imali kompletne opuse od Krleže, preko enciklopedija i stručne literature (knjigu Tijelo je Stroj pročitala sam valjda 10 puta), do Agathe Christie koja je uz Mariju Jurić Zagorku obilježila moju srednju školu. Imali smo stotine knjiga doma. Toliko smo puno čitali svi skupa da smo u kupaonici imali policu s knjigama a umjesto book stoppera- komadiće wc papira.

U mojoj listi nećete pronaći puno razbibrige, samo zato jer još uvijek nemam vremena za istu a itekako mi je na listi, ali ako se razvijate u poslovnim mindsetovima, tu sam jaka. Za mene je knjiga sredstvo za smirenje, sredstvo za edukaciju i inspiraciju i sredstvo za uspavljivanje. Nema tog skrolanja koje može zamjeniti smirujućih par stranica neke nježne knjige. Ovako to kod mene izgleda, u deset naslova koje ne mogu nazvati mojim najdražim ali svakako nekim od nasolova koji su na mene ostavili najveći utjecaj i knjige kojima se redovito vraćam- svrstano u tri kategorije: poslovni i osobni razvoj, štivo za gušte i kuharice masnih stranica- i to ne nužno tim redom!

  1. Robert T. Kiyosaki: BOGATI OTAC, SIROMAŠNI OTAC: ovu sam knjigu pročitala dvaput i preslušala dvaput. Toliko pametnih poslovnih savjeta ima, bez obzira što je napisana prije punih 12 godina. Savjeti upravljanja osobnim financijama toliko su pratični, stvarni i upotrebljivi da ju doista preporučam baš svakome da ju doda na svoju listu, bio poduzetnik ili ne.
  1. Stephen R. Covey: 7 NAVIKA USPJEŠNIH LJUDI: izvrstan priručnik koji stvara holistički pristup putovanja prema poslovnom uspjehu. Većinu Coveyevih knjiga sam pročitala (toplo preporučam i 7 Navika uspješnih obitelji) i iako nisu ultra lake za čitanje, knjige su koje su mi uvijek pri ruci i kojima se redovito vraćam. Jako poučne i prosvjetljujuće, a u isto vrijeme apsolutno smislene i brilljantno sistematske.
  1. Michael E. Gerber: E-MYTH, Revisited: ima više od deset godina da su mi jedni divni klijenti preporučili ovu knjgu, kad samo još bila baby poduzetnica i njen lajt motiv: radi on the business a ne in the business je moja poslovna krilatica od tada, dakle više od desetljeća. Često se zapetljamo u poslovnim manevrima i pogubimo na tren ili duže, ali ova knjiga vam pomaže u svoj život uvesti način razmišljanja koji vas izvodi iz takvog labirinta. Jedan od najboljih poslovnih priručnika koji sam imala prilike pročitati!
  1. Davor Roštuhar: LJUBAV: većina misli da sam u poslu evenata i vjenčanja a ja vam kažem da je to posao ljudi, odnosa i veza. Roštuharovu Ljubav sam dobila na poklon od drage prijateljice prije nekog vremena i tek mi je nedavno došla na red, nježno se smjestila na mom noćnom ormariću i umiri svojim pričama o ljudima kojima je ljubav sve do onih koji u svom rječniku nemaju riječ ljubav baš svaki stresni dan i podsjeti me da nikad ne znamo dovoljno o ljudima. Veličanstvena knjiga, divno pisana i protkana trenucima koji su opipljivi.
  1. Danijela Crljen: STRAH OD KUPINE: prvo, koliko sam ponosna na svoju prijateljicu i kolegicu koja je uz sve obaveze, dvoje djece, punim radnim vremenom i svime što nam život nosi, uspjela- napisati knjigu. I to kakvu knjigu! Mnogi od nas misle da će napisati knjigu. Eto, ja prva. Ali nikako početi. Nije to tako lako kao što se čini, o ne. Strah od kupine knjiga je ispunjena pričama koju svaka žena treba pročitati (a i muškarac!), tako divno pisana suvremena književnost, tako čitka a duboka da ju možete čitati iznova u više navrata. Evo ja nikako da dobijem svoju natrag od susjede koja ju čita- treći put i kaže da je njena da bi bila podcrtanih redaka na baš svakoj stranici! Ako vam to nije razlog za kupnju ove knjge (a usput ćete podržati našu Danči u njenom literarnom pohodu!), onda ne znam što jest!
  1. Sarah Napthali: BUDIZAM ZA MAJKE: kad je ovu knjigu moja mama našla na mom noćnom ormariću, nimalo joj nije bilo drago jer dolazim iz tradicionalne katoličke obitelji praktičnih vjernika i sam Novi zavjet Biblije sam pročitala četiri puta. Ali ova knjiga, koju sam dobila od potencijano najnačitanije osobe koju poznajem- moje šogorice, toliko je divan vodič kroz smireno roditeljstvo i žongliranje kroz sve što život ženama-majkama donosi. Uz vježbe disanja i meditacije (čemu ja nikako nisam vična!) krcata je praktičnim savjetima kako staloženo kročiti kroz burni uragan života, hormona i majčinstva. Pročitala sam ju nebrojeno puta, ponekad samo stranicu a ponekad poglavlje. Najtoplija preporuka, bez obzira koje ste vjeroispovjesti!
  1. Jackie Collins: JAČE OD GRIJEHA: ovo je jedna od knjiga koja je živjela na polici naše kućne gornje kupaonice, moji su ju čitali iznova i iznova a ja tek kad je došao lock down koji me dovoljno usporio iz moje 27. brzine da se vratim svojoj omiljenoj razbibrizi- čitanju knjiga uz čašu/bocu vina. Savršeno zabavni roman na 800 stranica koje ćete pročitati u dahu, pun njujorških priča iz osamdesetih krcatih seksom, kriminalom i mafijom idelan je izbor za nakon sezone. Dobro sam i samu sebe podsjetila, došlo je vrijeme da se Jackie i njena Lucky ponovo nađu u mojim rukama!
  1. Charles Bukowski: FAKOTUM: većinu knjiga sa ove iste preporučujem svakome! Bukowski pak definitivno nije za svakoga! Čovjek koji je tugu nazvao proizvodom inteligencije- naprasan, sirov, prost ali apsolutno briljatan u svom pisanju nije za svačiji ukus. Bukowskog mi je pak otkrio muž i ludo sam mu zahvalna na tome- sušta supronost onome što inače čitam ali pravo osvježenje u buntovništvu književnosti. Bukowski se generalno osvrće na stanje američkog i losanđeleskog društva pišući o onome o čemu rijetki pišu a još rijeđi čitaju. Kao što sam rekla da Strah od kupine preporučujem svakoj ženi, tako Faktotum preporučujem muškoj strani publike- životne priče razočaranog poštara čiji je život obilježilo siromaštvo, alkoholizam i loše veze- Henryija Chinaskija, fantastična su proza.
  1. Paulo Coelho: HODOŠAŠĆE: i inače obožavam Coelhove romane. Tko god ga zove lajt piscem koji piše za ljude koji ne znaju koju knjigu spomenuti pa spominju Alkemičara, u apsolutnom je krivu i nije ga dovoljno čitao. Britkost ovog romana koje nas vodi kroz fascinantno duhovno putovanje hodošašća Santiago de Compostelo ponukao me na razmišljanje o mnogim perspektivama mog života i pronalaženje izvanrednog u svakodnevici. Uostalom svaka njegova knjiga ima taj učinak na mene. Ako vam treba malo buđenja, a da je pritom i ugodno, pročitajte si malo Coelha.
  1. Sandra Rončević: MRCU OVOG, ZERU ONOG: knjiga koja ide na kraj moje iste je u biti kuharica! Kuharica koju mnogi nazivaju knjigokuharicom jer je puna fantastičnih priča iz života autorice te poveznice recepata s njenim i životom njene obitelji. Također, puna je fantastičnih i realnih recepata koji uvijek dobro dođu. Sličnim stilom piše jedna od mojih najdražih žena- Ana – Marija Buić, dobro nam znama Dubrovkinja čije kuharice vjerojatno krase većinu lokalnih kuhinjskih polica – moja omiljena je Pantarul doma, kao i Mala Božićna. Divno je putovati kroz nečiji život kroz kuhinjske oči. A usput skupit ozbiljnu kolekciju recepata koji su na „brzom biranju“.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA