28 C
Dubrovnik
Naslovnica Vijesti In memoriam Mato Jerinić - "odnijeli smo te u Trnovicu ko'malu ticu"

In memoriam Mato Jerinić – “odnijeli smo te u Trnovicu ko’malu ticu”

U prostorima Udruge antifašista Dubrovnik održala se jutros komemoracija za nedavno preminulog Mata Jerinića, profesora, novinara, književnika, pjesnika i publiciste, koji je svojim neumornim stvaranjem i kritikom društva zadužio generacije i generacije Dubrovčana.

Minutom šutnje obitelj, prijatelji i poznanici odali su počast preminulom, a potpredsjednik Udruge Jadran Barač podsjetio je prisutne na život i djelo pok. Mata Jerinića.

“Tužna vijest je u srijedu, 22 srpnja, prostrujala Gradom. Poslije teške bolesti, od koje je bolovao od kraja prošle godine, umro je u osamdeset prvoj godini naš Mato Jerinić, jedan od istaknutih stanovnika Grada Dubrovnika, kojemu je podario desetljeća predanog rada i ljubavi, poznati dubrovački profesor, novinar i urednik, književnik, pjesnik i publicist, koji je zadnje dvije godine bio predsjednik naše Udruge antifašista Dubrovnik u kojoj je aktivno djelovao dvadesetak godina.

Osnovnu školu i Gimnaziju je završio u Dubrovniku, što ga je odvelo u Zagreb gdje je diplomirao psihologiju na Filozofskom fakultetu. Ali njega je uvijek više mamio zov pisane riječi i umjetnosti tako da u svojoj struci, kao psiholog, i nije puno radio.

Opijen naprednim idejama i antifašizmom, kao civilizacijskom tekovinom novog doba, živio je ponosno od najranije mladosti do kraja života. U naročito plodnom životu je, uz obavljanje redovnih radnih dužnosti, volonterski obavljao mnoge odgovorne društvene i političke dužnosti, a najradije se pak pisao, stvarajući brojne novinske članke kao novinar i urednik u Slobodnoj Dalmaciji i Radio Dubrovniku gdje postaje urednik Dnevnika, a njegovi britki komentari često su objavljivani i na Radio Zagrebu.

Jerinić je bio istinski kroničar dubrovačkih zbivanja i pokazivao je izraziti spisateljski poriv u svim žanrovima zanata, u neprestanoj borbi ka istini i prevladavanju anomalija u lokalnoj zajednici. Oštar prema devijacijama, ne štedeći pritom nikoga, nerijetko je bio na udaru vlastodržaca.

Mato Jerinić je bio čovjek sa stavom, a to je najviše što čovjek može posjedovati u novinarstvu i u tome može biti istinski uzor mlađim naraštajima. No, ono što je najvažnije reći o novinarstvu Mata Jerinića jest to da je on njega živio, a živio je tako da, pored svih profesionalnih dostignuća, na širokom polju će zauvijek ostati upisana ljubav prema čovjeku. U jednoj njegovoj zbirci piše: Čovjek mi je najviše stremljenje i jedina potreba, a kad bi se to ugasilo, od mene bi ostalo samo ništa.

Iznad svega je uživao pišući i stvarajući svojih ukupno dvadeset sedam knjiga, od prve „Tako piše u njedrima drače“, knjige poezije posvećene njegovoj rodnoj Trnovici, do posljednje knjige epigrama „Oči straga glave“, zapravo knjižice koja staje u svaki đžep ili torbicu. U književnom opusu Mata Jerinića su pored poezije romani i drame od kojih je jedna za mlade prikazivana u Kazalištu Marina Držića. U bogatom djelovanju u kulturi bio je urednik časopisa Dubrovnik, jedan od osnivača i predsjednik Udruge dubrovačkih pisaca koja okuplja i potiče literarno stvaranje posebno mladih dubrovačkih literata, a ostat će zapamćena njegova brojna aktivna sudjelovanja u otvaranju likovnih izložbi u Gradu i šire, kao i brojna predstavljanja knjiga i nezaboravne večeri poezije. Bio je neizostavan u mjesečnim druženjima članstva naše Udruge antifašista i volio je sa članovima Udruge zaigrati nezaobilaznu tombulu. Ipak, u stvaralačkom kulturnom djelovanju Mata Jerinića posebno mjesto je imala i Likovna kolonija u njegovoj rodnoj Trnovici koju je s grupom entuzijasta organizirao posljednjih dvadesetak godina. Na njoj se posljednje svibanjske subote u Trnovici okupljalo stotinjak likovnih umjetnika iz Dubrovnika, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i drugih zemalja, kao i brojni ljubitelji druženja s umjetnošću tako da je ta zadnja svibanjska subota u Trnovici postala istinski blagdan druženja s umjetnosti.

Mato Jerinić bio je poznat kao srdačan i vedar, i kao takav bio je rado viđen u društvu, ali bio je nadasve skroman, pošten i čestit čovjek. Ljudina, kako se to zapravo kaže! Otišao je tiho na put bez povratka ostavivši veliku prazninu, tugu i bol u svojoj obitelji, i među brojnim poštovateljima, prijateljima, znancima i među nama dubrovačkim antifašistima”, zaključio je Barač.

“Odnijeli smo te u Trnovicu, ko’ malu ticu u tvoju, u našu, Trnovicu. Neka ti je laka trnovička zemlja, koju si tako volio, kazao je kratko Pero Grošeta, Jerinićev prijatelj i član Likovne kolonije Trnovica.

Predsjednik Udruge antifašista Marinko Vlašić je kazao kako je udruga primila brojne izraze sućuti od sličnih udruga iz cijele Hrvatske, ali i bivše države.

Kratka komemoracija koja se održala u premalenom prostoru Udruge, ipak ostavlja dojam da je gospar Mato zaslužio više, jer je iza sebe ostavio zbilja bogato književno i novinarsko djelo. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

PODIGNUTA OPTUŽNICA U Dubrovniku prevara oko nasljednika nekretnina i novčanih sredstava

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je 7. kolovoza 2020. podiglo pred Općinskim sudom u Dubrovniku optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske (1952.) zbog...

Kakve knjige voli Hrvoje Ivanković?

Nevoljko kreirajući ovu „top listu“ više sam mislio na knjige koje sam izostavio nego li na one koje sam u nju uvrstio,...

“Ulicama našeg Grada” – idući tjedan Brass kvintet i klapa FA Linđo

Kulturno – zabavni program "Ulicama našeg Grada" kojeg organiziraju Grad Dubrovnik, Turistička zajednica Grada Dubrovnika nastavlja se i idućeg tjedna....

Dubrovnktv.net

Slavonskobrodski biciklisti: “S ponosom prođemo kroz cijelu Hrvatsku i dolazimo u naš najljepši Grad”

Udruga slavonskobrodski biciklist i ove je godine, 11. put po redu, povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja...

SUSRETI UTORKOM: : “Oluja” je svim braniteljima dala krila pobjednika

Je li odlazak ministra Medveda u Grubore umanjuje žrtvu hrvatskih branitelja? Je li sazrelo vrijeme da predstavnik SDSS-a pođe u Knin...

PRIDRUŽITE SE U HLADU IGORU & DADU: Zvonimir Deranja Popaj

U ovotjednom izdanju hlada družili smo se s bivšim nogometašem Hajduka Zvonimirom Deranjom Popajem. Prošli smo kroz njegovu karijeru, klubove, saznali čime...

SUSRETI UTORKOM/ Božo Lasić: bolje je nego sam očekivao, ali stiže jesen…

Nisam pesimist, samo sam oprezan - kazao je Božo Lasić, konavoski načelnik na naše pitanje je li bio katastrofičan u procjenama...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić