34.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiIGNORANCIJA Margarita Bego iz Mlina se pita treba li se dogoditi tragedija...

IGNORANCIJA Margarita Bego iz Mlina se pita treba li se dogoditi tragedija da se “Maistra” “smiluje” i sanira kuću koja je njenoj obitelji opasnost

Poštovani, trebam HITNU intervenciju na zabatnom zidu kuće Molner i krovnim baldahinima dodatno oštećenim u potresu 22.4.2022. zbog prijetnje od urušavanja na moju kuću. Vrlo sam potresena i prestrašena, kao i moje dijete, jer nam je ta kuća postala opasnost za život – napisala je prije dvije! godine profesorica na dubrovačkom Sveučilištu, doc.dr.sc. Margarita Bego iz Mlina, nadležnima u hotelskom lancu Maistra koja djeluje u okviru Adris grupe, a koja u svom vlasništvu ima spomenutu kuću. U njoj se od 1984. godine ne živi, već je prepuštena zubu vremena, propadanju i urušavanju.

Na ovaj joj mail, kao i neke kojima je tražila sastanak s nadležnima iz Maistre u Rovinju, nikad nisu odgovorili. Stoga joj je jučerašnji potres i golim okom nastale nove pukotine i odcjepljenja dijelova kuće koji prijeti kako će joj pasti “na glavu” ili kuću, izazvao još veću paniku i osjećaj ugroze za svoj i život svoje kćeri. Ovo je bila kap koja je “prelila” njenu čašu tolerancije i strpljenja, pa u nedoumici što napraviti i kako odgovorne iz Maistre koji je godinama ignoriraju navesti da je uvaže, odlučila se na istup u medijima.

DANAŠNJI POTRES AKTUALIZIRA Treba li doći do tragedije da moćni hotelski lanac reagira?

Zašto ovaj hotelski lanac koji djeluje kao turistički segment poslovanja moćne Adris grupe uopće ne brine o ovoj nekretnini koja nagrđuje izgled mjesta, njihovih obnovljenih hotela u Mlinima, a predstavlja neizmjernu opasnost za život obitelji Margarite Bego, ona ne zna.

-Ne znam vam odgovorit na to pitanje i to me, u konačnici niti ne bi trebalo biti briga da ova oronula, zapuštena njihova nekretnina ne predstavlja ugrozu za moj život. Mene je strah sjedati na vlastitoj taraci da mi štogod ne padne na glavu, besmisleno mi je uložiti u vlastitu kuću jer mi se njihov krov i belvederi u svakom trenutku mogu srušiti na krov, u dijelu kuće mi je Elektrojug isključio struju zbog vlage koju ne mogu riješiti dok je njihova nekretnina u takvom stanju – samo je dio priče koju nam iznosi Margarita iz duge povijesti nemogućnosti ikakve komunikacije i volje turističkih moćnika da brinući o svome, njoj i njenoj kćeri osiguraju normalan i siguran život u njihovoj kući.

-U ovom trenutku vam govorim samo o aspektu naše sigurnosti jer je to najvažnije, ali s druge strane mi je onemogućeno ulaganje i bilo kakvi planovi koje bih potencijalno mogla imati, obzirom na atraktivnu lokaciju na kojoj cijelog svog života živim – kazala nam je Margarita, a da je to istina pokazuju i fotografije. Naime, njena obiteljska kuća se nalazi točno preko puta slavnog platana u Mlinima, pokraj rječice preko koje se prelazi starim kamenim mostom, što ovoj poziciji daje poseban, pa i pomalo egzotičan i jedinstven izgled.

Ne bi joj, stalno ponavlja, smetao avetinjski izgled susjedne nekretnine, da uz nju može sigurno i normalno živjeti. A ono što je najviše vrijeđa je, prema njenim riječima, bahatost koju osjeća kad nazove u urede Maiste dok moli da je prime i pokušaju riješiti taj problem koji joj zagorčava život.

-Što se mene tiče, vlasnici s tom nekretninom mogu učiniti što god hoće, neka je zamotaju u foliju, sruše i naprave cvjetnjak, neka rade što god hoće, samo neka i meni daju da normalno živim – rekla nam je Bego.

Doživljava li ovakvo ponašanje moćne hotelske kuće možda stanovitim pritiskom da odustane od svega, te im ponudi vlastitu nekretninu, čiju vrijednost i te kako podiže cijela taraca ispred nje, a koja je u njenom vlasništvu? Naša sugovornica kaže kako se ne usuđuje razmišljati tako daleko.

-Koja je njihova motivacija, ja zbilja ne znam. Niti se usuđujem kalkulirati, samo znam da sam se svih ovih godina nadala nekom pristojnom i uvažavajućem odnosu koji bi mi omogućio da normalno živim u svojoj kući, te da mogu bez straha izaći ispred kuće i uživati na taraci. Meni ni sad nije namjera niti želja da se “kačim”, niti da stvaram konflikte, ali ne znam što napraviti. Znate, u jednom trenutku postanete očajni, pogotovo kad od jednog visokopozicioniranog zaposlenika grupacije čujete posve neprimjerene komentare, a kad izrazite zabrinutost za sigurnost svog djeteta. U takvim se trenucima osjećate i bijesni i bespomoćni. S druge strane, ja imam posao koji volim, obiteljski život i ne znam se boriti s “velikima”, sve mi to oduzima ogromnu energiju koju bih radija usmjerila u nešto pozitivno i u rješenje svog problema na neki miran način – ispričala nam je Bego.

Adris grupa je, podsjetimo, Hotele Mlini, Astarea i Sheraton kupila 2018. godine iz grupacije Dubrovnik Riviera Anđelka Leka, odnosno njegovog HUP-a. Kad je obavljena ta transakcija u priopćenjima je stajalo kako ti hoteli postaju dio “vodeće hotelske nacionalne tvrtke”.

Dostavlja nam i rješenje iz, vjerovali ili ne, 2013. godine u kojima njen, u međuvremenu preminuli otac Miho, kao vlasnik granične čestice zemljišta, daje suglasnost na rušenje hotela Mlini uz uvjet da se sporna nekretnina sanira u roku od dvije godine! Prošlo je više od deset godina, a fotografije najbolje pokazuju što se s kućom dogodilo i na kakav način vlasnici o njoj “brinu”.

“Kuća duhova” se smjestila između novoobnovljenoh hotela Mlini i obiteljske kuće Margarite Bego.
Ovo je fasada na koju “puca pogled” sa strane platana

A da doživljaj bude potpuniji, valja vidjeti i njen stražnji dio.

U kući se ne živi od 1984.
U kući su, kaže Bego, porušeni stropovi i pregradni zidovi, tako da je ona još nestabilnija.
Stražnji dio kuće Molnar koja graniči s kućom Margarite Bego.

Očekujemo i odgovore na pitanja koja šaljemo Maistri, ali i u Općinu Župa dubrovačka. Može li se i na koji način zaštititi “obični” mali čovjek u srazu s “velikima”?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA