11.8 C
Dubrovnik
Petak, 2 prosinca, 2022
NaslovnicaLifestyleIDEJE ZA UKUSAN I BRZ OBJED: volite rižot s okusom mora?

IDEJE ZA UKUSAN I BRZ OBJED: volite rižot s okusom mora?

Želite za objed nešto ukusno, slasno i jednostavno? Imamo tri odlična recepta.

 

Rižoto s plodovima mora (30 minuta)

Premda se najčešće se radi ljeti, rižoto s plodovima mora zbog lako dostupnih smrznutih plodova mora možete pripremati tijekom cijele godine.

Za pripremu rižota s plodovima mora (frutti di mare)  trebat ćete sljedeće sastojke:

– jedno pakiranje plodova mora (300 grama)

– 350 grama riže

– 100 ml bijelog vina

– jedna litra povrtnog (ili ribljeg) temeljca

– jedan luk

– jedan češanj češnjaka

– jedna žlica maslaca

– sol, papar i maslinovo ulje

Priprema je vrlo jednostavna i ne zahtijeva više od pola sata!

Na maslinovom ulju u loncu na laganoj vatri pirjajte češnjak i luk sve dok ne poprimi zlatnožutu boju a zatim dodajte rižu pa ju pirjajte oko 5 minuta.

U lonac dodajte 1 šalicu temeljca, a nakon što temeljac ishlapi dodajte vino. Kada vino ishlapi dodajte plodove mora i kuhajte sve dok riža ne omekša uz stalno dolijevanje temeljca i miješanje.

Ako u paketu s plodovima mora imate surimi štapiće, njih ubacite 5 minuta prije kraja kuhanja. Tada možete dodati i ostale začine te maslac. Ostavite 2 minute da rižoto odmori, te ga poslužite toplog, savjetuje Mamin kutak.

Rižoto od liganja (30 minuta)

Uz ovaj jednostavan recept možete pripremiti ukusan rižoto s lignjama za manje od pola sata!

Pripremite sljedeće sastojke:

– 500 grama lignji

– 250 grama riže

– 100 ml bijelog vina

– jedan crveni luk

– dva češnja češnjaka

– jedna litra vode (ili temeljca)

– maslinovo ulje, sol, papar, sjeckani peršin

Krenimo s pripremom finog rižota! U hladnoj vodi operite lignje te izvadite kost i utrobu a zatim na maslinovo ulje u veći lonac dodajte nasjeckani češnjak te luk, pa pržite dok ne promjeni boju.

Lignje izrezane na kolutove dodajte na poprženi luk pa dodajte još sol i papar te kuhajte oko 10 minuta. Dodajte bijelo vino i kuhajte još oko 10 minuta.

U lonac dodajte rižu i jednu šalicu temeljca pa sve to promiješajte. Kada riža upije temeljac, dodajte još temeljca. Kada je riža kuhana, rižoto pustite da miruje oko 5 minuta a nakon toga dodajte maslac u rižoto. Sjeckani peršin stavite na rižoto prilikom posluživanja, preporučuje Mamin kutak.

Crni rižoto od sipe (45 minuta)

Jeste li znali da ukoliko ne volite čistiti sipu, možete kupiti već očišćenu ribu.

Za pripremu crnog rižota od sipe trebat ćete sljedeće sastojke:

– 500 grama očišćene sipe (bez krakova)

– 300 ml ribljeg temeljca

– 300 grama arborio riže

– 100 ml bijelog vina

– jedan luk

– 3 češnja češnjaka

– crnilo sipe, maslinovo ulje, sol, papar, peršin

Zagrijte maslinovo ulje na tavi pa dodajte sitno sjeckani luk, protisnuti češnjak te komadiće sipe koju ste prethodno narezali na manje kockice. Pirjajte sipu oko 30-ak minuta – dok ne omekša. Dodajte bijelo vino pa kuhajte dok alkohol ne ispari. Sada možete dodati i sol i papar prema vašim željama.

U tavu sada dodajte rižu te crnilo sipe pa dobro promiješajte sve sastojke. Polako ulijevajte temeljac i stalno miješajte. Rižu kuhajte prema uputama proizvođača. Najčešće je to 10 ili 15 minuta, otkriva Mamin kutak.

Na rižoto prije posluživanja dodajte sjeckani svježi peršin, te poslužite toplo uz dodatak ribanog parmezana.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA