30.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaCrna kronikaPredsjednika kluba DORH tereti za lažne putne naloge i neistinite račune, odšteta...

Predsjednika kluba DORH tereti za lažne putne naloge i neistinite račune, odšteta preko milijun kuna

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je 26. svibnja 2021. donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1964.) zbog osnovane sumnje da je počinio više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u stjecaju s kaznenim djelima krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Budući da je okrivljenik i osoba koja stvarno vodi poslovanje triju trgovačkih društava iz Dubrovnika, a koji su zbog kaznenih djela za koja postoji osnovana sumnja da ih je počinio okrivljenik stekli znatnu nepripadnu imovinsku korist, postoji osnovana sumnja i da su ta tri trgovačka društva kaznenopravno odgovorna zbog kaznenih djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. Kaznenog zakona.

Postoji osnovana sumnja da okrivljeni 57-godišnjak u Dubrovniku, od početka 2012. do kraja rujna 2019. godine, kao predsjednik jednog kluba te kao osoba koja stvarno vodi poslovanje triju trgovačkih društava; u cilju da na štetu kluba sebi, drugima i naznačenim pravnim osobama pribavi protupravnu imovinsku korist; suprotno odredbama Zakona o udrugama, nije raspolagao imovinom tog kluba za ostvarivanje ciljeva i obavljanja djelatnosti.

Nakon što je klub dao pozajmice tim trima trgovačkim društvima, okrivljenik je, osnovano se sumnja, u ime tih trgovačkih društava ispostavljao neistinite račune klubu za usluge koje se nisu obavile na temelju čega je ishodio prijeboj međusobnih potraživanja čime je oštetio klub za 313.000,00 kuna.

Osnovano se sumnja i da je pored toga, u ime tih trgovačkih društava, ispostavljao račune za razne usluge izvršene klubu iako te usluge nisu izvršene, pa je klub neosnovano platio te račune oštetivši time klub za 48.100,00 kuna.

Koristeći se ovlastima raspolaganja novcem kluba, osnovano se sumnja da je za sebe uzeo i zadržao dio novca uplaćenog na žiro-račun kluba te u gotovini na ime članarina i drugih uplata čime je oštetio klub za 737.978,00 kuna.

Osnovano se sumnja i da je od nekih hotelskih kuća u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu pribavio hotelske račune na ime hotelskog smještaja za potrebe kluba iako se nisu koristile hotelske usluge, pa je tako klub na ime neosnovanih računa njemu isplatio 73.066,53 kune.

Osnovano se sumnja i da je okrivljeni 57-godišnjak pisao neistinite putne naloge na temelju kojih je sebi i drugima neosnovano pribavio 132.069,00 kuna na štetu kluba.

Neslužbeno se doznaje kako se radi o predsjedniku Plivačkog kluba Jug, Stanku Manenici. 

IZVOR: DORH

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA