20.8 C
Dubrovnik
Subota, 28 svibnja, 2022
NaslovnicaVijestiVIDEO: Hvala ti dragi Pavo što si svjedočio istinu svojim životom

VIDEO: Hvala ti dragi Pavo što si svjedočio istinu svojim životom

Ispod zvonika je jutros otkrivena spomen ploča Pavu Urbanu, koji je na današnji dan prije 30 godina, poginuo u 23. godini života upravo na tom mjestu, dok je svojim fotoobjektivom bilježio najgore razaranje svoga Grada.

U kamen zvonika uklesana je natpis “PAVO URBAN SNIMATELJ POGINUO JE NA OVOME MJESTU SNIMAJUĆI RAZARANJE DUBROVNIKA 6.12. 1991”

Svečanost je započela točno u 8 sati. Uz zvuke gitare glumac KMD Edi Jertec pročitao je kratak životopis Pava Urbana, koji je u Zagrebu 1991. upisao Akademiju dramskih umjetnosti smjer filmsko i televizijsko snimanje, ali studij nije započeo jer se vratio u Dubrovnik, kako bi ga branio. Svojim je fotoaparatom bilježio napade na Grad i okolicu te za vrijeme najgoreg napada na Grad poginuo.

Na otkrivanju ploče bila je i obitelj Pava Urbana, majka Mirjana, sestra Ljubica i otac Vlaho.

-Ovo će obilježje od danas biti trajno sjećanje na Pava – kazao je uvodno gradonačelnik Franković. Dodao je kako je Grad tada trebao ljude koji će ga braniti oružjem, ali i istinom.

“On je mogao nastaviti studirati u Zagrebu i rat gledati na televiziji, ali nije. Vratio se i svjedočio istinu o razaranju Grada. Hvala ti dragi Pavo što si svjedočio istinu o Gradu i to onim najvrjednijim, svojim životom”, kazao je gradonačelnik.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako Pavovo djelo ostaje za vječnost.

Prisutnima se obratila Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, kao izaslanica Vlade.

“U ovakvim trenutcima ljudi ne mogu ne pomisliti kako je kratko nečije vrijeme na zemlji, a kako je veliko njegovo djelo. Takav je život i djelo gospodina Pava Urbana. Po njegovim slikama je svijet vidio što se događa ovdje i što se događa u Hrvatskoj”, među ostalim je istaknula Vučković.

Gradonačelnik Franković i ministrica Vučković otkrili su ploču, a potom je uz zvuk gitare glumac Jertec pročitao kratki ekspoze o fotografijama Pava Urbana, autora Antuna Maračića, koji je uz umjetnika Slavena Tolja osmislio spomen ploču za Pava.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA