33.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 28 srpnja, 2021
NaslovnicaIzbori 2021Hrvatsko novinarsko društvo osudilo Vlahušićev pokušaj cenzure sučeljavanja na LTV-u

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo Vlahušićev pokušaj cenzure sučeljavanja na LTV-u

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) oštro je osudilo ponašanje kandidata za gradonačelnika Dubrovnika Andra Vlahušića, koji je pokušao spriječiti emitiranje predizbornog sučeljavanja na dubrovačkoj Libertas televiziji.

-Vlahušić je pokušao zaustaviti emitiranje spomenute emisije jer je njegov protukandidat Đuro Capor u preizbornom sučeljavanju spomenuo pravomoćnu presudu te postupke koji se i dalje vode protiv Vlahušića. Vlahušić je tijekom emisije propustio replicirati Caporu i tek je nakon snimanja voditelju i uredniku Libertas Televizije Matku Saltariću prijetio tužbom. Vlahušić, naime, tvrdi da je rehabilitiran 2019. godine, te da novinari nemaju pravo pozivati se na njegov dio biografije u kojem je osuđen za kriminal za vrijeme dok je bio gradonačelnik.

Hrvatsko novinarsko društvo smatra da javni interes uvijek mora biti na prvome mjestu i da građani imaju pravo znati sve o osobama koje se kandidiraju za visoke, odgovorne dužnosti pa i to da je neka osoba bila osuđena i rehabilitirana. Zakonski, rehabilitirana osoba ne smije biti pozvana na odgovornost, niti imati bilo kakve pravne posljedice, ali se medijima ne može braniti objava takvih informacija jer su istinite i od javnog interesa.

Prijetnje tužbama protiv medija koji takve informacije objave Hrvatsko novinarsko društvo smatra zastrašivanjem, stoji u priopćenju HND-a, koje potpisuje predsjednik Hrvoje Zovko.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić