30.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiHoćete li ulagati u prve narodne obveznice?

Hoćete li ulagati u prve narodne obveznice?

Ministarstvo financija objavilo je javni poziv za izdavanje obveznica koje su ponuđene građanima. Upis počinje u srijedu i trajat će tjedan dana u poslovnicama banaka koje sudjeluju u tom postupku. Najmanji ulog je 500 eura, a rok dospijeća dvije godine. Kamatna stopa je 3,25 posto. Prvim tzv. narodnim obveznicama u novijoj hrvatskoj povijesti Vlada želi prikupiti milijardu eura.

Na najmanji mogući iznos za kupnju obveznica od 500 eura zarada nakon isteka dvije godine bit će 32,5 eura. Na iznos od 5000 eura, nakon dvije godine, uz kamate od 3,25 posto, zarada će biti – 325 eura.

Građani koji, primjerice, u obveznice ulože 20.000 eura nakon dvije godine dobit će od države dodatnih 1300 eura. Svakako treba napomenuti da, ako nekomu novac zatreba prije isteka roka od dvije godine, iznos ostvaren prodajom obveznica na Zagrebačkoj burzi može varirati ovisno o kretanjima na tržištu te se može dogoditi da prinos bude i negativan, odnosno da se dobije manje od uloženog.

Kako stoji u dokumentu Ministarstva financija, prihod od kamata po obveznicama nije predmet oporezivanja. No postoje i izuzeci, pa bi porez mogli platiti oni koji obveznicu prodaju prije isteka roka dospijeća. Kapitalni dobici što će ih prodajom obveznica ostvariti fizičke osobe, porezni rezidenti, smatrat će se primicima po osnovi dohotka od kapitala od kapitalnih dobitaka i oporezivat će se porezom na dohodak od kapitala po stopi od deset posto i eventualno prirezom porezu na dohodak, piše u dokumentu.

Također, iz Ministarstva financija napominju da su porezni zakoni podložni promjenama. Primjenjivi porezni zakoni i praksa podložni su promjenama, što bi moglo negativno utjecati na tržišnu cijenu obveznica. Svaka takva promjena može uzrokovati promjenu poreznog tretmana obveznica u odnosu na ono što je imatelj obveznica shvatio da je bio slučaj u trenutku ulaganja. Ako bi se takvi porezi uveli u Hrvatskoj, to bi za imatelje obveznica predstavljao rizik da zbog dodatnih poreznih odbitaka dobiju manje novca od očekivanog, stoji u dokumentu ponude obveznica, u kojem se kao jedan od rizika navodi i inflacija, čiji rast izravno uzrokuje pad realnog prinosa od ulaganja u obveznice, piše HRT.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) u ponedjeljak objavljenoj brošuri istaknula je da je dospijeće obveznica jedno od važnijih elemenata na koje ulagatelj mora obratiti pozornost pri donošenju svoje investicijske odluke. Naime, u slučaju prodaje obveznice prije dospijeća, ako primjerice ulagatelju hitno zatrebaju uložena sredstva, postoji rizik da neće dobiti cjelokupni uloženi iznos jer prodajna cijena ovisi o tržišnim okolnostima u trenutku prodaje, pa ona može biti i manja od cijene po kojoj je obveznica kupljena, upozorili su iz HGK u svojoj edukativnoj online brošuri o obveznicama, dostupnoj na njihovim internetskim stranicama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA