28.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaHoće li radovi na Lapadskoj obali zbilja početi kada su najavljeni?

Hoće li radovi na Lapadskoj obali zbilja početi kada su najavljeni?

Gradski vijećnik Maro Kristić osvrnuo se u priopćenju za medije na najavljene radove rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale. Upitao je, između ostalog gradsku upravu kada će se stvarno krenuti s izvođenjem radova i hoće li to zaista biti u proljeće ove godine kako je najavljeno s obzirom na izvlaštenja i imovinsko – pravne probleme.

-Ne tako davno konačno smo dočekali lijepe vijesti o skorom početku radova na rekonstrukciji i proširenju Lapadske obale. Ovaj iznimno važan  projekt koji je na žalost godinama služio kao predizborna ješka za naivne birače sada je pred samim početkom realizacije. Prema informacijama koje su nam dostupne iz medija i javnih istupa gradske uprave ishođena je potrebna dokumentacija za gradnju, dobiveno je 70 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava, a nedavno je proveden i postupak javne nabave pa bi izabrani izvođač ili izvođači sa svojom građevinskom mehanizacijom sukladno najavama gradonačelnika u proljeće trebali započeti s izvođenjem dugo očekivanih radova.

Ovaj projekt, a i brojni drugi poput izgradnje ceste s Mosta dr. Franje Tuđmana do Pobrežja i groblja na Dubcu su dugo vremena čekali na svoju realizaciju zbog loših odredbi Zakona o izvlaštenju i utvrđivanju naknade koje su usporavale razvoj projekata od javnog interesa jer je svaka žalba u postupku izvlaštenja zaustavljala daljnji proces. Na moj prijedlog, uz potporu zastupnika Mosta i tadašnje vladajuće većine u Hrvatskom saboru sporne odredbe su izmijenjenu (žalba ne odgađa daljnji tijek postupka) i sada se projekti poput ovog i izgradnje ceste s mosta do Pobrežja koji bi još godinama čekali na realizaciju mogu puno brže  ostvariti i ostvaruju.

 Ovo posebno naglašavam jer se prije nekoliko dana u jednom našem tjedniku pojavio članak koji ostavlja sumnju na skori početak radova na uređenju i proširenju Lapadske obale upravo zbog neriješenih imovinsko – pravnih odnosa koje Grad ima s više fizičkih i pravnih osoba na  trasi buduće dvotračne prometnice sa šetnicom. Transparentne informacije o svim, a posebno ovako velikim, kako ih često nazivamo kapitalnim projektima moraju biti dostupne građanima u svakom trenutku kako bi se izbjeglo nepovjerenje i sumnje koje se svako malo pojavljuju u javnom prostoru. Stoga molimo gradsku upravu da javno objave sve, kako tvrde pravomoćne građevinske dozvole za svaku od faza uređenja i proširenja Lapadske obale te ugovor o osiguranju 70 milijuna kuna bespovratnih sredstava koji su gradonačelnik, ministar mora, prometa i infrastrukture te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata i programa Europske unije potpisali u svibnju prošle godine u gradskoj vijećnici Grada Dubrovnika.

Naime, svima je jasno kako se radovi ne mogu započeti bez da su postupci izvlaštenja okončani i bez da su ostali eventualno postojeći imovinsko – pravni problemi poput onog s koncesionarom luke nautičkog turizma Marina Gruž riješeni pa molimo i za ove dragocjene informacije kako bi javnost imala pravu sliku i mogla donijeti zaključak o tome kada će se stvarno krenuti s izvođenjem radova i hoće li to zaista biti u proljeće ove godine kako je najavljeno?

Također, gradonačelnik je više puta javno izrekao kako za ovaj projekt neće biti utrošena niti jedna kuna iz gradskog proračuna pa molimo i za informaciju o tome koliki su troškovi izvlaštenja, tko će ih platiti te postoji li opasnost da ćemo platiti penale na europska sredstva zbog kašnjenja s realizacijom projekta uzrokovanog   imovinsko – pravnim problemima koji nisu riješeni na vrijeme, upitao je gradski vijećnik Maro Kristić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA