33.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiHidrolog Ognjen Bonacci o brzoj cesti poviše izvora Omble: S kojeg stanovišta...

Hidrolog Ognjen Bonacci o brzoj cesti poviše izvora Omble: S kojeg stanovišta je ova varijanta najisplativija?

Građanska inicijativa Spasimo Omblu i njezine stanovnike obratila se svjetski  priznatom  hrvatskom hidrolog prof.dr.sc. Ognjenu Bonacciju radi zabrinutosti stanovnika Rijeke Dubrovačke oko izgradnje brze ceste Osojnik/Dubrovnik – Zračna luka preko Rijeku dubrovačku i izvora Omble. U nastavku prenosimo priopćenje, koje u ime Inicijative potpisuju Ljubica i Katarina Matović.

-Bonacci navodi kako su detaljni istražni radovi jedini prihvatljiv način za pouzdanije planiranje i projektiranje prometnica, osobito onih u kršu.

Istražni radovi znaju biti skupi i dugotrajni pa čak i nepouzdani, ali uvijek donose uštede jer omoguće izbjegavanje troškova u kasnijoj fazi izvedbe radova. Političari i investitori svjesno ih pokušavaju svesti na najmanju moguću mjeru. Proces reduciranja  istražnih radova  proširio se kao epidemija gotovo u cijelom svijetu, ističe prof.dr.sc. Ognjen Bonacci.

Pitamo se je li to bio slučaj i s ovom brzom cestom preko Rijeke dubrovačke kad su taj alternativni pravac Hrvatske ceste proglasile najisplativijim.

Zapitao se i ugledni hidrolog Ognjen Bonacci, koji nama je za pisanje ovog priopćenje dao izjavu koju prenosimo u cijelosti.

S kojeg stanovišta je ova varijanta najisplativija. Treba razmotriti i druge varijante, a usporedbe ne smiju biti samo kratkoročno ekonomski kriteriji. U tom smislu treba se ugledati na naše susjede iz Slovenije koji su mnogo kompleksnije i mnogo odgovornije pristupili valorizaciji i izgradnji svojih prometnica u područjima krša.

Izvor Omble i susjedne zemlje

Izvor Omble spada u krške fenomene svjetske vrijednosti te kao takav zaslužuje mnogo bolju pažnju od one koja mu se upravo sada ukazuje. Problem je da se sliv njegovog vodonosnika pruža kroz dvije države što otežava nužne i čini se sve žurnije procese kontrole s ciljem osiguravanja njegovog dugoročnog  održivog upravljanja i korištenja. U području gornjih horizonata odvijaju se brojni radovi koji su utjecali na hidrogeološki i hidrološki režim izvora Omble. Došlo je do naglog snižavanja temperature vode izvora o čemu se vrlo malo zna i o čemu se ne vodi računa. Hoće li i kako izgradnja ove prometnice utjecati ne samo na sam izvor i izvorsko područje već i na dijelove krškog vodonosnika u susjednoj državi pitanje je koje se tek treba istražiti. Treba ukazati na činjenicu da se posljednjih nekoliko godina ne definiraju protoci izvora Omble što je apsolutno nedopustivo, objasnio je prof. Bonacci.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA