28.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiHGK pruža podršku u alternativnom rješavanju sporova i lokalno i globalno, a...

HGK pruža podršku u alternativnom rješavanju sporova i lokalno i globalno, a posebice u kontekstu građevinskih sporova

Koja su aktualna pitanja oko upravljanja ugovorima i rješavanja sporova u infrastrukturnim projektima u regiji te koji su dostupni alati za rješavanje sporova, tema je konferencije Regionalna konferencija o arbitraži i alternativnom rješavanju sporova – sporovi u građevinskim projektima, koja se održava 2. i 3. listopada u Dubrovniku u organizaciji Međunarodne trgovačke komore (ICC) Hrvatska i Hrvatske gospodarske komore.

“Od svih slučajeva na razini ICC-ja, sporovi koji su se ticali građevine i energije prošle su godine činili čak 45 posto. Ta brojka govori o relevantnosti teme konferencije, uz odaziv više od 150 stručnjaka. Infrastruktura predstavlja sam temelj gospodarskog razvoja, stoga u njezinom razvoju moramo imati na umu sve rizike, strategiju koja stoji iza projektnog prijedloga, kao i dostupne alate za učinkovito rješavanje sporova”,  rekla je glavna tajnica HGK i ICC-ja Hrvatska Marina Rožić.

Aisha Nadar, viša savjetnica u Advokatfirman Runeland AB iz Švedska te potpredsjednica globalne Komisije ICC-ja za arbitražu i ARS, otvorila je konferenciju sa osvrtom na stogodišnjicu ICC-ja, naglašavajući da osnovna premisa osnivača ICC-ja i dalje opstaje do danas: trgovinom produbljujemo mir. Nadar ima iskustvo rješavanja sporova u koje su bile uključene organizacije kao što su Svjetska banka, Američka agencija za međunarodni razvoj i Ministarstvo obrane SAD-a. ICC je tijekom sto godina djelovanja imao ključnu ulogu u tome da arbitraža postane preferirani način rješavanja sporova među strankama iz svih zemalja te je stvorio odgovarajuću pravnu arhitekturu.

Jasminka Čorda Truhar, partnerica u Hanžeković & Partneri i predsjednica Komisije ICC-ja Hrvatska za arbitražu i alternativno rješavanje sporova, istaknula je da analiza rizika i pravilna odluka o raspodjeli rizika pruža mnogo više garancija za uspješno izvršenje ugovora o građenju jer raskid ugovora nije u interesu ni izvođača ni investitora, tako da je uvijek svrha da sve strane imaju uspješan završetak projekta te da riješe spor tijekom izvršenja ugovora“, rekla je Čorda Truhar.

S ciljem boljeg razumijevanja dostupnih alata za rješavanje sporova te uloge ICC-jevih pravila i usluga rješavanja sporova u uspjehu građevinskog projekta, na konferenciji je predstavljen i novi ICC-jev izvještaj na tu temu.  Nael G. Bunni, viši direktor u Bunni & Associates Limited iz Irske, je podvukao tri osnovne faze spora koje imaju opadajući trend s obzirom na važnost, pri čemu je period prije spora najznačajniji radi izbjegavanja troškova u usporedbi s periodom kada je do spora zapravo došlo i periodom kada je proces arbitraže započeo.

Logika je misli sporo, djeluj brzo’,  rekao je Bunni.

Yevhenii Vasylchenko, zamjenik savjetnika za alternativno rješavanje sporova u Međunarodnom centru za ARS u sklopu Međunarodne trgovačke komore (ICC), istaknuo je prednosti medijacije u odnosu na druge metode rješavanja sporova:

“Medijacija daje stranama kontrolu nad rezultatom kako u smislu odluke o sklapanju nagodbe tako i uvjeta bilo kakvog sporazuma o nagodbi. Fokusira se na budućnost, a ne na prošlost”,  rekao je Vasylchenko.

Ključna pitanja za uspješnu pripremu i provedbu ugovora

Na konferenciji sudjeluju međunarodni i domaći stručnjaci iz područja građevinskih sporova, alternativnog rješavanja sporova i arbitraže – inženjeri i arbitražni praktičari. Jedna od tema konferencije bila je i uloga konzultanta te voditelja projekta i inženjera na projektu u kontekstu raspodjele rizika, sporova iz ugovora o vođenju projekta i ugovora o uslugama inženjera.

Na panelu su sudjelovali Hrvoje Markovinović, profesor s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i član Međunarodnog arbitražnog sudišta ICC-ja, Kaj Möller, voditelj izvoza za najveću europsku multidisciplinarnu arhitektonsko-inženjersku konzultantsku tvrtku Sweco Group i bivši član Izvršnog odbora FIDIC-a, Siniša Radaković, konzultant iz jedne od vodećih konzultantskih tvrtki za graditeljstvo u Hrvatskoj Exstructa i Vladimir Skendrović, direktor certifikacije u certifikacijskom tijelu CAPM-CERT, ujedno i diplomirani inženjer građevinarstva s doktoratom iz upravljanja projektima.

Skendrović je govorio o općoj poziciji konzultanta u okviru građevinskih ugovora. “Iz mog iskustva, rekao bih da u velikom broju slučajeva podjela rizika nije balansirana, već postoji na štetu konzultanta”,  istaknuo je.

Izazovi kod prilagodbe ugovorne cijene

Po svojoj prirodi gradnja je vrlo lokalna, ali pored lokalnih potreba i propisa, potrebno je i misliti globalno kod sklapanja ugovora o građenju. “Građevinska aktivnost se u protekle dvije godine krenula oporavljati, ali uz izrazito turbulentnu krivulju i zbog problema s radnom snagom i cijenama materijala. Ono što u Hrvatskoj drži razinu aktivnosti je obnova od potresa te ulaganje u infrastrukturu. Po pitanju visokogradnje i niskogradnje bolji smo od prosjeka EU”,  rekla je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj, istaknuvši da je zbog poremećaja na tržištu važno identificirati razlike i neusklađenosti između ugovornog prava i prava javne nabave.

Na panelu o prilagodbi ugovorne cijene u turbulentnim vremenima sudjelovali su i Jovan Nikčević, rukovodeći partner i odvjetnik iz odvjetničkog ureda Nikčević & Kapor u Srbiji, Meliha Povlakić, šefica Katedre za građansko pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i Jakob Lothar Zeller, viši inženjer prometa iz Europske investicijske banke i EU programa Jaspers u Austriji.

Povlakić je govorila o pitanju promjene cijene i kako je potrebno iskoristiti mogućnost prilagođavanja ugovora pojedinim potrebama ugovornih strana i u kontekstu raspodjele rizika: “Ukoliko se strane ne dogovore o promjeni cijene, zakonodavac prebacuje rizik na naručitelja”,  pojasnila je Povlaković.

Na konferenciji će se održati i paneli o višestupanjskim klauzulama o rješavanju sporova te o specifičnostima građevinske arbitraže. Platinasti sponzor konferencije je Strabag. Zlatni sponzori su HŽ Infrastruktura i Odvjetničko društvo Kožul i Petrinović, dok je Odvjetničko društvo Hanžeković & Partneri brončani sponzor konferencije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA