10.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 1 prosinca, 2021
NaslovnicaPolitikaHDZ: u Županiji se nadaju koaliciji s DDS-om, u Gradu se smatraju...

HDZ: u Županiji se nadaju koaliciji s DDS-om, u Gradu se smatraju pobjedničkom strankom koja će složiti većinu

Predsjednik županijske organizacije HDZ-a, Branko Bačić, župan Dobroslavić i gradonačelnik Franković održali su danas u hotelu Adrija s koalicijskim partnerima Krešimirom Markovićem, Brankom Jerkovićem i Cvjetom Cvjetoviće konferenciju za novinare nakon održanog prvog kruga lokalnih izbora. Bačić je izrazio zadovoljstvo rezultatima izbora, dok je gradonačelnik Franković kazao da se radi o povijesnom uspjehu HDZ-ovog kandidata za graodnačelnik u prvom krugu. Istaknuo je i kako su građani svojim izborom poslali političke poruke te da je Andro Vlahušić dobio najveću političku lekciju.

„Iznimno smo zadovoljni izbornim rezultatom. Još jednom smo dokazali da je HDZ u Dubrovačko-neretvanskoj županiji stožerna stanka. Potvrdili smo dosadašnje rezultate. U prvom krugu smo pobijedili u deset jedinica lokalne samouprave, u devet općina i Metkoviću, dok nastavljamo izbornu utrku u drugom krugu u dva grada, Dubrovniku i Opuzenu gdje smo u sjajnim pozicijama, i općinama Blato, Lumbarda, Pojezerje, Lastovo i Župa Dubrovačka. Izgubili smo u Pločama, na Korčuli, Vela Luci i Smokvici. Izbori će se vrlo vjerojatno ponoviti u Župi i u općini Lumarda“, kazao je uvodno Branko Bačić te se osvrnuo na izborne rezultate kad je u pitanju utrka za čelnog čovjeka županije.

„U svim izbornim jedinica, u njih 22, uvjerljivo je pobjedio Nikola Dobroslavić, a naša lista za županijsku skupštinu pobjedila je u 20 jedinica lokalne samouprave, u svim osim u Pločama i Vela Luci. Temeljem tog rezultat u županijskoj skupštini imat ćemo 17 vijećnika, a već obavili razgovor s našim dosadašnjim koalicijskim partnerom, a uvjeren sam i budućim, DDS-om i nadamo se ćemo već prilikom konstituiranja skupštine imati 20 vijećnika“, kazao je Bačić te dodao kako će se u idućih 14 dana vratiti biračima, ukazati im na važnost kontinuiteta HDZ-a kako bi projekte naznačene u programu, od kojih je većina u realizaciji, dovršili i potaknuli razvoj županije.

„Uvjeren sam da ćemo u svim jedinicama u kojima se natječemo u drugom krugu i pobijediti. Važan nam je pobjeda Mata Frankovića, a sigurni smo da će i Nikola Dobroslavić biti naš župan u idućem manadatu“, zaključio je Bačić i potom prepustio riječ gradonačelniku Matu Frankoviću.

„Nakon prospavane noći i provedena analize, možemo potvrditi da smo zadovoljni izbornim rezultatom. Pobijedili smo na 99 posto biračkih mjesta u gradu, kako za gradonačelnika tako i za Gradsko vijeće. Polako, smireno, nudeći svoj program idemo u drugi krug. Važna je i stabilnost Gradskog vijeća. Imamo veliki koalicijski potencijal i jedina smo stranka koja može formirati Gradsko vijeće. Nitko ne može imati većinu, osim nas. U idućem razdoblju potrebna nam je stabilnost, koja se može ostvariti jedino sigurnom političkom situacijom u Gradskom vijeću. Optimistično smo kad je u pitanju drugi izborni krug“, kazao je Franković je dodao kako su Dubrovčani svojim izborom poslali puno jakih poruka.

„Najveću poruku poslali su gospodinu Vlahušiću. Pokazali su da nije nebitno kad se netko ogriješi o poziciju gradonačelnika. Dobio je najveću političku lekciju. Građani su poruku poslali i ostalim političkim akterima u Gradskom vijeću. Ugodno sam iznenađen sa osvojenim brojem glasova. Nisam se nadao da ću osvojiti 7300 glasova, gotovo 5 tisuće više od svog protukandidata, gospodina Vićana. Ovaj rezultat obvezuje, ali jamčim, da ću kao i do sad, predano, časno i pošteno, služiti gradu i iduće četiri godine, bez ikakvih političkih kompromisa, trgovanja i sličnog. Možemo razgovarati ako je interes grada na prvom mjestu, sve ostalo ne postoji. U drugom krugu idemo do političke pobjede, a potom u slaganje Gradskog vijeća“, kazao je Franković te dodao kako je izlaznost bila već nego prije četiri godine, što je također poruka birača, a kako u drugom krugu očekuje jednaku, ako ne i veću izlaznost.

Župan Dobroslavić osvrnuo se na izborni rezultat  te dodao kako je ostvaren rezultat odličan s obzirom na pobjede u svim gradovima i općinama te na činjenicu da je osvojio duplo više glasova od protukandidata, Boža Petrova.

„Osim što su dali potporu nama, birači su dali potporu i našem programu  kojeg smo do detalja razradili i predstavili javnosti. I dalje ćemo predano raditi na boljitku naše županije. Vodit ćemo konstruktivnu, korektnu kampanju temeljenu na programu, dosadašnjem radu, kvaliteti naših ljudi. Uvjeren sam da ćemo u drugom krug pobijediti i osvojiti mandate za župana i zamjenika, kao što smo osvojili većinu u županijskoj skupštini u kojoj ćemo prema dosad obavljenim razgovorima imati stabilnu većinu. Svi drugi sudionici skupštine su dobrodošli za suradnju na provođenju našeg programa. Pozivam ih da sudjeluju u daljnjem konstruktivnom razvoju županije“, poručio je Dobroslavić te dodao odgovarajući na novinarsko pitanje da postoji mala opasnost od manje izlaznosti birača u drugom krugu izbora, no da sve stranke očekuje isti problem.  Dodao je i kako nije imao preference po pitanju protukandidata u drugom izbornom krugu.

„Najvažnije je da su građani rekli svoje. U drugom krugu očekujemo daljnju potporu građana i pobjedu“, kazao je Dobroslavić.

Novinare je zanimalo i misli li Dobroslavić da je moguće da se glasovi njegovih protukandidata ujedine.

„Da su građani željeli promjene ne bi meni i našoj listi dali ovoliki broj glasova“, kratko je odgovorio Dobroslavić.

S obzirom na ostvarenim rezultat novinare je zanimalo misli i Franković da je bila pogreška što nije bio nositelj HDZ-ove lista za Gradsko vijeće.

„Odmah smo proveli analizu i rezultata s proteklih izbora. Broj osvojenih glasove liste je gotovo jednak onome od prije četiri godine, imam blagi pad, osvojili smo nekih 200 glasova manje. Išao samo sve do 2015., uvijek je to bilo do osvojenih 5900 glasova. Kad smo analizirali županijske glasove, ponovno smo u nekoliko stotina glasova. Vjerujem da se tu radi o biračima koji su skloni glasat preferencijski. Kada glasaju za gradonačelnika, ne glasuju isto kao i za listu. Mislim da razlika ne bi bila velika i da samo ja bio nositelj liste“, kazao je Franković te osvrnuo na komentare na društvenim mrežama u kojima se navodi da Pero Vićan ionako ne želi biti gradonačelnik, da je sve dogovoreno i da je Franković već sinoć mogao otvoriti šampanjac.

„Građani su ti koji odlučuju. U drugom krugu idemo ispočetka. Ne bih rekao kako gospodin Vićan ne želi biti gradonačelnik. Idemo se dalje natjecati idejama i programima, po završetku drugog kruga, sjest ćemo za stol i formirati Gradsko vijeće sa svim koji budu htjeli surađivati s HDZ-om. Prema informacijama kojima raspolažemo, želje za suradnjom ima sa više strana. Možemo ići programski, na razne načine“, kazao je Franković te dodao da sinoć nikoga nije nazvao jer da pobjednik ne zove druge, već oni njega.

„Nikad nisam išao za drugima, drugi idu za mnom ili ne idemo naprijed. Nazvao me i čestitao gospodin Vićan kao i gospodin Raguž. Vidjet ćemo“, kazao je Franković na pitanje je li to najava buduće koalicije s DDS-om.

Franković je komentirao i dva osvojena mandata liste Ivice Roka.

„Uvijek smo imali dio protestnih glasova. Kad smo gledali po terenu raspodjelu glasova za Gradsko vijeće, dio onih koji su dali potporu Ivici Roku dao je podršku i meni. Meni su dali podršku i neki SDP-ovci, po nikakvim kalkulacijama nisam mogao dobiti 7300 glasova isključivo simpatizera HDZ-a. Ljudi su prepoznali radi i vide da na lokalnoj razini nije bitna ideologija već biraju onoga koji zna i može. Iza nas je godina krize i pada proračunskih prihoda. Unatoč svemu zadržali smo dobar politički rezultat. Ovo je povijesni rezultat HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika u prvom krugu izbora“, zaključio je Franković.

Novinare su pitali Bačić je li ovo uistinu dobar rezultat HDZ-a na županijskoj razini s obzirom na gubitak vlasti u Korčuli i teški poraz u Pločama.

„Mislim da ćemo nakon drugog kruga, imati identičan, ako ne i veći broj jedinica lokalne samouprave nego 2017., kad smo završili sa 16 jedinica lokalne samouprave. Već ih imamo deset, a s obzirom na uvjerljive razlike u pojedinim jedinicama sigurno ćemo dostići taj broj od 16. Pri tome, imat ćemo jedna grad manje. Ako ne podigneš, visoku letvicu nećeš visoko skočiti, to vrijedi kako za život, tako i za politiku. Mi smo zaista podigli ljestvicu visoko i jako smo visoko skočili. U demokratskom društvu nije lako, a niti je možda ni dobro, imati apsolutnu vlast. Pokazali smo snagu. Ovo su deseti izbori po redu na kojima smo na razini županije iznad 40 posto. To je rezultat kojeg svi moraju poštivati, a mi ga iz mandata u mandat, ponavljamo. Nekad se u pojedinim gradu ili općini dogodi situacija, za koju  bi voljeli da se nije dogodila, ali takav je život, a i politika, to nam je ujedno i izazov za iduće izbore. Zadovoljan sam s rezultatima, to govori da birači vjeruju županijskom HDZ-u“, kazao je Bačić te potom komentirao izbore u ostatku Hrvatske.

„Vjerujem da će Hrvatska ponovno biti u plavom, možda sa čak i s boljim rezultatom na razini županija nego što smo ga ostvariti prije četiri godine. Zagreb nismo imali već šest mandata, a postigli smo rezultat bolji nego na prijašnjim izborima. U Primorsko-goranskoj županiji smo prvi put ušli u drugi krug. U Splitu smo u drugom krugu i to će biti nova utakmica na svega tri posto razlike. U Osijeku od 1990-ih nismo imali svog gradonačelnika, a imamo uvjerljivu pobjedu u drugom krugu“ kazao je Bačić te dodao kako je uvjetima kriza s kojima se Hrvatska u proteklim godinama suočavala vladati državom i suvereno pobjeđivati na izborima sjajan rezultat.

„Kampanju smo vodili korektno i pozitivno, na samom smo početku bili izloženi neugodnim, neprimjerenim izjavama na račun naših kandidata. Nismo odgovorili jer smo znali da će žitelji županije znati prepoznati rad i zalaganje“, kazao je dodao kako je gospodin Petrov jučerašnjih rezultat doživljava a kao uspjeh.

„Dobroslavić je pobijedio u Matkoviću. Poznavajući gospodina Petrova vjerujem da će on pokušati kampanju na drugi način, ali već je sad dokazao da nije išao pregrubo na gospodina Dobroslavića. Dalibor Milan je ostvario uvjerljivu pobjedu u Metkoviću, mislim da je to poruka Neretve i Metkovića Petrovu. Građani su prepoznali njegov rad, kao i osobnost“, kazao je Bačić te komentirao žalbu poništenje izbora na biračkom mjestu u Lumbradi.

„Znam da je pravilo ako se u kutiji nađe više glasova, nego što je birača, da se ti izbori poništavaju. Postoji drugosutpanjsko povjerenstvo, kao i Ustavni sud koji donosi konačnu odluku, prepustio bi to njima. Ne znam kako je do toga došlo. Kriv je birački odbor, to se nije smjelo dogodit“, kazao je Bačić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić