12.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 26 veljače, 2024
NaslovnicaPolitikaHDZ: Smanjit ćemo PDV na hranu i porez na dohodak, povećat mirovine...

HDZ: Smanjit ćemo PDV na hranu i porez na dohodak, povećat mirovine i prosječnu plaću…

Kandidati HDZ-a za X. izbornu jedinicu iz Dubrovačko – neretvanske županije Branko Bačić, Mato Franković i Nikola Dobroslavić predstavili su u hotelu Adria program “Sigurna Hrvatska” na konferenciji za medije. Istaknuli su što će napraviti ukoliko im građani daju povjerenje.


Bačić je prvotno ispričao ministricu poljoprivrede Mariju Vučković koja je također iz ove županije i na listi je, međutim spriječena je doći jer je u istom trenutku imala u Zagrebu konferenciju s ministricama poljoprivrede iz Njemačke i Austrije.

-Iza nas je mandat kojega je vodila Vlada Andreja Plenkovića, a koji je bio pun izazova no pokazali smo sposobnost vođenja i upravljanja državom. Odgovorili smo na krize koje su bile pred Hrvatskom i hrvatskim društvom. Mogu reći da je Hrvatska u vrijeme prije krize koronavirusa puno bolja i uređenija država danas nego što je bila kada smo preuzeli odgovornost upravljanja Hrvatskom – kazao je uvodno Branko Bačić.

Dodao je kako se rejting Hrvatske popravio te kako RH nikada nije imala bolji međunarodni ugled kako u Europi tako i u svijetu.

-Izdvojio bih krizu koja je nastupila zbog sloma najvećeg gospodarskog subjekta u Hrvatskoj – Agrokora, i Hrvatska je s posebnim zakonom priznatim od svih međunarodnih relevantnih institucija, tim smo zakonom vrlo učinkovito odgovorili na tu krizu i spasili tvrtku sa 60 tisuća radnih mjesta i još 150 tisuća radnih mjesta u brojnim kooperantskim tvrtkama i tvrtkama koje su poslovale s Agrokorom. Spasili smo sezonu 2017. koja je tada bila upitna s obzirom na slom Agrokora – kazao je Bačić te je dodao kako su se uspješno izborili i s migracijskom krizom.

Što se tiče programa HDZ-a Bačić je kazao kako će nastaviti s gospodarskim aktivnostima koji su prema njegovim riječima doveli do dobrih makroekonomskih pokazatelja.

-Naš je cilj nastaviti sa smanjenjem poreznih davanja, planirali smo smanjenje PDV-a na hranu, smanjenje poreza na dohodak čime će doći do povećanja plaće, time bi povećali prosječnu plaću u Hrvatskoj koja bi na kraju mandata trebala iznositi 7600 kuna. Da to nije predizborni mamac najbolje govori činjenica da je u mandatu iza nas povećana prosječna plaća za 1150 kuna, a u idućem mandatu planiramo povećanje za 900 kuna što mislimo da je ostvarivo. Planiramo i povećanje mirovina za 10 posto. Želimo poručiti mladima da ćemo poticati sa 130 tisuća kuna samozapošljavanje. Subvencionirati ćemo 20 tisuća novih stambenih kredita s iznimnom povoljnom kreditnom linijom – ističe Bačić dodavši kako Hrvatsku žele učiniti samodostatnom u poljoprivredi i energetici.

Rekao je i kako im je cilj ostvariti isti broj mandata u X. izbornoj jedinici kao i prije četiri godine, te kako je na biračima relativno lak izbor onome između Andreja Plenkovića i Davora Bernardića.

O projektima vezanim za Dubrovačko – neretvansku županiju govorio je župan Nikola Dobroslavić, koji je 14. na listi HDZ-a za X. izbornu jedinicu.

-Svaka stranka pred izbore ima tri temeljne ponude; ono što je stranka radila kroz protekli mandat, nudi svoj program i nudi svoje kandidate za odgovarajuće funkcije. HDZ na čelu s Andrejem Plenkovićem je odradio odličan mandat. Svladali smo dvije velike krize, jednu s Agrokorom, a druga je koronavirus. Plenkovićeva Vlada je razumjela sve prioritete u Dubrovačko – neretvanskoj županiji – ističe župan Dobroslavić.

Što se tiče programa, kazao je kako su mu najvažniji: brza cesta Zračna luka – Grad – Osojnik, autocesta Osojnik – čvor Metković, pelješka cesta od Brijeste do Perne, projekt navodnjavanja doline Nretve s branom na Neretvi, cjelogodišnja helikopterska hitna služba…. -To je ono što će ova Vlada napraviti nakon izbora, a što je već zapravo određenim radnjama i započela – kazao je Dobroslavić.

Mato Franković kao peti na listi HDZ-a u X. izbornoj jedinici istaknuo je kako je najveći uspjeh ove stranke ekonomska suverenost i globalna prepoznatljivost.

-To su elemntarne činjenice koje nitko ne može opovrgnuti. Razmišljajući koliko je koja Vlada poslije rata učinila za Grad Dubrovnik i njezine građane, nijedna nije napravila toliko kao ova. Podsjetit ću prije svega na imovinu koju je država poklonila Gradu, a koje danas dobivaju nove dimenzije pa sve do rješavanja “gordijskog čvora” sa žičarom. Spomenut ću samo i investicijski ciklus u kojemu je itekako sudjelovala Vlada RH, prije tjedan dana su započeli radovi na dionici Mali Zaton – Štikovica na cesti koja se nalazila u užasnom stanju i koju nitko nije dirao 35 godina – kazao je Franković.

Za njega osobno najznačajnije je to što je Vlada vratila kruz terminal Gradu Dubrovniku.

-To je nešto što je dalekosežno i što će se u budućnosti pokazati kao jedan od najvrjednijih i najznačajnih projekata, ali i alata budućeg upravljanja turizmom. Grad Dubrovnik bez alata ne može ništa, može biti samo pasivni promatrač u turističkom smislu. Izbori su za dva tjedna i msilim da je izbor vrlo jasan našim sugrađanima, ili Plenković ili Bernardić. Siguran sam da će naši sugrađani odabrati onoga tko može biti lider i onoga tko može izvesti Hrvatsku dalje u jednom dobrom i kvalitetnom smjeru, a istovremeno očekujući gospodarstvo i radna mjesta – zaključio je Franković.

Bačić je na kraju kazao kako će HDZ nastaviti sa svojom kampanjom bez obzira na koronavirus, odnosno kako će nastojati susrete održavati na otvorenom te će održavati fizičku distancu, a držati će se i uputstava HZJZ-a.

-Poštivati ćemo upute koje su propisane, ukoliko Državno izborno povjerenstvo koje je nadležno za provedbu izbora propiše i utvrdi neka druga postupanja koja će biti restriktivnija mi ćemo se u HDZ-u u potpunosti ponašati sukladno tim novim eventualnim mjerama – rekao je Bačić koji za sada ne vidi razloga da se ne kreću među građanima.

Na novinrasko pitanje hoće li gradonačelnik Mato Franković ići u Hrvatski sabor, gradonačelnik je odgovorio:

-Ukoliko to bude u interesu Grada Dubrovnika onda da, ukoliko to ne bude u interesu Grada onda ne.

Kandidati HDZ-a na listi za X. izbornu jedinicu:

1. VILI BEROŠ 2. BRANKO BAČIĆ 3. BLAŽENKO BOBAN 4. ANDRO KRSTULOVIĆ OPARA 5. MATO FRANKOVIĆ 6. ANTE MIHANOVIĆ 7. GORAN DODIG 8. IVAN BUDALIĆ 9. MARIJA VUČKOVIĆ 10. PETAR ŠKORIĆ 11. JURE BRKAN 12. DANICA BARIČEVIĆ 13. ANTE BAČIĆ 14. NIKOLA DOBROSLAVIĆ

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA