29.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaHDZ nastavlja s unutarstranačkim izborima - imaju li Franković i Bačić konkurente...

HDZ nastavlja s unutarstranačkim izborima – imaju li Franković i Bačić konkurente na jugu Hrvatske?

Kako sada stvari stoje, Mato Franković neće imati konkurenta za predsjedničku funkciju u dubrovačkom HDZ-u, no za poziciju potpredsjednika će zasigurno interes biti veći. Kandidatura za jednoga od potpredsjednika ujedno će za Marka Potrebicu biti najveći test među članstvom. Ukoliko Branko Bačić odustane od kandidature za županijskog šefa HDZ-a, očekuje se da će ga na tom mjestu zamijeniti Blaž Pezo. U ostalim općinama se ne očekuju promjene, ali se s pažnjom prate događanja u Župi dubrovačkoj. Najavljeni unutarstranački izbori prethode lokalnim izborima zbog čega imaju dodatnu dimenziju. O kandidaturi sadašnjeg župana Nikole Dobroslavića za još jedan, četvrti mandat na čelu Dubrovačko-neretvanske županije, još nije odlučeno.

Na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a sinoć je donesena odluka – unutarstranački izbori se nastavljaju 22. studenog izravnim izborom šefova i potpredsjednika općinskih, gradskih i županijskih organizacija, a 6. prosinca bit će drugi krug, ali i birat će se izaslanici za Opći Sabor HDZ-a na kojem će se delegatski birati članovi Predsjedništva te stranke. Kada će se održati taj Sabor HDZ-a još nije poznato i ovisit će o epidemiološkoj situaciji.

Proces izbora počeo je u ožujku, kada su izabrani predsjednik i zamjenik predsjednika te četiri potpredsjednika stranke. Nakon izbora Andreja Plenkovića, Toma Medveda, Olega Butkovića, Ivana Anušića, Zdravke Bušić i Branka Bačića, zbog epidemiološke situacije proces izbora u vladajućoj stranci je stavljen “na poček”.

I dok mediji prenose kako u stranci postoje problemi s izborom kandidata za velike gradove poput Zagreba, Splita, pa i Vukovara, čini se kako na jugu Hrvatske neće ili ne bi trebalo biti nikakvih potresa.

Matu Frankoviću, gradonačelniku i aktualnom predsjedniku gradske organizacije HDZ-a na predstojećim unutarstranačkim izborima neće se suprotstaviti nijedan drugi kandidat, ali je pitanje što će se događati s mjestima za poziciju trojice potpredsjednika. Jedan od troje aktualnih potpredsjednika je, naime, i Marko Potrebica, predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika. Uz njega te stranačke pozicije dijele i Marijeta Hladilo i Blaž Pezo. Za potpredsjednička mjesta se očekuje veći broj zainteresiranih HDZ-ovaca, ali će za Marka Potrebicu ovi unutarstranački izbori biti najveći izazov i test, budući je na proteklim parlamentarnim izborima stekao pridjev Penavinog čovjeka što nije naišlo na prevelike simpatije pobjedničke struje oko Andreja Plenkovića.

Na županijskoj razini će do promjene doći jedino ukoliko sadašnji i dugogodišnji predsjednik Branko Bačić odustane od kandidature, a spominje se da bi se to moglo dogoditi zbog brojnih obveza koje taj korčulanski HDZ-ovac ima u Zagrebu, budući se isprofilirao u jednog od najvažnijih i najbliskijih suradnika Andreja Plenkovića. Ukoliko do toga zbilja i dođe, za šefa županijske organizacije HDZ-a najizgledniji je sadašnji potpredsjednik Blaž Pezo koji i sada, u odsutnosti Branka Bačića koji najviše vremena provodi u Zagrebu, obavlja sve zadaće koje dolaze s tom vodećom stranačkom pozicijom.

No njegov eventualni izbor za prvog čovjeka Županijskog HDZ-a neće automatizmom značiti i kandidaturu za župana na predstojećim lokalnim izborima u svibnju 2021. O toj kandidaturi se u HDZ-u već dulje vremena razgovora i zasad se još uvijek ne može sa sigurnošću reći hoće li se aktualnom županu Nikoli Dobroslaviću izaći u susret da bude HDZ-ov čovjek za osvajanje svog četvrtog mandata na čelu Dubrovačko-neretvanske županije. Imena ostalih potencijalnih kandidata HDZ-a za župana zasad se u javnosti ne spominju, ali ukoliko se ova stranka odluči za promjenu svog čovjeka u utrci za župana, on bi trebao doći iz dubrovačke organizacije HDZ-a.

Što se tiče okolnih općinskih organizacija HDZ-a, kako stvari zasad stoje, neće se mijenjati dosadašnje pobjedničke kadrovske križaljke, a najviše bi se poteškoća na terenu moglo očekivati u Župi dubrovačkoj jer se nasuprot dugogodišnjem načelniku Silviju Nardelliju sprema suprotstaviti ujedinjena oporba, a toga su navodno svjesni i u samom HDZ-u.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA