28.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiGradonačelnik u Splitu: Može li naš turizam biti održiv?

Gradonačelnik u Splitu: Može li naš turizam biti održiv?

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je danas u Splitu na konferenciji „Može li dalmatinski turizam biti održiv?”. Konferencija je kroz dva panela održana u inkubatoru SPINIT Sveučilišta u Splitu, a pod pokroviteljstvom Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske te u organizaciji Televizije Dalmacija i drugih medijskih partnera.

Uz gradonačelnika Frankovića kao panelisti  sudjelovali su čelnici Splita, Šibenika i Zadra – gradonačelnici Ivica Puljak, Željko Burić i Branko Dukić te predstavnici turističkih zajednica navedenih gradova dok je konferenciju otvorio državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina.

Gradonačelnik Franković podijelio je svoja razmišljanja o problematici i viziju pristupa njezinu rješavanju baziranu na iskustvima u provođenju strateškog multidisciplinarnog projekta „Poštujmo Grad“ i promjeni imidža Dubrovnika iz grada opterećenog prekomjernim turizmom u destinaciju koja svojom najzastupljenijom gospodarskom granom upravlja na dugoročno održiv i odgovoran način.

U svom izlaganju gradonačelnik se osvrnuo na partnersku suradnju s udruženjem Cruise Line International Association i optimizaciju operacija kruzing društava i njihovih brodova koji dolaze u Dubrovnik. Predstavio je i iskustva u segmentu stacionarnih gostiju i to kroz prikaz Smart City aplikativnih rješenja koje Grad Dubrovnik razvija i primjenjuje poput aplikacije Dubrovnik Visitor za predviđanje opterećenja i gužvi u povijesnoj jezgri na temelju različitih parametara te online sustava Bus Web Shop koji služi za rezerviranje i plaćanje termina dolaska i zaustavljanja u zoni posebnog prometnog režima za turistička vozila, a što vodi održivom upravljanju prometom.

-„Ključ za stacionarne goste je informacija, ona mora biti pravovremena i točna kako bi iskustvo posjetitelja bilo najbolje“, rekao je gradonačelnik Franković. Predstavio je i digitalni Dubrovnik Pass, posljednje Smart City rješenje Grada Dubrovnika koje je u kratkom razdoblju ostvarilo izniman uspjeh, bilježeći rekordne prihode od kulturne baštine. Dubrovnik Pass, rekao je gradonačelnik, uključuje posjet gradskim zidinama, muzejima i galerijama te javni prijevoz kao i popuste za brojne kulturne i turističke sadržaje, a dostupni su u jednodnevnom, trodnevnom i sedmodnevnom obliku. Kreiran je i Digital Nomad Dubrovnik Pass za osobe koje u Dubrovniku borave duže vrijeme radeći na daljinu.

-„U nadolazećem razdoblju putovanja u svjetskim razmjerima bit će dostupna sve većem broju ljudi, a turističke aktivnosti će se samo pojačavati, tako da održivost mora biti u fokusu svakog odredišta u Hrvatskoj“, poručio je dodavši da je Dubrovnik u relativno kratkom razdoblju uspio promijeniti percepciju grada zagušenog turizmom koju je imao još 2017., a da ga danas globalna stručna i medijska javnost prepoznaje kao predvodnika održivosti na Mediteranu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA