28.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiDORH odbacio kaznenu prijavu - gradonačelnik sazvao konferenciju za novinare

DORH odbacio kaznenu prijavu – gradonačelnik sazvao konferenciju za novinare

Gradonačelnik Mato Franković sazvao je konferenciju za novinare na kojoj će, danas u podne govoriti o “nastavku pritiska nekretninskog lobija na njega i njegove suradnike”, a povodom teksta, objavljenog u novom broju Nacionala, u kojem, među ostalim, stoji kako je Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku odbacilo njegove kaznene prijave protiv vlasnika Dubrovačke televizije Orsata Zovka.

Podsjetimo, gradonačelnik Mato Franković javno je 28. rujna 2020. izjavio kako je “pokrenuo određene radnje protiv DU TV-a te je pročitao novinarima svoju izjavu nadležnim institucijama kad se osjetio ugroženim”.

“Dana 28.siječnja 2020. godine održao sam sastanak s direktorom društva Dubrovačke televizije d.o.o. s Orsatom Zovkom, a na temu suradnje Grada i DUTV-a. Sastanak je održan u prostorijama Grada Dubrovnika na inicijativu gospodina Zovka, osim mene bio je prisutan i Marko Potrebica, predsjednik GV. Obzirom da smo imali dobru suradnju s DUTV-om, smatrao sam to kurtoaznim sastankom za kraj godine. Na samom početku gospodin Zovko je rekao kako smo ga mi, misleći pri tom na gradsku upravu prevarili i kako je u odnosu na iznos koji je mislio naplatiti od Grada u 2019. nije naplatio niti 60 posto. Na moje pitanje je li sve usluge za koje je provedena javna nabava fakturirao, odgovorio je potvrdno. Nadalje pitao sam jesmo li sve uredno platili, on je opet odgovorio potvrdno.

Međutim smatrao je kako je to premali iznos, a on je usporedbom s iznosima, koje dobiva Libertas televizija, ali i drugi, kako on kaže “mali mediji”, i utvrdio je kako bi on zbog svojeg rejtinga i gledanosti trebao dobivati najmanje tri puta više. Rekao sam mu kako to nije moguće. On je nama rekao kako očekuje da s komunalnim društvima i odjelima ispregovaramo i da on očekuje 4 milijuna kuna. Nakon toga rekao je da nam daje mjesec dana rok da to realiziramo, a ako to ne bude tako da DUTV okreće ploču.

Iza tog sastanka još je jednom je nazvao Marka Potrebicu i ponovio sve izrečene prijetnje. Sve me to na određen način uznemirilo, jer je izgledalo kao nekakvo izražavanje između redaka, puno ozbiljnije od izgovorenog. Doživio sam to kao ucjenu, ali u tom trenutku nisam mogao procijeniti što znači to “okrećemo ploču”. Kad su me drugi počeli pitati što se događa i zašto se DUTV stalno negativno, i selektivno, a često i neistinito izvještava o radu gradske uprave. Nakon proteklog vremena od 24. veljače 2020. osjetio sam potrebu da izvijestim nadležno tijelo. Smatram daje sloboda medija itekako važna i da je interes građana istinita i pravodobna informacija, kao i kritika, ali nije interes javnosti koje se svode na netočno, lažno i zlonamjerno izvještavanje, što je potvrđeno u slučaju Ulice kardinala Stepinca i potvrđeno od Hrvatskog novinarskog društva”, izjavio je gradonačelnik Franković u rujnu prošle godine na konferenciji za novinare.

Odvjetništvo je, piše Nacional, odbacilo kaznene prijave protiv Orsata Zovka, koji u istom članku tvrdi da je gradonačelnik govorio neistine.

Gradonačelnik će na današnjoj konferenciji za novinare vjerojatno razjasniti o čemu se točno radi.


Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA