31.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiGradonačelnik na otvorenju Simpozija o fuzijskim tehnologijama

Gradonačelnik na otvorenju Simpozija o fuzijskim tehnologijama

Na otvaranju 32. Simpozija o fuzijskim tehnologijama (SOFT – 2022) danas u Dubrovniku sudjelovalo je 630 sudionika iz cijelog svijeta i još njih preko 300 online. Ovu prestižnu konferenciju, u organizaciji Instituta Ruđer Bošković, otvorio je ministar znanosti i obrazovanja dr. sc. Radovan Fuchs, a prisutne je pozdravio i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

Gradonačelnik Franković u ovoj je prigodi istaknuo značaj Dubrovnika kroz povijest u velikim postignućima u graditeljstvu, pomorstvu, trgovini, umjetnosti, diplomaciji i znanosti. Posebno je pritom istaknuo ulogu dubrovačkog fizičara, astronoma, matematičara, filozofa, diplomata, Ruđera Boškovića, koji je dao značajan doprinos mnogim znanstvenim područjima, a po kojem je i nazvan naš vodeći znanstveni institut za prirodne i biomedicinske znanosti.

Ovogodišnji Simpozij o fuzijskim tehnologijama fokusiran je na najnovija eksperimentalna dostignuća i aktivnosti u fuziji te je kao takav najprestižnije bienalno događanje u ovom području istraživanja u Europi.

Na današnjoj svečanosti otvorenja, koju su moderirali dr. sc. Tonči Tadića, predsjednik Međunarodnog organizacijskog odbora konferencije SOFT2022 i dr. sc. Ivančica Bogdanović Radović, predsjednica lokalnog organizacijskog Odbora konferencije, uz ministra Fuchsa i gradonačelnika Frankovića, govorili su i ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. sc. David Matthew Smith, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić dok se virtualno uključila i predstavnica Europske komisije Rosalinde van der Vlies, ravnateljica Uprave za čisti planet.

Izbor Hrvatske kao domaćina, a Dubrovnika kao lokacije ovog jedinstvenog simpozija, veliko je priznanje Hrvatskoj, posebno hrvatskim znanstvenicima i stručnjacima koji se bave istraživanjem u području fuzijske energije. Konferencija u Dubrovniku traje do 23. rujna 2022.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA