30.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaGlazbena suradnja zemalja zapadnog Balkana

Glazbena suradnja zemalja zapadnog Balkana

Sastanak partnera i službeno predstavljanje EU projekta #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans održani su 2. lipnja u crkvi sv. Duha u Kotoru. Projekt je sufinanciran sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa, u svrhu jačanja kulturne suradnje i konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija na Zapadnom Balkanu te okuplja neke od najvećih festivala u regiji.

Dubrovačke ljetne igre jedan su od ukupno šest partnera na projektu, a uz intendanticu Doru Ruždjak Podolski, na predstavljanju su sudjelovali predstavnici preostalih partnera: direktor festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike iz Crne Gore Ratimir Martinović, producentica Centra beogradskih festivala (CEBEF) iz Srbije Jelena Janković-Beguš, direktorica Chopin Piano Festa s Kosova Besha Luzha i producent festivala Vox Baroque iz Albanije Denis Bizgha. Podršku su projektu došli izraziti i državna tajnica u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore Milica Kadović Đorojević, gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić te koordinatorica Deska Kreativne Europe u Crnoj Gori Milena Ražnatović. Darko Brlek, direktor Festivala Ljubljana iz Slovenije, obratio se kratkom video izjavom, budući da zbog trenutnih epidemioloških mjera nije mogao uživo sudjelovati.

– Vjerujem da su tijekom ove pandemije i krize, glazba i segment suvremenog glazbenog izričaja posebno patili. Ovo je velika prilika za restrukturiranje i ponovno uspostavljanje kulturnih veza koje su nam prijeko potrebne. #Synergy je treći projekt sufinanciran od strane Kreativne Europe u kojem sudjelujemo, i bit će posebno zanimljiv jer je riječ o glazbi, za nas prvom projektu ove vrste, budući da smo do sada radili na kazališnim projektima. Upravo je ta kombinacija različitih kulturnih institucija s različitim iskustvima i kulturnim postignućima izuzetno zanimljiva. Mislim da ćemo svi profitirati od novostečenog znanja, a da ne spominjemo kako je danas gotovo luksuz baviti se modernim izričajem i ovo je jedinstvena prilika da se zaista upišemo u kartu europskih događaja – istaknula je Dora Ruždjak Podolski, intendantica Dubrovačkih ljetnih igara.

Projekt će tijekom 34 mjeseca trajanja okupiti 12 skladatelja, preko 50 mladih glazbenika i menadžera u kulturi. Organizirat će se 6 radionica za kulturne radnike te osigurati 12 rezidencija za skladatelje na kojima će nastati 12 novih glazbenih djela nadahnutih kulturnom baštinom regije i Europe. Ciljevi projekta su usavršavanje i povezivanje kulturnih radnika, prije svega onih koji se bave glazbenim festivalima i klasičnom glazbom, poticanje skladanja novih djela inspiriranih lokalnom baštinom zemalja partnera projekta te umrežavanje i suradnja mladih glazbenika, skladatelja i organizacija koje se bave klasičnom glazbom na Zapadnom Balkanu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA