30.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiGlas poduzetnika: umjesto pomoći, stigle su ovrhe

Glas poduzetnika: umjesto pomoći, stigle su ovrhe

U situaciji kada je poduzetnike potrebno rasteretiti, Vlada i institucije dodatno otežavaju situaciju. Zakon o doprinosima je potrebno hitno mijenjati, no umjesto toga i umjesto konkretne pomoći, poduzetnicima su stigle ovrhe, upozorava udruga Glas poduzetnika. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

-Udruga Glas poduzetnika je ovaj tjedan upozorila Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Ministarstvo financija na gorući problem mikro poduzetnika i direktora trgovačkih društava. Naime, prošli tjedan su dobili rješenja Porezne uprave u kojima ih se poziva na plaćanje razlike doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje za 2019. godinu, ako su bili zaposleni na manje od punog radnog vremena i na manje od propisane osnovice za direktore trgovačkih društava. U situaciji kad su mikro poduzetnici na izdahu i trebamo ih što više održati na životu kako bi nakon krize ubrzali oporavak, Porezna uprava zakucava posljednji čavao u njihovom lijesu.

Kao što su mreža žena u biznisu Women in Adria, Lipa – udruga poreznih obveznika i Inicijativa profesionalnih računovođa Hrvatske (IPRH) upozoravali još 2018. godine, prije donošenja izmjena Zakona o doprinosima i više puta tijekom 2019. godine, isticali su da je ovaj zakon izrazito štetan za mikro poduzetnike i u puno boljim uvjetima poslovanja od onih u kojima se trenutno nalazimo.

Iako generalno smatramo da izuzeci čine naš porezni sustav prekompliciranim, apelirali smo da sljedeće skupine poduzetnika budu uključene u izuzeća u članku 187. C stavak 2 Zakona o doprinosima:

  • direktori početnici, do tri godine od početka poslovanja,
  • direktori roditelji djece koja su mlađa od školske dobi ili su u sustavu redovnog školovanja, a odluče raditi na manje od punog radnog vremena te,
  • direktori/likvidatori društva čiji je mjesečni prihod manji od 15.000,00 kuna, gledano na godišnjoj razini poslovanja temeljem službenih godišnjih izvještaja.

„U trenutnoj situaciji važno je sačuvati svakog poduzetnika, a osobito poduzetnike početnike. I prije ove krize upozoravali smo na štetnost Zakona o doprinosima. Ova rješenja će pokopati mnoge poduzetnike i oni će zauvijek završiti s ovom državom. Apeliramo da se rješenja storniraju i da se sve poduzetnike početnike do 3. godine poslovanja oslobodi kako bi za koju godinu imali puno mladih tvrtki koje sve više uplaćuju u proračun. U protivnom, slijedi nam totalna propast mikro poduzetnika.“ – rekla je Ivana Matić, osnivačica mreže žena u biznisu Women in Adria i članica UGP-a.

Smatramo da u trenutnim uvjetima, očuvanje poduzetnika početnika mora biti prioritet ove Vlade. Ako uništimo početnike, to znači da u narednim godinama nećemo imati mladih tvrtki koje počinju znatnije puniti proračun. U dopisu smo zahtijevali da se  navedena rješenja ponište jer smatramo da nema smisla poduzetnicima davati potpore za očuvanje radnih mjesta i otpisivati doprinose te ih onda teretiti za doprinose iz 2019. godine. Naveli smo i da u trenutnoj situaciji smatramo da bi od obaveze plaćanja doprinosa na propisanu osnovicu trebalo izuzeti i obrtnike po istim kriterijima kao što je predloženo za direktore trgovačkih društava.

Predložili smo promjenu sustava samozapošljavanja na način da država direktno uplaćuje doprinose za poduzetnike u proračun, dakle bez terećenja poduzetnika za iste u prve dvije godine poslovanja te da se odredi maksimalni iznos neto plaće koji si poduzetnik može isplatiti iz potpore.

Upravo na taj način osigurat ćemo da sljedeće godine kad očekujemo početak oporavka, imamo poslovne subjekte koji mogu dalje rasti i puniti državni proračun u narednim godinama, smatra udruga Glas poduzetnika.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA