34.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiGLAS PODUZETNIKA O ZATVARANJU TERETANA: tjelesna aktivnost ključ je obrane organizma

GLAS PODUZETNIKA O ZATVARANJU TERETANA: tjelesna aktivnost ključ je obrane organizma

Udruga Glas poduzetnika ne slaže se s donošenjem rigoroznih mjera u Varaždinskoj žuapniji. Smatraju ukoliko se objekti moraju zatvoriti, u tom slučaju da se nadoknadi poduzetnicima šteta nastala zatvaranjem.

-U Varaždinskoj županiji donose se rigorozne epidemiološke mjere, zatvaraju se objekti, ograničava se rad. UGP smatra kako je sasvim logično da se, u tom slučaju,nadoknadi poduzetnicima šteta nastala zatvaranjem! Udruga Glas poduzetnika podržava vlasnicu TTS sportskog centra Miju Ivanković iz Varaždina koja se odlučila usprotiviti novim mjerama koje su donesene u Varaždinskoj županiji – kazali su iz UGP.

-Naime, od subote 7. studenog, u Varaždinskoj županiji uvode se najstrože mjere u Hrvatskoj. Namjerava se zabraniti rad sportskim dvoranama, a rad ugostiteljskih objekata ograničava se do 22 sata. Navedenim mjerama u potpunosti je zabranjen rad cjelokupne event industrije, sportskih događanja te su onemogućena svadbena slavlja. Na današnjem okupljanju podržat ćemo cjelokupnu sportsku industriju, povremene prijevoznike, turističke agencije, event i svadbenu industriju, noćne klubove i barove te druge djelatnosti kojima je onemogućen rad zbog nepotrebne represije.Udruga Glas poduzetnika ne poziva na kršenje mjera i ne poziva na neposluh, ali smatramo da oni koji onemogućavaju rad poduzetnicima koji se pridržavaju svih epidemioloških mjera moraju tu štetu i nadoknaditi – kazali su iz UGP.

Uputili su i zahtjeve Stožerima civilne zaštite.

-Tražimo od Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, kao i od Nacionalnog stožera civilne zaštite da hitno ukinu donesene mjere te da postave epidemiološke mjere koje su racionalne i provedive kako bi im se omogućio rad. Također, tražimo da se u slučaju onemogućavanja rada preuzme model Njemačke i Austrije koje su pokrile troškove navedenog zatvaranja. Ističemo kako smo proveli anketu među našim članovima koji su istaknuli da u slučaju onemogućavanja rada, država mora nadoknaditi 70 do 80% prošlogodišnjih prihoda.

„Tražimo da stožer odbaci dovedenu mjeru o zatvaranju sportskih dvorana i centarate da prihvati predložene dodatne epidemiološke mjere kako bi se sačuvalo zdravlje djelatnika i posjetitelja. U slučaju zatvaranja, očekujemo da primjene modele iz Njemačke, Austrije i Francuske koji plaćaju štetu svojim poduzetnicima. Stav UGP-a je jasan: Država mora preuzeti odgovornost za mjere stožera i ako u potpunosti zaustavi rad poduzetnika istom mora isplatiti obeštećenje.– rekao je Darko Molnar, voditelj regionalnog ureda Varaždin.

Iz Udruge navode i kako su pisali različite dopise u kojima su predstavili istraživanja koja pokazuju kako je tjelesna aktivnost ključ obrane organizma.

-Navodimo i da smo u nekoliko navrata slali nadležnim ministarstvima dopise u kojima smo ih molili da prilagode mjere trenutačnoj situaciji. Ovaj tjedan smo poslali dopis Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu financija, Nacionalnom stožeru civilne zaštite i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u kojemu smo ih zamolili da se fitness centri, sportski objekti i teretane izuzmu iz potencijalnog lockdowna. Naveli smo znanstvena istraživanja koja su pokazala da je tjelesna aktivnost ključ obrane organizma te smo naveli primjere Velike Britanije i Njemačke koje su puno bolje pristupile rješavanju ovog problema. Međutim, nismo dobili odgovore kao ni poziv na suradnju i dijalog – napisali su iz Udruge Glas poduzetnika.

OVO SU NJIHOVI PRIJEDLOZI MJERA ZA PROVOĐENJE REKREATIVNIH AKTIVNOSTI U ZATVORENIM PROSTORIJAMA:

Nastavno na preporuku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 11. svibnja 2020. godine koje se odnosi na gore navedene aktivnosti, donosimo nadopunjeni prijedlog mjera:

1) Mjerenje temperature na ulazu. Svaka osoba prilikom ulaska u poslovni prostor mora izmjeriti temperaturu sa za to primjerenim (beskontaktnim) toplomjerom. Osobe mogu temperaturu sami sebi mjeriti. Preporučuje se da svi korisnici izmjere svoju tjelesnu temperaturu prije dolaska u objekt. Ako je temperatura u jutarnjim satima viša od 37,2°C i osoba osjeća simptome te znakove bolesti, mora se javiti svome liječniku obiteljske medicine i ne dolaziti u objekt.

2) Upisivanje vrijeme dolaska i odlaska, s imenom te kontaktom.

3) Dezinfekcija ruku i nogu. Prilikom ulaska u objekt, dezinfekcija ruku je obavezna. Ukoliko je moguće, na ulazu postaviti i specijaliziranu dezinfekcijsku podlogu za obuću. Podloga ili jednokratne medicinske navlake za obuću su obavezne ukoliko se prolazi kroz prostor za vježbanje.

4) Maske obavezne. Maska je obavezna od trenutka ulaska do trenutka izlaska iz objekta. Maska se može spustiti samo za vrijeme vježbanja, a prilikom kretanja kroz prostor i komuniciranja s drugim osobama, mora se propisno vratiti. Djelatnicima se preporučuje stalno nošenje maski.

5) Dezinfekcija rekvizita i podloge na kojoj se vježba. Ako je moguće, svaki vježbač na recepciji može dobiti svoje sredstvo koje koristi za vrijeme vježbanja, a po završetku ga vraća na recepciju. Ako nije, potrebno je osigurati na svakih 50m2 najmanje tri prenosiva dezinficijensa za opremu i rekvizite.

6) Razmak 2 metra. Potrebno je osigurati razmak između svih osoba od minimalno 2 metra. Asistiranje kod izvođenja vježbi treba svesti na minimum, po mogućnosti bez kontakta.

7) Tuširanje. Preporuka je da se svede na minimum, a ukoliko je moguće, obaviti to kod kuće. Ako nije, držati razmak između drugih osoba.

8) Dvosmjenski rad. Ako je moguće, zatvoriti objekt na 1 sat (individualna odluka kada), u kojem će se detaljno dezinficirati prostor.

9) Izrada rasporeda termina radi izbjegavanja susretanja dviju različitih grupa te najduže zadržavanje jedne grupe do 1,5 sati. Ako neka grupa ne može doći, treba otkazati termin minimalno 12 sati prije početka treninga.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA