32.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiFrano Matušić: Moguće je da je arapski investitor u Fortenovu samo paravan

Frano Matušić: Moguće je da je arapski investitor u Fortenovu samo paravan

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Frano Matušić, komentirao je navode da arapski investitor želi kupiti udjele Sberbanka u Fortenovi, navodi N1.

“Reći ću vam ono što u ovom trenutku mogu reći i saznanja koja imamo. Prvo, nismo uopće znali za ovu transakciju koja se dogodila 31. listopada i niti jedno državno tijelo niti Vlada nisu bili uključeni u ovu transakciju koja se, izgledno, dogodila u Rusiji”, rekao je Matušić

“Do 31. listopada je bilo moguće otkupiti udjel od Sberbanke, a investitori koji su se pojavili sa zahtjevima tražili su odobrenje od hrvatskih tijela. Jedan je bio od strane Indoteca, koji smo obrađivali i tražili dodatna obrazloženja i bio je drugi zahtjev, a to je zahtjev po kojem bi mirovinski fondovi RH ušli u vlasništvo i otkupili udjel Sberbanke. Mi smo sva odobrenja izdali na vrijeme kako bi se transakcija provela, međutim, jedno od mirovinskih osiguranja, AZ, nije pristalo na tu transakciju, odustali su i ta transakcija je zapravo spriječena i ta odobrenja su prestala važiti, jer do 31. listopada nije došlo do transakcije, kako je dozvoljeno uredbom EU-a”, rekao je Matušić.

Dodao je da se sve istražuje.

“Jedino prijenos vlasništva može se ostvariti preko Krolla, nizozemskog depozitara, a i u tom slučaju se moraju tražiti odobrenja. To znači da se bez odobrenja ne može ući u vlasništvo. Ni UAE ni Rusija nisu obveznici poštivanja sankcijskog režima, ali ako žele poslovati u EU-u moraju poštovati”, rekao je Matušić.

Kontaktirat će i s britanskim tijelima da se vidi jesu li se tražila kakva odobrenja.

“Paralelno istražujemo je li moguće da je došlo do kršenja sankcijskog režima EU-a, što bi za sobom povlačilo određene posljedice. Vjerujem da ćemo s konkretnim podacima izaći kad se stvari poslože. U svakom slučaju, Hrvatska nije sudjelovala ni na koji način u ovoj transakciji, a od ostalih ćemo tražiti sve što možemo dobiti da doznamo je li došlo do povrede sankcijskog režima”, rekao je Matušić.

Dodao je da ne zna od koga bi arapski investitor mogao imati dozvole, a od nizozemskih tijela tražili su potvrde je li izdano bilo kakvo odobrenje za transakciju.

“Ne bih spekulirao jesu li hrvatski državljani uključeni”, rekao je Matušić.

Na pitanje postoje li informacije ili insinuacije koje bi pokazivale da iza arapskih investitora stoje ljudi u Hrvatskoj, Matušić je rekao da to u ovom trenutku ne može tvrditi, ali da će tražiti istragu SOA-e i tada znati detalje.

Na pitanje je li moguće i da je arapski investitor samo paravan, a da iza svega i dalje stoji ruski kapital, državni je tajnik odgovorio da je to moguće.

Više pročitajte ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA